Како стрижити овце овце

Резање оваца на вријеме је гаранција висококвалитетне вуне, као и процеса који ће спријечити губитак и недостатке вуне.

Овце пре прераде

Када треба стрижити овце?

Када би се требала одрезати овце?Обично се то сијече, у зависности од тога у ком правцу продуктивности припадају, али се увек користе за ову машину за стрижење оваца.Ако овца или овца има равномјерну длаку, поступак се проводи у прољеће једном годишње.

Ако животиња има мешану вуну, она је подрезана двапут, по могућности са почетком пролећа и јесени.Одвојене крупно косе пасмине могу се резати чак три пута годишње.

Јагњад чија је коса хетерогена, морају се ошишати од старости од пет мјесеци (најбоље је ако је то у љетним мјесецима).Ако јагњад имају танку или полутанку вуну, фризуру треба започети иу доби од пет мјесеци, али само ако је до тада вуна нарасла на четири или више центиметара.

Да би се одрезала овца, вријеме овог поступка мора бити исправно (узимајући у обзир временске факторе и колико је животиња стекла косу).Без обзира на климатску зону у којој се налазите, главни услов за правилно одређивање жељеног времена за сечење је постојаност топлог времена.(објашњено чињеницом да животиња може да се разболи после сечења вуне).

Шишање оваца маказама

Али чак и на врућини није потребно стрижити овна или овцу, јер животиња може да изгуби апетит за време врућине и постане исцрпљена.Осим тога, током овог периода, вуна може постати зачепљена разним биљкама као што је чичак, као резултат тога, шишање ће постати тешко, а квалитет вуне ће се смањити.Још једно правило резања овна: потребно га је резати када се вуна већ почела бацати.

Грубо косе овце треба резати на вријеме, иначе постоји ризик да ће изгубити половину своје косе, јер чим почне да се загрева, почиње период мокрења.Зато ће се изгубити доле - највреднији слој вуне.

Једини период за стрижење свих оваца је пролећни период, а приближни датуми су од краја маја до почетка јуна.Период друге фризуре обухвата крај августа и почетак септембра (тако да када дође хладноћа животиње ће вратити капут).

Овце треба припремити за процедуру: не хранити се за један дан, не заливати око дванаест сати (ако животиња има пун желудац, веома је тешко да издржи фризуру, осим тога, вуна може бити контаминирана урином).У случају да је влажан слој овна или овце влажан, морате сачекати да се потпуно осуши, јер се влажна вуна може брзо покварити.

Главна правила сечења

Главни фактор за правилно сечење овна је светла соба.У овој соби треба да буду столовипокривени церадом (тако да вуна не постане прљава и не губи се).

Постоје два начина стрижења:

 • механички (користи машину за стрижење оваца);
 • мануелно (користе се маказе).

Приликом првог стрижења је мало лакше, јер се ножеви, које има машина за резање, брзо носе са задатком.

Међутим, ручно резање производи производе вишег квалитета, јер се вуна подрезује што је могуће ближе кожи (то посебно утиче на стрижење ситно косе оваца - уз ручно резање, руно постаје дуже и плаћање се повећава).

Током самог процеса, важно је осигурати да ножеви не дођу у контакт са кожом животиње, без обзира на то колико су хладни, и то је веома тежак посао који захтијева прецизност.Исто мјесто није могуће резати два пута, јер ће се иначе квалитета вунене вуне у будућности смањивати.Вуна, израђена од трбуха, ногу, пакована је у посебан пакет од руне.Није у принципу да ли треба да сече овце на столу или ће се десити на поду: најважније је да су испуњени неопходни услови.

Уклањање вуне од животиње

За правилно дотјеривање треба учинити сљедеће:

 • овца мора бити постављена леђима према вама,У том положају, њене ноге не би требало да почивају ни на чему.У овом тренутку, ослободите вуну од корова и прљавштине;
 • пре свега одсећи пету, бутине (унутрашња страна), предње и задње ноге, вуну око вимена;Ова вунаодложено (када се шишање дешава око вимена треба покрити брадавице тако да ножеви не повређују животињу);
 • скине траку, почевши од десне задње ноге из области препона и завршавајући са препонама десне предње стране, затим абдомен и подручје грудног коша обрубљени истим пругама;
 • искључује машину, одлаже се, тако да ножеви не повређују овце док је преврћу на другу страну;
 • сечена сапица и лева лопатица;
 • слабине, десна страна се пресијеца пругама. Штавише, потребно је држати овце што је могуће удобније, тако да би руно, које се ошишало, падало на сам под (или на стол);
 • машина је искључена, онда је потребно да се животиња поново окрене на левој страни, затим десну лопатицу и сапу треба одрезати;
 • леђа се режу у дугим пругама;
 • следећи одсече главу, врат на десној страни, да исече вуну на наборима, машину треба окренути у попречни положај (у овом случају, морате бити веома пажљиви и држати ножеве што је даље могуће од коже);
 • глава оваца се диже и лева страна врата је ошишана, након чега је машина за стрижење оваца коначно искључена, а ошишано руно је одгурнуто од саме овце;
 • Овце се благо подижу и ослобађају.

Ако се фризура дешава код куће, онда се најчешће не ради са машином која има ножеве, већ са обичним маказама, а редослед извршења је исти. Важна процедура након процеса смицања је инспекција оваца, у којојлагано исеку копита, дезинфикују резове које оставља машина (било који антибактеријски раствор).

Овако је овца исечена писаћом машином

Науљено руно је раширено на површини стола, исправљено, протресено, очишћено од прљавштине и прашине од пожутјеле вуне.Након поступка чишћења, руно се котрља у ваљак, у овом облику се чува до даљње употребе.

Брига о машини за стрижење оваца

Људи се често питају како да се брину о машини за стрижење оваца?Један од важних услова је управо хигијена при раду са уређајем.

Поступак чишћења машине:

 • након употребе машине за стрижење оваца, ножеве је потребно очистити од преостале вуне, за то можете користити четку;
 • сам уређај треба да се трља само са меким марамицама;
 • не користите специјалне производе или раствараче за чишћење машине;
 • Да би уређај радио без прекида и који вам је годинама служио, требало би редовно подмазивати ножеве уљем, идеално након сваке употребе машине;
 • Ако је квалитет фризуре смањен (упркос чињеници да уређај редовно чистите и подмазујете), потребно је заменити или изоштрити блок ножа;
 • стрижење оваца треба да се чува само са заштитом на ножевима (то може бити заштитна капа која је приложена са ножевима);
 • Не користите ножеве за резање тих животиња за резање других животиња или људи.

Резање може бити механичко и ручно.Квалитет приручника је бољи, али је цијена руно већа.Ако не желите да се мучите, машина за стрижење оваца ће увелике олакшати ово.Процес резања вуне одвија се по одређеном алгоритму, а након неког времена се рука нагурава.

Важно је да се не заборави одвојити обичну вуну, као од стопала овце, од жељеног руна, који је ошишан на грудима.За висококвалитетне фризуре морате поштовати одређена правила за чишћење и чување машине.Процес стрижења оваца чини се веома тешким, али ускоро ће вам шишање не проузроковати никакве потешкоће, постат ће навика, а стечене вјештине ће вам помоћи да убрзате рад два пута.