Карактеристичне крушке Новембар: опис сорте Крушка

Крушка Ноиабрскаиа разликује се од осталих сорти као поуздана, непретенциозна у бризи, брзо плодна и конзистентно воћка.Вртлари у различитим регионима Русије и земаља ЗНД вољно узгајају саднице у кућним парцелама и поздрављају ову крушку.Да ли је сорта добра као што кажу?Које друге предности су му карактеристичне?Како се опис "новембра" и његових плодова разликује од других култура зимница?

Плодови сорте Ноиабрскаиа крушке су веома велики

Карактеристике дрвета

Историја сорте је почела средином прошлог века, када је узгајана на Далеком истоку..Хибрид добијен укрштањем крушке "Уссурииском" и сорте "Зимска Деанка".Године 1974. воћно дрвеће је почело да се активно узгаја у суровој клими приморског и амурског региона.Ова чињеница већ сведочи о јединствености хибрида, његовој високој отпорности на мраз.У почетку, дрво је засађено на високом тлу, а вишегодишњи тестови су показали да се лијепо развија у приобалном појасу, тако да је током година терен за садњу саднице изблиједио у позадину.

Стабло почиње да даје плодове у трећој години

Ноиабрскаиа крушка, како му и име каже, је јесенска сорта.

ОписаниеКарактерише га као висок, са широком круном. Облик круне може бити округлог или пирамидалног облика. Гране које формирају костур усмјерене су према горе, док расту, густо се гранају. У односу на дебло, налазе се под углом од 90 степени. Биљка даје густе изданке, њихова боја је зелено-тамноцрвена. Листови ове врсте воћних биљака су средње величине, облик је заобљен, дуж ивица, ако су зарезе уочљиве, онда су мале. Горња површина листова је густа, засићена зеленом бојом. У доњем дијелу плоче мијења се боја - постаје свјетлија, на мјестима се појављује бјелина.

Цветочние сорти Ноиабрскаиа

Карактеристике плода

Плодови сорте Ноиабрскаиа мањи су од просјечне величине, а када се узгајају на Далеком истоку, просјечна тежина крушака не прелази 75 грама. У јужним регионима тежина плода може бити 300-350 грама. Опис узгоја класификује зреле плодове као јајасте, са приметним ребрењем на спољној површини. Након пажљивог прегледа усјева, можете видјети уздужне жљебове на крушкама.

Плодови су неједнаки, облик им квари њихову презентацију, па се сорта ријетко узгаја у индустријским размјерима - више у приватном вртларству.

Плодове сорте Ноиабрскаиа има неправилен облик

.

Током појаве одстрањиве зрелости крушка у новембру новембар униформа зелена. Током складиштења добија светло жуту нијансу, са руменилом са стране. Месо ове сорте крушака је бело, умерено масно. Укус воћа је слатко и кисело, има израженукус крушке.Крушке се конзумирају свеже, прерађују у сокове, џемове, конзервирају.

Хранителна вредност

100 г плодове сорти "Ноиабрскаиа" съдържа по-малко от 50 кцал.Од посебног значаја за људско тело су пектин, киселине и воћни шећер, који у истом броју крушака:

 • 11 грама шећера.
 • 1 грама титративних киселина.
 • 0,5 грама пектина.
 • 0,5 грама танина.

Продуктивност

Сорта је скороплодна, даје први усев 2-3 године након садње.У прве 2-3 године није вредно рачунати на врхунац приноса - биљка ће га достићи за 5-6 година.Воће крушке непрестано сваке године.Вртлари беру 55-91 центара воћа са хектара земље.Узгајивачи су забиљежили рекордан принос, који је износио 212 центара по хектару.У 1-2 бербе убрано је 40 кг воћа са сваког стабла, у следећем - број се повећао на 60 кг.

Дрво из новембра је старо 5 година

Плодови сазревају до краја новембра, али одмах након жетве није препоручљиво јести их и прерађивати, јер крушкемора сазрети.

Сорта дозријева у року од 30 дана - током тог времена пулпа се сипа са соком, а боја коже се мијења.Крушке имају добру очуваност, обично се чувају до краја децембра-почетка јануара.Предности "Новембра" у зрелим крушкама чврсто се држе грана и не падају чак ни уз јак вјетар.Ова сорта је самопродуктивна, стога је потребно опрашивање стабала да би се добила стабилна усева.У квалитетуопрашивачи се могу користити сорте воћних сорти "Виллиамс" или "Фаворите Цлапп".

Предности и недостаци

Сорта „Ноиабрскаиа“ састоји се од практичних предности.Његове главне предности у односу на друге јесенске врсте воћака су следеће:

 • Богато плодоношење, које омогућава вртларима да беру сваке године.Отпорност на опекотине, захваљујући којој сорта лакше толерише период опоравка.
 • Скороплодност.Горе је поменуто да дрво улази у репродуктивну фазу 2–3 године након искрцавања.
 • Зимска отпорност сорте омогућава га да се узгаја у регионима са тешким климатским условима.
 • Снажан имунитет на красту и друге гљивичне болести.Опис одабира потврђује чињеницу да воћна култура практично није угрожена, нема потребе да се третира са хемијским растворима за заштиту од штеточина.
 • Безбедност плода - оне се не истуширају током природних катастрофа и када су презреле.
 • Добар рок трајања.Када се испуне услови складиштења, усев може да траје до краја зиме.
 • Једини недостатак је неугледан изглед плода.

Дозирање воћа траје око мјесец дана

Особине његе

Сорта "Ноиабрскаиа" не захтијева посебну његу - правила за садњу, наводњавањеа резидба се не разликује од осталих врста јесени крушака.Али постоје неке посебности.

Читава сезона треба да буде чиста и лабава, па стога и коровабиљке се морају редовно уклањати.

Жилавник хрушка може да оштети Ноиабрскаиа

Препоручује се оплодити дрво муллеином или гнојницом једном у три године - непожељно је користити другу органску материју за под-храну. У екстремно хладној зими, боље је загрејати шумску зону коњским стајским гнојем да би се заштитио коренски систем дрвета од смрзавања.