Како овце преживе зимске овце

Зима није лако за узгајивача. Време је непредвидљиво, а мала и велика стока неће стајати на отвореном. Животиње и птице (кокоши, патке и др.) Морају створити режим исхране и становања, тако да живе у миру и без губитка код куће до прољећа. Овце нису изузетак. Резултат зимовања зависи од напора фармера како у лето, тако иу јесен.

Овце у снегу

Човјек је узгајао различите пасмине домаћих животиња. Многе од њих - како пилићи тако и мале стоке - карактеришу издржљивост или отпорност на ниске температуре. Међутим, не треба заборавити да за домаће сорте захтјеви према садржају обавезују власника да створи одговарајући температурни режим и води рачуна о прехрани.

Становници планина

Дивљи сродници домаћих оваца живе у Кавказу, Тибету, Сибиру, Хималаји и другим планинским системима на сјеверној хемисфери.Муфлони, гњевне и бигорне овце, аргали узгајају номадски живот. Лети се пењу у планине, иако живе на нижим нивоима од дивљих коза, а планинске планине насељавају пустињска пустињска подручја у подножју планина.

За разлику од домаћих врста, дивље животиње су агилне и паметне. Иако не знају како да се крећу по стрмим литицама као козе,такође скочите у планине. На дужини, скокови достижу пет метара, у висину - два. Углавном се пасе на отвореним падинама. У зимском периоду, клима у планинама није погодна за овце, па се крећу у долине.

Тешко је дивљим папкарима, иако током љетне сезоне акумулирају поткожни слој масти. Добијање хране зими је тешко, дијета губи исхрану и разноликост. Овце једу лишај, маховину, сушену траву. Таква храна им не даје супстанце које тело треба да прими, а многе животиње слабе током зиме, умиру од исцрпљености.

Овни умиру зими чак иу дивљини, упркос њиховој природној прилагодљивости тешкоћама. Код куће, папкари требају додатну бригу за садржај и исхрану домаћина.

Дивие овце в зиму

Припрема

Како се овце (кокоши, патке и други становници фарме) осјећају зими и какво стање ће се сусрести у топлијој сезони овиси о јесенско-љетној сезони. Зимовање код куће ће ићи добро ако се фармер побрине за следеће факторе:

 • пажљиво израчунавање и припрема хране;
 • Повећана исхрана копитара у јесен, ако се чувају на слободној испаши (потребно је хранити силажу, сијено). Ако јато живи у стаји, храњење није потребно;
 • припрема пашњака за зимско вријеме (у пропланцима у шуми, мочварама, гдје су расположиве вишегодишње биљке, расположиво јато);
 • уређење објеката за зимовање (површина зависи од стоке), постављање хранилица за комбиновано храњење и сено;
 • обављање тешких радова - припрема додатне механизације;
 • мјесец дана прије почетка зимског периода - превенција и лијечење (деворминг, прегледи, прање оваца).

Овце би морале бити припремљене за зиму

Храна

Нахранити сљедеће врсте хране за јата:

   50) сено: сорте трава-легум, форбс (са изузетком киселих биљака и трња);
  • слама (крупна храна): стабљике житарица након жетве са комбајном, са дугим роком трајања;
  • мљевене житарице: зоб, јечам;
  • половои: отстранение от пратки из жита;
  • уреа (минерални додаци): кристална супстанца богата протеинима;
  • корјенасто поврће (репа, кромпир, мрква);
  • силажа: од жита и махунарки, производ за долгорочно складиштење;
  • гранулиране, опечене сорте (предности: не распршене током дистрибуције, не улазе у нос до овнова током оброка).

  Зими, ближе пролећу у сену, количина хранљивих материја је смањена, а кућни љубимци су дефицитарни витамином А. Да би се то спречило, потребно је, као и пилићи, додати витамине (А, Е, Д)минерали.Диверзификујте исхрану црногоричним и листопадним дрвећем.Сол и минерални додаци остављају отворен приступ у посуди.

  Пијте воду неколико пута дневно (пола литре воде 10-12 степени по глави).Након јагњења материца се пије 12 пута дневно, а сиагни три пута мање.Користите загрејане пице.Ако се крдо држи на отвореном простору, ондаподгријати до 20 степени.

  Покрените јато на извор воде у групама. Колико голова у групи одређује величина пијанице (за једног овна - 0,25 м). Пре почетка поступка посипати пепео и песак око корита да би се спречило клизање копита.

  У зиму, овце су дефицитарне витаминима

  Припрема хране

  Сијено треба косити на вријеме - за травну сорту ово је период уха, а боље је кухати легуминозу у фази формирања пупољака и изгледу цвијећа.Придржавајте се технологије жетве, не дозволите влагу у сијену (заштитите се од кише). Боље је ако се стабљика и листови суше истовремено, чувајући зелену боју, витамине Д, А и шећер (до 15%). Влажност у готовом производу - до 19%. Колико ће бити потребно сијено за храњење одређено је бројем стоке.

  Направите комбиновану храну за мале стоке или пилиће и узмите своје руке. Узмите 35% јечма, четвртину зоби и пшеничног зрна, остале компоненте - колач од сунцокрета и један проценат - столну и дикалцијум фосфат. Након што су компоненте прошли кроз млин за храну и брикете од њих направљене у тресету од тресета, набавите самопроизводни додатак исхрани.

  Израчунајте колико хране ће јато требати за зимско вријеме, ако требате припремити 300-500 кг крупне хране (зоб, јечам), до 250 кг сијена, 300-500 кг силаже и 14 кг концентриране хране по глави. После јагњења дати сочне хранилице како би се побољшала лактација (репа, купус, шаргарепа).

  80) 1.3-1.5
  кг инДаи Рамс Утерус Ламбс
  Хаи 1.8-2 1.0-1.2
  Комбиновани феед 0.8-1.3 До 1 0.4-0.6

  За јагњад, посолите махунарке или махунарке.Дневно - минерални и витамински додаци (тривитамин).

  Инвентори

  За стока във период зимниа зимој, нужно је приготовление за хранение и напор:

  • билатерални хранители;
  • корита за расаднике за исхрану силаже или грубе хране (дужине најмање два метра);
  • на сталку за концентрирану храну и со;
  • корита за воду (висина до 40 цм).

  Боље је хранити јато на отвореном како би се стимулисао апетит и асимилирала исхрана.Ако је храна или силажа замрзнута, не дајте такву храну овцама.Поставите хранилице на удаљености од три метра један од другог.

  Како би се спријечило да фрагменти хране дођу у вуну, прво га сипати у корита за храњење, а затим их хранити животињама с обје стране.

  Храњење се организује два пута или три пута (ако је мраз) дневно.Прву половину дана, направите мање, а за другу - хранљивију и обилну дијету.Концентрисана храна се даје после заливања, сламе - увече (ради боље апсорпције).У зимској исхрани, 35% више концентриране хране од природне хране, а стадо пије 40% више воде.

  У зимском периоду овце треба хранити ван

  Царе

  Посматрајте редослијед јата на шталу (током седмице)или један и по).Прво, пошаљите ту поправну младу стоку, затим овнове и женке.Последњи преведени валухи.

  Овцу, као и пилићима, није потребно посебно загревање просторије која се чува зими.За њих, улогу играју постељина и одсуство пропуха, влажност.Боље је направити легло од сламе и додавати нову дневно.Немојте користити материјале као што су тресет или пиљевина (као у собама за пилиће), они су пуњени у вуну.

  Пазите на хигијену у овчји корито, на време очистите гнојиво да бисте избегли загађење ваздуха и лошу хигијену (ширење хелминта и других болести).Пажљиво пратите хигијену у подручјима јагњивања.Очишћени измет послати у стајњак.Након петомесечног муља, гној се користи као ђубриво.

  Стадо потребува редовна контрола на ветеринарите.Копије које се разликују по свом понашању су изоловане и послане на консултацију ветеринару.После третмана и това, такви представници стада се клањају у санитарној кланици.

  Фармери оваца савјетују да се најмање сат времена пусти животиње на улице сваки дан, чак иу хладном времену.Баците јато на завјетрину тако да се навикне на температурне промене и не прехлади.Да би се избегло гомилање, пустити животиње у групе.То ће захтијевати од помагача да обуздају стадо.Обратите пажњу на материцу да бисте избегли побачај услед повреда.

  Посебно треба обратити пажњу зими на овце са јагњадима

  Узгој

  У зимском периоду, овце добијају потомке после летњих или јесењих чаура. Ако је током топлог времена материца успела да се удебља на паши, млади раст се рађа јак, здрав, брзо расте и добија на тежини. После фебруара, јагњад постепено прелазе на пашу. Током зиме, прољећа и љета за јесенску сезону такво потомство има времена да добије потребну масу за клање.

  Али за раст, јагњад треба да створе услове:

  • гријање унутарњег простора без пропуха и влаге;
  • груба концентрирана храна у потребним количинама.

  У сунчано време, ослободите јагњад и материцу на улицу.

  Корисни савети

  • посматрати режим успостављен зими (храњење, наводњавање) - ако је поремећен, овце су под стресом, а то се огледа у апетиту и добробити;
  • користити велику хранилицу како би нахранили цијело крдо, а не само највеће представнике;
  • ако слабији чланови стада немају довољно хране, дајте им одвојено мјесто за јело;
  • држати хранилице чистим, а под близу њих;
  • чувати сено и другу храну на сувом, топлом месту, заштитити од глодара;
  • Избегавајте пшеницу и кукуруз - они узрокују узнемирени стомак код животиња;
  • Запамтите да се поврће не складишти дуго, тако да не правите велике залихе за стоку или пилиће.

  Да би кућни љубимци преживели зиму и не би се састали са топлом сезоном са болеснима и исцрпљеним, преузмите га одговорно и припремите се за период застоја унапред.(ово се односи и на садржај пилића, ћурки и других птица).Прихватити храну, бринути се о топлини и сухоћи у сандуцима (или другим подручјима гдје зими презимљавају). Морамо почети припремати се за хладно унапред, у топлој сезони. Здраве и добро нахрањене овце са добитком у лето - кључ успеха зимовања стоке.