Краставци у стакленику, права брига. Краставци

Стакленик на парцели даје могућност не само да се рано појаве краставци и други усјеви, већ и високи усеви.Поликарбонатни стакленици су веома поуздани, стварајући повољну микроклиму за раст краставаца и другог поврћа.Али важно је знати како се бринути за краставце у стакленику.

Стакленик даје могућност да се пожара добри род краставцев без обзира на временске услове

Главни начини збрињавања стакленичких краставаца

Брига за краставце у стакленику,користите најважније методе:

 • попуштање тла;
 • прозрачивање стакленика;
 • заливање краставаца.Најпогодније заливање је аутоматско капање.
 • храњење.
 • беви.

Узгајање краставаца у стакленицима није јако тешко, главна ствар је да се све уради на вријеме и исправно.

Отварање отвора, долази до прозрачивања. Може се радити ручно, али често се у пластеницима од поликарбоната користи аутоматска вентилација.

На топли дан, отворе се остављају отворене током дана.

Важнозапамтите формирање културе:

 • Главно стабло је прилично дуго (око 3 метра).
 • Синуси који расту на главном стаблу имају основу за раст избојака.
 • Процес узгоја краставаца у пластеницима захтева да имате посебне вертикалне таписерије и користите клин за већу производњу.
 • Грм се формира након појаве 6-8 листова.
 • Стискање цвећа у прва три синуса.

Придржавајући се ових правила, формира се атрактиван и плодан грм.

У стакленику краставца се формира јака стабљика

Зашто су поликарбонатни стакленици бољи

Ћелијски поликарбонат је идеалан материјал за израду пластеника.

Предности стаклене баште од поликарбоната су следеће:

 • снажна заштита од УВ зрака;
 • поузданост на температурним скоковима времена;
 • лакоћа материјала, флексибилност, снага;
 • висока топлотна изолација;
 • поуздана отпорност на пожар;
 • удобност у бризи и узгоју биљака.

Поликарбонатни пластеници могу имати различите конфигурације

Припрема садница

Пре садње садница краставаца у стакленику,требало би га припремити.У ту сврху семе се сади у лонцима или другим посудама и остави да клија 25 дана. Али ако је стакленик направљен од целуларног поликарбоната, нема потребе да се изврши прелиминарна сетва семена за саднице. Да би семе добило повољну климу, потребно је да се стакленик покрије фолијом илидруги заштитни премази.

Припрема тла

Тло је од великог значаја за узгој стакленичких краставаца. Важно је да се земља већ пажљиво ослободи, тако да ваздух може да прође. Ако се то не уради, коренски систем ће престати да се развија, доводећи до смрти културе. Приликом отпуштања земље, пазите да не закачите корење.

Најбоља мешавина земљишта је следећа: узети једнаке делове хумуса, тресета, ђубрива, травнате површине, које имају киселост од 6,5-7 пХ. Уз повећану киселост, обогатите земљу кредом или живим вапном.

Ово је важно јер се гљивичне болести које погађају све биљке често развијају у стакленицима. Гљиве се добро осећају у земљи. Ријешите их се готово немогуће. Правилним припремањем терена можете се ријешити таквих проблема.

У процесу узгоја краставаца, корисно је систематски додати дрвени пепео земљишту испод стакленика како би се спријечиле болести. Гнојити тло тек након садње краставаца.

Припремљено земљиште се може сипати у вреће у које се могу посадити касније краставци

Садња садница

Пре садње, саднице се дезинфикују у стакленику, а затим се дода земља. Узимајући у обзир удобност, кревете, кутије су обликоване тако да је погодно за заливање и храњење културе.

Земља је покривена фолијом 5-6 дана пре садње садница. На висини од 1,5-2 метра затегнута жица у два реда. Жица је добро учвршћена, како се не би сломила када се оптерећење плодовима.Између редова, на удаљености од 20-30 цм.

Храњење тла

За висок принос, потребно је обогатити тло органским ђубривима. Краставци су добро познати од стране многих органских органа. Корисно је хранити земљу гнојем, тресетом, компостом или пиљевином. Гнојиво се наноси локално. Али корисно је додати минералне облоге.

Током узгоја културе у летњој сезони, у стакленику од поликарбоната, они се хране пет пута. Више се не препоручује. Први пут хранио краставце у првој фази цватње. Током плодности, оплодите га још четири пута.

Ако област превладава песковито тло, додајте гнојиво с азотом. Када је поплавно земљиште корисно за производњу додатака поташи.

У првим прољетним данима врло је добро за краставце да произведу амонијум-нитратно ђубриво у посебно припремљеним браздама.

Одржавањем раста и развоја краставаца у хладном времену, врши се фолијарно ђубрење амонијум нитратом. Ово је добра подршка култури.

Амонијев нитрат се користи за фолиарно храњење у хладном времену

Заливање зелених краставаца

За добар раст краставаца потребна је влага. У почетном периоду краставци се заливају једном у 2-3 дана. На један квадратни метар сипати до седам литара воде. Од тренутка када се плодови појаве, они свакодневно залијевају усев. Боље је то урадити пре процеса ђубрења.

Зими је заливање најбоље обавити двапут недељно, пожељно ујутро и на сунчане дане. Обавезно пратите. У воду је билотопло, јер хладна вода може изазвати болест. Не препоручује се сипање воде на лишће приликом наводњавања, тако да нема опекотина.

За заливање нанесите лименке за заливање, црева са специјалним млазницама. Ефикасније је користити систем за наводњавање кап по кап у стакленицима поликарбоната.

Краставци воле обилно и систематско заливање. Приликом заливања, током хладног периода, пожељно је затворити отворе.

Интересантна тајна за повећање женског цвијећа на краставцима: када се појаве први пупољци, смањите учесталост наводњавања, пребаците се на претходни систем наводњавања, само када већина пупољака почне да цвета.

Заливање краставаца у стакленику се врши са затвореним прозорима

Температурни услови у стакленицима

Важно је одржавати оптималну температуру усјева у стакленику.

Пре формирања плодова, важно је да температура у стакленику не буде нижа од +20 степени, ноћу + 17-18 степени. Ово омогућава правилан развој краставаца. Када се појаве први плодови, краставцима је потребно више топлоте:

 • У ведро време + 24 -28 степени Целзијуса.
 • У облачним данима + 21-23 степена.
 • Ноћу - + 18-20 степени.

Температура стакленика на нивоу тла треба да буде 22-24 степена Целзијуса. Потребно је избегавати оштре температурне флуктуације. Ово чини биљку слабијом, укус плода се погоршава.

Идеално, када је у стакленику висока температура и висока влажност. Пре појаве воћа, влажност може достићи 70-80%, а након - не мање од 90%.

ОвимПриступ земљишту се систематски навлажи, што доводи до самог прскања биљака.Са честим заливањем, зидови стаклене баште задржавају влагу.Врло добро се дешава у стакленику поликарбоната.

Температура в стакленици не би смела бити виша од +28 ступњева

. Пастирање, постоји ли потреба

Узгој краставаца у стакленику захтијева процес нагомилавања.Да ли вам треба пасинкование?Фертилни услови у стакленику стварају брзи раст за културу, појављују се многи изданци.Ако не користите кисели краставац, у стакленику ће се засенити, што је лоше за принос. Овде иде конкуренција пасторка за приступ светлу.Главни изданак расте брже, повећава се сегмент између листова, који постаје мањи.Стварање јајника краставца јавља се у синусима листова.Стога је ставе важна компонента у правилном развоју краставаца у стакленицима.

Применом штипања није потребно уклонити све бочне изданке.На главном стаблу формирају се мушки цветови, на самом пасторку - женско.Да би се створио процес опрашивања, да би се произвео посинак, остављени су неки од пасторки.

Маскирање краставаца у стакленику омогућава вам да им дате жељени облик

Штипање

Чешће се за узгој стакленичких краставаца бирају хибриди, остављајући ихОбрадите три главна стабла тако што ћете стегнути пасторке. Узгајањем не-хибридних врста остаје само једно главно стабло.

У свакој сорти, прваштипање се врши након формирања четвртог листа на главном стаблу.Штипање се изводи на следећи начин:

 1. Одсеца пасторке који су одрасли испод четвртог листа.
 2. Култура је везана за решетку.
 3. Они везују стабљику са жицом, која је причвршћена за жичану нит.Важно је пажљиво направити подвезицу.Краставац је врло крхак и лако се оштећује.Ако учврстите везање, можете успорити раст краставца.
 4. Између 4. и 7. листа појављују се избојци, али остављају само један лист и један јајник.Ухватите побег и ако је потребно, направите везање за решетку.
 5. Када се формира девети лист, пасторци поново стисну, али остају два листа и два јајника.
 6. Са појавом 11 листова, на сваком бочном стаблу остају три листа и три јајника.

За то време, главно стабло расте до тако велике дужине да може бити уврнуто око решетке.Након повећања бича за још 50 цм, учвршћује се точка раста.Затим контролишу бочне избојке, одсецање непотребних листова и јајника.