Нелсон Грапес

Данас је тешко наћи бар једну љетниковац без грожђа. Уосталом, ово је укусна бобица и, поред тога, веома корисна. Домаћице праве грожђе од џема, компота и ликера. А љубитељи вина га узгајају за укусно пиће. Може се користити свеже, уживајући у укусном укусу бобичастог воћа. Данас ћемо говорити о сорти грожђа као што је Нелсон.

Грозје Нелсон има рано време зрења

Опис сорте грожђа Нелсон

Нелсон је прилично млада сорта грожђа. Узгајан од стране чувеног националног одгајивача Бурдака А.В. На жалост, због младости ове сорте, још увијек је слабо схваћен, а виноградари не могу пружити много информација о томе. Али ова грожђа, која се већ заљубила у вртларе, стога ће се у блиској будућности појавити много више информација. Шта знамо о Нелсону данас?

Има веома рано сазревање. Прве плодове можете пробати у првим данима августа. Сорта има висок принос. Глади га. Висина расте на 1,6 метара. Нелсонови изданци су дебели, до 2 цм дебели. Цветови су бисексуални, тако да процес опрашивања није тежак. Лишће има богату зелену боју, у облику налик на дјетелину. На крајевима слабо сецира.

Гроздови коничног облика. По тежини, достигните 700 грама, али уз добру негу - 1,5 кг или више. Бобице Нелсон велике, жуте боје.Облик плода је заобљен, али благо издужен.Једна бобица достиже 2 цм, а тежина до 15 грама.Кожа је танка, када шкрипи.По карактеристикама укуса, грожђе је меснато и слатко, са укусом мушкатног орашчића, месо се топи у устима.У бобицама могу бити једна или двије кости.

Зрели плодови могу дуго да виси на гранама.Без губитка укуса, али добијајући само шећер.Али најбоље је сакупити га до средине септембра, иначе ће плодови изгубити свој мушкатни укус и почети ће да пресушују.Након бербе, гроздови се могу складиштити дуже време, чувајући презентацију, ако грожђе чувате у подруму.Нелсон, има одличне преносне карактеристике.Може се лако транспортовати, а бобице се неће распрснути.

Зрели плодови могу дуго висити на гранама

.Дакле, повећава цијену, поготово ако узмемо у обзир да је грожђе Нелсона много скупље од других.

Поред тога, захваљујући снажном расту грмова,Нелсон може служити као украсна биљка .Ако га посадите у близини видиковца, брзо ће расти, а на парцели ћете имати одличну живу ограду, на којој се можете сакрити на врућим сунчаним данима.Захваљујући снажним гранама, хладноћа ће остати у сјеници.

Ова сорта може толерисати значајно смањење температуре, до 23 степена испод нуле.Дакле, ако сте становник региона са благом, не-равномерном климом, онда зимиНелсоново време се не може сакрити. Ако сте становник сјеверних дијелова земље, зими, обавезно покријте ову сорту или изградите стакленик за њу.

Предности ове сорте укључују:

  • Мускат арома;
  • рано сазријевање;
  • отпорност на мраз до -23 степени;
  • способност боравка на грмљу, без губитка укуса;
  • рок трајања.

Нелсон Царе Феатурес

Пошто Нелсон припада снажним сортама грожђа, у јесен мора бити одсечен, уклањајући екстра изданке, остављајући само јаке. Ако се то не уради, онда може бити дивље.

Као и остале сорте, Нелсон воли сунце. Стога, бирајући место за њу на локацији, јужна страна је најпогоднија, а ако са севера грожђе покрива дрвеће или живицу, то ће бити идеално место за то. Од дрвећа, штитиће биљку од хладних северних ветрова.

Нелсон Грапес Ловес Сунлигхт

Нелсон воли влагу. Зато водите рачуна о редовном заливању. На једном грму боље је сипати 2-3 канте воде, овисно о временским увјетима. У сушним данима, овај износ се може повећати на четири канте.

За наводњавање је најпогодније да се користи цев, јер ће уз њену помоћ вода тећи директно до корена биљке. Цев се уграђује у јами са грожђем, непосредно у време садње. Његова дужина би требала бити таква да се на површини на крају може видјети негдје 15-20 цм, а промјер цијеви је 10 цм.камен.Дакле, када је потребно залити биљку, камен се уклања и вода се сипа кроз цијев до коријена грожђа.Кроз њега се може сипати и ђубриво.Ово је важна ствар, јер ће захваљујући врхунском преради биљка боље расти и производити усеве.Ако се придржавате ових правила бриге, величина бобица ће се значајно повећати.

Малч је потребно ставити на тло у близини грмља винове лозе.То вам може помоћи да унапред сакупите сламу или сено.Захваљујући малчу, земљиште испод грожђа ће задржати влагу дуже.И ако из неког разлога не залијете биљку на вријеме, она неће пропасти.Поред тога, малч ће инхибирати раст корова.Ако се и даље узгајају, морају се укаљати.Земља, повремено треба да се опустите, уз помоћ ове једноставне акције, помоћи ћете биљци да добију неопходан кисеоник.Пре ове процедуре, обавезно уклоните малч и вратите га назад.

Ово је млада, али обећавајућа разноликост.Ниједан узгајивач не би одбио да види Нелсона у својој завјери.