Цхлороус грапес

Грожђе је вољено од стране деце и одраслих. То је чињеница. Сви знају да је ово веома укусна посластица. Посебно је укусна и бобица која се узгаја њеним радом. У 21. веку грожђе је престало да буде искључиво јужно. Полако али веома сигурно, позитиван став се одвија у главама вртлара о узгоју грожђа у сјеверном дијелу земље. "Револуција грожђа" се скоро приближава. И важно је знати које болести угрожавају зеленог љубимца. Једна од болести биљке је грожђе хлорозе. Детаљније ћемо разумети шта је то и како се носити с тим.

Хлороза грожђа се манифестује кршењем пигментације њених листова

.
Шта је хлороза?

Једном сте изненада приметили да је пигментација на листовима винове лозе поремећена. Од здравих и зелених прелазе у танке и пожутеле. Да бисте створили ову тужну слику, окриви се хлор.Ова болест је прилично опасна за биљку и сигнализира поремећај метаболичког процеса у биљци, који поред надземне круне утиче и на коренски систем.Хлорозу захтева њихово непосредно лечење. У одсуству одговарајућих мјера, винова лоза умире.

УзроциХлороза

Постоје два главна узрока ове непријатне болести.

Недостатак залиха гвожђа у грожђу.То се дешава ако је виноград засађен у земљишту засићеном карбонатима, тј.Присуство наслага креча близу тла отежава долазак гвожђа до кореновог система, биљка успорава процес производње хлорофила и болест почиње да расте.Постепено, корен биљке достиже карбонат и добија озбиљне опекотине.Недостатак влаге и висок садржај соли у земљишту погоршавају ситуацију.Од сорте грожђа зависи од тежине болести.Сорте отпорне на хлор:

 • Мускат;
 • Схасла;
 • Душек;
 • Цабернет Саувигнон.

Они су мање подложни хлорози и лакше се толеришу.

Најстарија сорта црног кримца се посебно доказала.

Слабо толерисано земљиште засићено сортама вапна:

 • Пинот црни;
 • Алиготе;
 • Ризлинг;
 • Исабелла је посебно погођена болешћу клорозе.

Кишно време са ниским температурама и недостатак сунчеве светлости појачава алкалну реакцију у земљи, што доводи до развоја хлорозе.Ово је више тачно за “тешка” тла.Превише мокро или превише збијено земљиште такође изазива болест.Лоша интеракција између графта и подлоге доводи до стања хлорисања калемљених биљака.

Грожђе Ризлинг може добити клорозу због високог садржаја вапна у земљишту

Типови болести

Хлороза је подељена у три главне врсте. Размотрите детаљно сваку од њих.

Неинфективно

Појављује се као резултат недостатка гвожђа. Због тога се назива и "железна клороза". Дешава се да су у тлу батерије довољне, али су слабо топљиве и апсорбоване у самој биљци.

Предозирање пепелом узрокује вишак калијума, који из хранљиве материје тла почиње да истискује магнезијум и калцијум. Они постају вишак, хемијска реакција калцијума са гвожђем чини ово друго не пробављивим за биљку. Предозирање магнезијем доводи до смрти коријена. Појављује се хлороз, иако се чинило да ништа не указује на невоље.

Постоје случајеви када се неинфективна хлороза помеша са недостатком азота. Појављује се у рано пролеће, када време још није топло и влажно.

Честе кише испиру азот из земље. Постоје знакови слични болести. Ово је привремени проблем, са успостављањем топлог, сунчаног времена, количина азота се враћа у нормалу, а биљка враћа своју природну боју.

У сувој земљи, микроорганизми умиру, што је одговорно за претварање азота у лако асимилирајуће грожђе. Елемент више не апсорбује биљка и појављују се симптоми хлорозе.

Неинфективна хлороза настаје због недостатка гвожђа

Инфективно

Тип болести узрокован поремећајем у производњи хлорофила. Његов узрок је вирусна болест - жути мозаик. У супротном, ова болест је класификованакао распаспеге или панасхиур.Развој жутог мозаика изазива вирус. Спада у групу НЕПО вируса и шири се кроз земљиште.Већина сојева умире на 55-65 ° Ц за десет минута. Доласком врућег времена њихови знаци нестају. Знакови, али не и сам вирус.

Присуство жутог мозаика, заједно са вектором кратких чворова и екстремитета, указује на дегенерацију инфективне биљке.

Дистрибуцијска стаза:

 • вегетативно;
 • кроз земљу помоћу нематода.

Штавише, одрасли појединци и ларве дјелују као трговци. Нематоде су нестабилне на ниским температурама, стога се налазе у земљама са врућим климама. У Европи, инфективне врсте хлорозе се често налазе на вегетацији. Русија не пати од ове инфекције, а пажња му се посвећује када се планира засадити здраве плантаже грожђа у зони где је жути мозаик присутан на биљкама које расту у природном окружењу.

Инфективна хлороза настаје услед оштећења грожђа од стране нематода

Едапхиц

Ова врста болести биљака је због њихове повећане осјетљивости на неповољне факторе. То се назива едафски стрес. Разлози за то су:

 • вишак соли у земљишту;
 • превисока или ниска температура ваздуха;
 • сувишак или недовољна влага у земљишту.

Третмани

Прије свега, важно је разумјети разлоге који су довели до развоја болести, а затим почети лијечење.

Недавне веће противмереса хлорозом виноград су распршили раствором гвожђеног сулфата.Или је само донио земљу.

Сада, сулфат гвожђа је практично застарио као независно средство третмана.Његова активност је била краткотрајна и након 1,5 до 2 мјесеца након третмана, болест се вратила.

Шта да радим ако откријем било коју врсту хлорозе?

Неинфективни тип

Храњење листова са хелатним гвожђем, испод корена - гвожђе сулфат.

Паралелно, храните раствор микроелементи:

 • цинк;
 • бор;
 • магнезијум;
 • манган.

Цинк гнојиво је ефикасно у третирању клорозе

Инфективни тип

Поразити виноград са жутим мозаиком захтева њихово потпуно уклањање и накнадно спаљивање.Њихов третман неће дати резултате.

Карбонатни тип

Крмно лишће са хелатним гвожђем, коријенско-железов сулфат или гвожђев сулфат.Лимун концентрат се додаје раствору железовог сулфата да би се успорио процес оксидације.

За 100 г железов сулфат, 2 тбсп.л"Пимонци" (могу се заменити аскорбинском киселином), растварају се у 10 литара воде.

Третман клорозом карбонатног типа елиминише ефекте болести, а не њихове узроке.

Приликом одабира кречњачког тла за виноград, посебну пажњу треба посветити одабиру сорте.Америчке сорте у том смислу губе од европског.У екстремним случајевима, можете садити саднице које су пресађене на залихе отпорне на угљеник.

На тлу са повећанимсадржај натријума убрзава алкалну реакцију.

То доводи до слабљења лозе и њиховог недостатка гвожђа.

Решење овог проблема ће бити хемијска рекултивација - ђубрење земљишта жељезним сулфатом. Паралелно фолијарно храњење гвожђем даје добар ефекат у њиховом лечењу.

Нови препарат комплекса гвожђа се доказао у борби против хлорозе. Доступан у прашкастом облику са концентрацијом активних супстанци 50% или раствором од 7% до 15%. Лек је претходно растворен у води пре употребе

Ако је болест слабо погођена, прскање грмља је довољно за 3-4 пута по вегетацијском периоду. Ово би требало урадити пре цветања, у мају.

Във времето на зъдовете на јагода јагода на разтвор се повечи на 0,25%.

Јаки пораз грмља захтијева драстичније мјере за њихово лијечење.

Прво направите водени раствор са 5 грама на 10 л до дубине корена. Ова мјера ће заштитити виноград од привлачења од пет година.

Железов сулфат се примењује на земљиште за лечење хлорозе

.

Превенција

Да би се ризик од клорозе на грожђу свео на минимум, потребни су одређени број превентивних мера:

  \ т
 • пажљиво спровести прелиминарну култивацију;
 • правовремено уводимо органска ђубрива;
 • бирају оне сорте грожђа које су одабране избором као отпорне на хлор и угљеник;
 • организује умерену влагу;
 • обављају квалитетКопајући земљиште у јесенској сезони за глатко продирање влаге, од виталног је значаја да храни корење грожђа грожђа.

На сиромашним, сланим тлима, клороза ће се осетити брже него на земљи која је оплођена органском твари.Гнојива органског типа осигуравају уравнотежену исхрану и снабдијевање хранива биљци.

Басхар Маргази Касида је рекао дивне речи: “Због грожђа је створио креатор. Извор слатке радости коју је дао свету. Показао је највишу милост, створио је грожђе! И захвална људска раса је задовољна својим стварањем: Винова лоза - храна и пиће, рубин набид! Имате виноград, и обоје сте весели и пуни. "

Грожђе - извор сунчеве радости, брине о вашем зеленом љубимцу, и он ће са захвалношћу дати богату жетву дуги низ година.