Разноврсне овце нормалне овце

Међу врстама и расама оваца, Текел је најучасније место.Порекло њиховог поријекла потиче из времена Римског царства.Тих дана ова пасмина није била позната, иако је квалитет влакана и меса остао на највишем нивоу.Од 19. века ова врста је добијала већи значај и до данашњег дана ова врста оваца је популарна у многим земљама.

Овца Тексел се појавила у доба античког Рима

Историја порекла

У поређењу са типом који је узгајан у Римском царству, модеранпасмине су изразито различите и имају више заслуга.Нацхло, ова врста оваца се узима од првог прелаза са Линцолн или Кент пасминама.Пажња је посвећена оним јањадима који су брзо стекли тежину и имали добру продуктивност. Европске нације не воле масно месо, па су фармери пажљиво пратили шта ове животиње једу и учинили све да се месо учини мање масним.Месо те пасмине је укусно и здраво.Прва врста је основана у Холандији, на једном од острва.Са острва, животиње су дошле у Енглеску, Француску, Холандију.

Текелове овце имају врло укусно и сиромашно месо

Спољне карактеристике

У свакој земљи пасмина има своју посебност и примјетне разлике. Постоје оне особине које су заједничке свим врстама:

 1. Тело. Код свих раса овог типа, тело има пропорционалне и мале форме средње величине. Еластична и снажна структура. Леђа су равна, лумбална регија је танка. Такве особине су остале од римског типа. Главна карактеристика и предност ових животиња је да се њихови мишићи не деформишу са годинама. Тако, количина меса у телу има повољне пропорције.
 2. Ноге. Ноге свих врста ове пасмине имају благо длакаво покривање. Структура је равна, јака. Боја длаке на ногама је бела.
 3. Глава. Боја косе у глави је бела, ретко је пронађена, додатна боја је црна у пределу ушију или сљепоочница. Нос је црн. Безглаво чело. И уши. Ако је ован, понекад се виде мали рогови.
 4. Реп је танак и мали. Са побољшањем пасмине реп постаје мањи.

Текелове овце се разликују по великом и снажном телу

Тежински подаци

Одрасли ован у висини гребена достиже 85 цм, женке 75 цм, а подаци о тежини овна достижу 160 кг. Женка може, пола мање. Његова максимална тежина је 70 кг.

Стандардна тежина новорођенчета је 7 кг.

Класификација пасмине

Колика је била прилагодба на новим територијима, пасмине су се почеле класифицирати према сљедећим карактеристикама:

 1. Енглеска пасмина. Главна карактеристика ногу је дужа од нормалне.Енглеске овце су веће.Бикови могу постићи максимални раст у подручју гребена - 87 цм.
 2. Француска пасмина.Предност ове расе је у томе што се развијају брже од осталих, прерано.Често се пореде са уобичајеном расом, оригиналом.
 3. Холандска пасмина.Животиње ове пасмине су кратке, јаке, јаке, са развијеним мишићима.Стронг буилд.

Боја стена

Заједничка особина свих подврста је мала вегетација у глави и ногама.Све пасмине имају бијелу или одсутну боју у овим дијеловима.Боја животиња се може поделити на три дела: стандардна бела.Карактеристичан је најчешће за све подврсте.Смеђа са златном нијансом.Бела са плавом нијансом.Последњи тип боје је релевантан.

Овчји тексели имају светлу боју

Продуктивност пасмине

Основа продуктивности ове врсте оваца је месо и вуна.Просечна дужина једне хрпе је 15 цм, а квалитет вуне је мекан, има прелепу боју.

Да се ​​не би створила неугодност за животиње након стрижења, потребно је одабрати право вријеме.Предност је дата летњем периоду.Посебну пажњу посвећујемо процесу резања, важно је да након захвата не остане на неким ресицама.

Ован даје 7 кг вуне из једног приступа, женка даје 5 кг.

Од рођења, животиња добија на тежини, која траје читав живот.Ово је показатељ продуктивности.Месо је главни аспект.Од трупа клања више од половине меса (60%).Здраво, укусно месомекана, немасна. Коришћењем меса ове врсте јела од оваца кувају се брже него употребом друге расе.

Текел даје веома квалитетну вуну

Предности

Као и свака животиња, овај тип има своје предности.Пасмина је стара и појава нове генерације фармера покушава да је побољша.Најбољи овнови се користе за будуће потомство. Предности:

 1. Продуктивност. Количина меса је већа него код других подврста
 2. Вуна. Мекан, са разноврсном бојом. Са једним позивом велики број;
 3. Екстерно окружење. Подврста се лако прилагођава свим климатским условима.
 4. Независност. Тип је пријатељски и неовисан, карактер је избирљив;
 5. Извођење јагњади.

Недостаци

 1. Окотх. Овца може донети легло само једном годишње;
 2. Смртни случајеви се често јављају током порода;
 3. Јагње не добијају на тежини након три месеца живота;
 4. Не могу се наћи све територије чисте врсте ове пасмине.

Овца доноси јагњад једном годишње

Трајање постојања

Пољопривредници ће добити приход од меса или вуне. Ова подврста даје ретко јањење, што значајно успорава темпо и захтјеве савремених пољопривредника. Потреба за набавком таквих животиња постаје све мања. Период парења са овном пада на месец септембар и може трајати до јануара.Једно вријеме, женка може родити три јањца, с обзиром на чињеницу да је њено млијекодовољно само за двоје. Порођај је тежак и увек у присуству ветеринара.Мале јагњад добијају на тежини и лако се прилагођавају спољашњем окружењу. Након рођења, сутрадан их одводе на пашу.

Адаптација

Ова пасмина се лако прилагођава и прилагођава околини и климатским условима. Природа животиња, чак и овна, је послушна и смирена. Током паше, подврста не иде у стадо, ходајући самостално. Пријатељски према другим животињама. Током шетње се мијешају са другим стоком: кравама, коњима.