Грапес десетак

Виноградарство, као грана пољопривреде, односно хортикултура, датира још из антике.Људи су одавно волели грациозне, грациозне, транспарентне, светлуцаве на сунцу.Након што је окусио бобице, особа се никада није растала са тако дивним даром природе.Четка за грожђе апсорбује топлоту, енергију и снагу живота сунчевих зрака.

Грожђе Диузхина је укусна зимница

Док читате историјске књиге или гледате древне слике настале у јужним рубовима, често наилазите на слике, ако не и на описчетка за грожђе.Али грожђе није само јестиво, здраво бобице, већ и најфинији сок, који се специјалним методама прераде претвара у пиће богова - вино које светлуца на сунцу са свим бојама дуге.

Ово пиће се помиње у готово свим историјским радовима.С једне стране, вино је симбол радости, с друге стране, са претјераном конзумацијом, симболом туге.

Историјска позадина

Одавно је познато да најбоље сорте грожђа расту на југу, где је много сунчаних дана у години, није без разлога што грожђе носи име сунчана сунчана бобица, потребна је велика количина за вегетацију, развој и сазревање.температуре током љета и пуно сунчаних дана током залијевања бобица.Тада и само тада, грожђе потпуно сазрева, одушевљавајући својим изгледом и укусом.

Садња грожђа у дугом периодувријеме остало је пуно јужних земаља, у Украјини и Русији, грожђе је расло само у јужним дијеловима земаља, на Криму, Краснодару и Ставрополу.Само тамо су временски услови испунили захтјеве за успјешно узгој грожђа и добивање квалитетних усјева.

И тако је трајало неколико векова.Међутим, вртлари аматери нису могли трпјети такво стање у виноградарству.Покушајима и грешкама, показујући упорност, успели су да померају природну траку грожђа која расте далеко на северу.Да би то урадили, узгајивачи су донели велики број нових сорти и хибрида.

Посебно неповољни услови за раст грожђа у средњој зони европског дијела сјевероисточне Украјине и сусједних дијелова Русије: релативно дуга зима с температурама зрака зими 23-25 ​​° Ц, честим ледом и честим одмрзавањем.

Лети сума активних температура је недовољна за узгој јужних сорти.Међутим, упорност и напоран рад пољопривредника су дали резултате.Узгајане сорте, које добро зиме у таквим условима, доносе одличне резултате за кратку вегетацију.Грожђе је потпуно сазрело и одликује се одличним укусом.

Грозје Диузина може издржати мраз до -25 степени

О грожђу

Аматерски вртлар Китаицхенко АИЖивећи у Луганску, Украјина, развила је ову варијанту, форму за вечеру са супер раним периодом зрења (115-125 дана).За ширину Лугансковог сазревањагрожђе пада у другој половини месеца августа.Ова врста грожђа се узгаја 2007. године.Цвеће ове сорте грожђа је лако, потпуно опрашено, даје пуну, тешку четку.

Велика бобица, чешће сферног или овалног облика, удара великом тежином - до 15-20 г и величине - до 3 цм у пречнику, што у условима средњег појаса утиче и осигурава резултат.Боја потпуно зрелих бобица је тамно ружичаста, а приликом пажљивијег прегледа добија се лила нијанса.Унутрашњост бобице има просечну густину меса, осебујан укус, хрскаву.

Укус грожђа Дозен - незабораван, лако се разликује по употреби других сорти грожђа.Бобичасто воће је прекривено лако исхраном, меком кожом.

Дванаест четкица импресивне величине, 500–1500 г, коничног облика.Грожђе има високе приносе, потребно је предузети мјере да се ограничи број четки које се појављују на гранама.Ако не прекинете пасторак у времену, они формирају пунокрвне четке, али зрелост четкица на пасторцима је средином септембра.Укупан принос добро формираног грма, уз одговарајућу агротехнологију узгоја (користећи решетку) лако достиже 100 кг или више.Ова грожђа је добро очувана, омогућавајући дуже време да их тргује, или да једе.

Четкица дуцата грожђа може тежити и до једног и по килограма

Карактеристике сорте Дозен:

  • Осе нису заинтересоване за бобице којеодноси се на позитивне особине сорте.
  • Берри - непукотине током складиштења.
  • Дванаестак има добро развијен грм и снажан коренски систем, а вино добро расте током вегетације.
  • Дузеница са високим преживљавањем.
  • Још једна карактеристична карактеристика ове врсте је отпорност на уобичајене болести грожђа: плијесан, оидиум, сива трула за очување грмља и довољно жетве за 1-2 третмана против ових болести и осигуран је успјех.

Пошто је Диузхина била узгајана у Луганску, овде се потпуно смирила, одолијева зимама са својим мразима и савршено се одмрзава, што указује на повећану отпорност врста на мраз на 23-25 ​​Ц. преко сјевероистока Украјине и крочио далеко изван Луганск региона.

Ова сорта се успешно култивише на северу Луханске области у регионима Вороњеж и Белгород у Русији, као иу областима Доњецк, Харков и Полтава у Украјини.Резнице сорте Диузхина могу се купити путем интернета од вртлара аматера Гранковског.Овдје можете купити многе друге сорте зимски издржљиве.