Како направити перголу властитим рукама

Грожђе нијесамо прилика да уживате у укусним и сочним плодовима, да уживате у бризи и узгоју корисне биљке, уз правилно планирање и уређење, грожђе може бити прави украс за вашу локацију, квалитетно склониште од врелог сунца и извор хладноће.

Пергола за грожђе ће бити права декорација локалитета

Одличан начин да се побољша виноград, да се створе погодни услови за негу и жетву - постављање специјалних структура које служе као прикладно средствопостављање грожђа.Најчешће се перголе користе као такве конструкције.Своје руке могу да направе било коме.

Шта је пергола

Пергола је посебан дизајн типа лука.Као што се лако може претпоставити, такав конструктивни елемент је први пут коришћен у јужним земљама (на Апенинима и Пиринејима), где су се интензивно узгајале бујне биљке и врело сунце изазива озбиљне неугодности. Перголе се називају посебним структурама или системом надстрешница, уређених у облику лучних конструкција или бедема, које су прекривене разним пењањем биљака.Такви дизајни су одувек били популарни, опремљени палатама и имањима уКСВИИИ-КСИКС века. Данас, перголе поново добијају на популарности, активно унапређују дацха парцеле, приватне просторије за закуп земљишта, чак иу градовима такве конструкције се могу наћи као елемент декорације у парку, врту или као део зграде.

Пергола обавља следеће функције:

 • Заштита од сунца. Грмови, винова лоза и гране грожђа, када су правилно постављене, стварају одличну хладовину, а то не утиче на квалитете његовог раста и приноса.
 • Формирање погодних и удобних прелаза са једног објекта на други (или унутар исте зграде). Осим тога, под овим именом често подразумијевају неку врсту арбора, лукова покривених пењањем биљака.
 • Израда живице.
 • Облик компактног дизајна разних врста пењача, који се складно уклапају у околни простор. То је одлична прилика за повољно узгој грожђа и истовремено коришћење биљке за декорацију и заштиту од сунца, ветра и других климатских манифестација.

У зависности од могућности и карактеристика локације, издваја се довољно велики број пергола. То могу бити:

 1. Украсне решеткасте регале.
 2. Мале клупе "покривене" шупом и стилизиране као сјеница.
 3. Пуне величине на отвореном.
 4. Лучне конструкције различитих дужина, "уоквиривање" стаза и шеталишта.

Приликом изградње фантазије дизајна перголе, ништа нијеограничава

Изградња перголе сопственим рукама

Пре него што почнете да правите перголе сопственим рукама, морате одредити могућности локације и материјала који ће се користити као основа.

Перголе за грожђе се граде од следећих материјала:

 1. Дрво.Највише преферирани материјал за изградњу властитих руку, будући да биљке „добро комуницирају“ с њом, доступан је иу савршеној хармонији с разноликом вегетацијом.Најчешће се користе храст, бор или смрека.
 2. Метал.Омогућава постизање високе чврстоће и трајности било које конструкције.Али најчешће у конструкцији пергола сопственим рукама, метални елементи се користе у комбинацији са дрвеним конструкцијама.Тако су метални стубови направљени од метала, на које су монтиране дрвене летвице.Могуће је наручити дизајне који се састоје само од метала, тако да су популарне коване перголе, израђене по индивидуалним, ексклузивним скицама металаца.Али такви објекти ће коштати власника много скупље.
 3. Пластика.Тражен, јефтин и популаран материјал, али мање ефикасан и "користан".Данас можете купити готов грађевински тим пластичних пергола у специјализованим продавницама.Велики распон и специфична разноликост вам омогућава да одаберете дизајн са жељеним параметрима.Осим тога, доступност пластике вам омогућава да изведете лијепу конструкцију од пластике за пењањебиљке властитим рукама.
 4. Камен.Најтежи материјал у смислу изградње.Али камене перголе ће служити дуги низ деценија и постати ће право уметничко дело на локалитету.

Након што сте одлучили о димензијама и материјалу конструкције, морате пронаћи одговарајуће место за инсталацију.Пергола грожђа би требала бити смјештена у освијетљеном подручју, требала би имати прикладне приступе за његу грожђа и прикупљање плодова.

Осим тога, треба схватити да је ова изградња капитална, да је инсталирана на трајној основи и да не подразумијева трајни трансфер или сезонско расклапање, будући да ће такве радње довести до оштећења грожђа грожђа.

Важан корак у припреми за перголу је израда прелиминарног пројекта.Треба узети у обзир:

 • димензионалне карактеристике;
 • ​​
 • коришћени материјали;
 • дизајнерске и стилске карактеристике, веома је важно да се дизајн складно уклапа у окружење, да је прикладан и леп;
 • Практичност и удобност, као и одржавање и нега, како за структуру тако и за биљке.

Метални перголе су веома издржљиви

Састављање дрвене перголе у ​​облику једноставне сјенице

Припремите следеће материјале:

 1. Триметарске паралелне шипке попречног пресека од 12-15 цм.Они ће служити као помоћна мјеста.цијели дизајн.
 2. Шипке дужине до 2,5 метра, са истом секцијом - 2 ком. Биће потребни као носачи греда.
 3. Шипке дужине до 2,5 метра, са пресјеком од 5к10 цм - 2 ком. Послужите попречне греде.
 4. Реики дужине 3 метра и секције од 5к5 цм - 24 ком.
 5. Цемент - 4 вреће.
 6. Мала количина рушевина или разбијене опеке.
 7. Шпалерни панели и дрвене решетке за декоративни украс.
 8. Вијци за дрво или нокте.
 9. Причвршћивачи за греде ширине око 5 цм, трају око 10 комада.

Горе наведена имена и квантитативни састав су условни, најбоље је извршити прорачун на основу пројекта будуће изградње.

За обављање посла властитим рукама требат ће вам сљедећи алат:

 • лопата;
 • чекић;
 • одвијач;
 • бушилица;
 • погодан контејнер и канта за припрему цементног малтера;
 • ниво;
 • пила, секира.

Пре почетка уградње, дрвене елементе треба третирати посебним средствима за побољшање својстава и животног века (емајли, боје, лакови, антисептици).Четири удубљења су извучена за стубове за подршку. Морају бити најмање 0,5 м дубине, пречника око 30 цм, а крајеви ступова који ће бити постављени у земљу третирају се ватром или битуменом. На дну јаме пре постављања шипки треба сипати разбијену циглу или дробљени камен и набити га. Приликом уградње и пре улијевања цемента у жљебове са шипкама, ниво провјерава вертикалност инсталације.

После цементаукрућена, уградња носивих и попречних греда и других конструкцијских елемената. Најбоље је да се греде фиксирају у жљебове накнадним фиксирањем помоћу вијака или чавала. Након причвршћивања греда и шина, на конструкцију се уграђују панели и решетке, које ће послужити као средство за постављање грожђа. Важно је да је структура била стабилна и издржљива, јер зарасло грожђе додаје озбиљну тежину структури.

Монтажа попречне шипке се врши тек након што се цемент учврсти

Постављање дрвене перголе у ​​облику лука

Перголе за лучни тип грожђа су сложенији елементи у смислу изградње властитих руку, али ће се потрошени рад исплатити лијепом и практичном конструкцијом.

Израчун материјала се заснива на дужини и величини лука.

За монтажу ће бити потребно:

 1. Ширина 10к10 цм за ослонце.
 2. Решетке и оквири за украшавање и постављање биљака.
 3. Плоча од меког дрва дебљине 20 мм. Користиће се као кров.
 4. Цемент.
 5. Материјал за причвршћивање (укључујући сидрене вијке).

Прво, припремљена је подлога за перголе, а ослонци су фиксирани на једнакој удаљености један од другог. Уградња регала је слична горенаведеној. Након монтаже на њега се монтирају регали, даске, рамови и решетке.

По завршетку основних радова на изради и уградњи перголе, на објекту су причвршћена различита средства за причвршћивањеи фиксирање постројења - куке, мреже, спојнице, ужад и друге прихватљиве предмете.