Како направити овчара за овце?Овце

Чини се да би за одржавање оваца било довољно само одабрати територију и оградити је оградом.Овце су смирене животиње, у њима је положен инстинкт стада, тако да ће они остати сигурни и здрави, неће побећи.За љето, ова опција је у реду, али у хладној сезони нема начина да се иде без овчарске куће.Шта је овчар?То су јаки зидови, удобност и топлина.

Овце у овчјем кориту

За оне који никада нису били укључени у изградњу, сама помисао на подизање овчарске куће изазива праведни ужас.Међутим, то што га сами направите није тако тешко као што мислите.Након читања овог чланка, сами ћете се увјерити.Моћи ћете да сазнате који се алати користе, које би величине требало да буду, и како правилно организовати пројект фарме оваца за 100 и 300 глава, а изградња удобне куће за овце више неће изгледати као нешто застрашујуће за вас.

Како правилно извести конструкцију

Прво што треба да урадите је да направите стандардни пројекат. Захваљујући њему, ви ћете изабрати оптималну величину унапријед, направити калкулације потребне за конструкцију материјала.

Величина будуће овчарске куће овисит ће, дакле, о броју овацаможе се израчунати на следећи начин: за једну животињу је потребан један и по квадратни метар, а ако постоји овца са јагњадима, површина се повећава на 3 квадратна метра.м.

Наравно, држање мање од десет оваца неће донијети никакав приход власницима, то ће једноставно ићи на нулу, тако да је апсолутно бесмислено градити малу фарму оваца.Из овог разлога, у овом чланку ће се размотрити опција фарме оваца са 100 грла.

Изградња овчарске куће - лак задатак

Фондација

За изградњу овчарске куће, свакако ће вам требати чврста основа,извршити темељ. Постоје различите врсте темеља, тако да не наилазите на потешкоће при одабиру праве куће за овце, треба одмах рећи: требате темељ "бетонске ступове".

Како то направити?Јасно слиједите свој пројект како би се конструкција могла наставити без проблема:

 • означити клинове на одабраној територији за кућу оваца;
 • ископају малу рупу на месту сваког клина;
 • поставите оплату у рупу;
 • сипати бетон;
 • убаците металне игле у све ступове како бисте их у будућности фиксирали.

Па, јесте ли били убеђени да израда темеља властитим рукама уопште није тако тешка?

Оквир и зидови

Сватко може руковати конструкцијом оквира.Темељ мора бити положен са хидроизолационим слојем, а на њему је оквир од дрвених шипки.То је све!

Да би направили зидове за овчју собу, потребно је:

 • поставите потпорне греде, узимајући у обзир димензије вашег овчара, које смо дали, за 100 глава;
 • забити дрвени сандук на њих;
 • тапацирање споља са споредним колосијеком;
 • да се унутрашња страна постави са изолацијом. Минерална вуна је веома добра у својој улози.

Овце би морале бити топле и суве

Кров

Неки се боје онога што морају да раде и раде кров својим властитим рукама. По мишљењу већине, конструкција крова је нешто несхватљиво, али истина је далеко од гласина, као и увек. Да бисте направили кров, требали бисте:

 • поставите попречне греде на зидове изнад тако да је постављен нагибни кровни систем;
 • монтирати летву на греде;
 • положите кровни материјал на летву.

Паул

Можда мислите да је шема једноставна - сипајте бетон, а то је велики под. То можете урадити, али у овом случају овце могу бити озбиљно болесне. Бетон је врло хладан материјал.

Меки под такођер није опција. Мора да је чврст. "Могу да користим дрво", кажете. Не, јер ће одбори ускоро почети трунути, а ви морате повремено трошити много новца на поправке.

Да ли је ситуација безнадна? Не, решење лежи на површини: потребно је комбиновати бетон и дрвни материјал. Сипајте бетон и ставите га на даске.

Овчама је потребна природна подна облога

Врата и прозори

Изградња штале за 100 глава приближила се фази постављања прозора и врата.

Прозоре треба поставити нана удаљености од једног и по метра од пода.Што се тиче величине, боље је да су довољно велике, јер животиње требају светлост.

Двострука врата са шаркама су идеална опција за улазак у овчар.Кроз таква врата без проблема неколико оваца може проћи одмах.

Основни захтјеви за овчар

Много новца ће морати да се потроши на изградњу.Стога, када је у питању ситуација у кући, многи одбијају изолацију, наивно верујући да ће овце, јер имају топлу вуну, без ње.А ово мишљење је погрешно.Упркос вуни, овце не воле гној, то може негативно утицати на њихово здравље.Дакле, имате две опције: или да не занемарите изолацију, или да се уверите да је сваки отвор пажљиво затворен.У зимском периоду, термометар у овчарској корпи ни у ком случају не би требао показивати мање од 12 степени Целзијуса.

Да би вам било лакше да обавите чишћење, не би требало да буде преграда у овчјем кориту за 100 глава где ћете бити присиљени да се сагнете.

Топла овчара - кључ за здраву стоку

Како уредити опрему?

Ако сте били у могућности да дизајнирате кућу за овце властитим рукама, онда можете обавити посао са опремом:

 • формирати појединачне оловке, одвојити фарму оваца дрвеним штитовима;
 • за опремање шупе с пивима.За 300 голова потребно вам је најмање 30 особа које пију, свака са 100 литара;
 • у свакој соби (ако је више) ставите капуљачу;
 • за гријање уПлински бојлер или пећ.

У чланку је описан процес изградње фарме оваца за стотину животиња. Да бисте изградили кућу оваца за 300 глава, морате урадити исти низ акција, само израчунати друге величине.

Научили сте како да направите кућу оваца, и можете безбрижно да узмете алате, да се опскрбите материјалима и да се бавите послом. Пратите шему, обратите пажњу на детаље и све ће испасти.