Месо-масне пасмине оваца: Казахстански едилбаи Овце

Едилбајевска овца је пасмина из западног Казахстана, која се појавила крајем 19. века као резултат селекцијског рада локалних пастира.То је резултат укрштања представника домаћих животиња с дебелим репом и узорака грубо косе сорте.Тако се појавила дебела репа оваца и груба коса пасмина с месом и масним карактеристикама.

Едилбајевска овца је пасмина из западног Казахстана

Изглед

Едилбајевска пасмина оваца се одликује следећим карактеристикама:

 • јака, здепаста грађа са развијеним јастучићем са масним наслоном;
 • заобљени облици, раст у овновима до 85 цм код гребена;
 • тежина овнова је 120–160 кг, матице 70–100 кг;
 • рогови одсутни, у неким представницима - у ембриону;
 • искривљен нос, глава сува, издужена;
 • одела: црна, браон, бисерно сива, црвена.

Предности и недостаци

Казахстан је земља са древном традицијом узгоја оваца, прилагођена континенталној клими и локалним номадским карактеристикама економије.За оплемењивање и испашу у локалним условима полу-пустиња и степа, била је потребна пасмина Едилбаевскаја, која:

 • издржава негативне зимске температуре и љетне врућине без проблема;
 • превазилазиудаљеност од пашњака до паше;
 • стицање масти у ретким пашњацима;
 • расте и добија на тежини 213 г дневно;
 • карактеришу прецизни и млечни показатељи;
 • даје вуну два пута годишње;
 • не заузима много простора и не захтева простране просторије;
 • је познат по мирном, неконфликтном понашању (чак и оваца).

Едилбаиевски овце со добро прилагателе на расплод и испашу в локалните условиа и добиват масноће на ретки пашин

Недостаци едилбајева су:

 • 1–2 јагњади из материце;
 • крутост и хетерогеност вуне;
 • осетљивост на влагу;
 • због комолост - немогућност одбране од предатора;
 • атрофија мишића због недостатка покрета.

Селекциони рад

Карактеристике врсте су отпорне, преносе се потомцима са чистокрвном репродукцијом. Одступања од стандарда у едилбајеву - реткост. Разврставање стоке се врши када је стар годину и по дана, након што је добила на тежини и процјени настриг у јесен и прољеће. Елите животиње су означене са једним у горњем делу уха, узорци у разреду испод - два. Одбијени представници су означени одсецањем ивице ува на десно.

Тако су одабрани узорци за узгој. Међутим, стални пренос корисних економских особина се такође користи у укрштању расних врста. Хибридни узорци су издржљиви и одрживи. Популарна опција код власника који садрже мала стадапарење едилбаиевскои са Романов пасмине (за повећање потомства).

Карактеристике врсте су наслеђене

Из таквог удруживања, јагњад се рађају с масним реповима.Њихова тежина се разликује од тежине младих из сорте Романов (у старости од 10 до 12 месеци, укрштени до 20–24 кг).Тежина шестомјесечног трупца је 4, 78 кг тежа од чистокрвних Романова.Понекад крижанци расту рогове.

Још једна комбинација Романових и едилбајевских животиња је многострукост.Лоша страна ће бити компликације током јагњења, ако се за основу узме Романова материца: плод од оца-ока је велики.Стога је боље покрити казахстанске овце с дебелим репом.

Култивација

Плодност животиња је до 120%.Годишње се појављују 1-2 младунца, појава тројки је ријеткост, за разлику од романове расе.Случајеви се јављају у јесен, потомци се рађају зими.Трудноћа траје 147 дана.Боље је бити присутан на јагању и припремити материцу: изрезати вуну на задњем делу тела, одржавати хигијену у просторији.Лако се хране потомцима, јагњадима није потребно додатно храњење.Млијечна маст - 5,8%, са индивидуалним показатељима од 4 до 9%.

Млечна масноћа је 5,8%, тако да јагњад не требају додатно храњење

Садржај

Овнови требају пашу за 200годишње и око сат времена.Ове животиње су непретенциозне, не захтевају посебну пажњу.Пасе се и након првог снијеганаћи пашу, хране се на 400 врста биљака. Овнови се такође осећају сигурни на замрзнутом тлу, за разлику од оних који су Романови, који зими разбијају ноге. Међутим, пастири додатно хране стадо:

 • корени, житарице;
 • пшеничне мекиње;
 • сено и сиреви попут житарица;
 • минерали, витамини;
 • со.

У кишном времену животиње нису испашене. Упркос њиховој издржљивости, реагују на влагу и прехладе се. Јака влажна храна која расте на мочварном земљишту узрокује гастроинтестиналне сметње. Овце не воле скице, али су неосетљиве на светлост или температуру. Зими се животиње држе на дубоком поду, на 8 степени изнад нуле. Држите под топло и суво.

Упркос издржљивости, овце реагују на влагу и прехладу

У топлом времену овце се окупају дезинфекционим средствима. То ће спријечити свраб и изглед тепиха. Повремено их чисте и копају тако да трулеж не почиње.

Продуктивност

Ова врста је преурањена, а млади брзо расту у тежини. Овни су рођени са тежином од 6 кг, рјачки - 5,4 кг. 100 дана уз правилну исхрану и услове држања јагњади додајте 195-250 г дневно (материца расте брже). Зарежени у доби од четири мјесеца, теже 20-24 кг, а масни наслон за леђа - до 4 кг. Одрасле овце производе до 45 кг меса (тежина неколико трупова расе Романов) и до 14 кг масти. Проценат месаи масти - до 55%.

Млади представници едилбаис (4 мјесеца), чије је месо нежно и хранљиво (у односу на одрасле овце и овце) шаљу се на клање. Недостаје специфичан мирис и укус јагњета. Дебела маст и ниско таљење. Он је супериорнији у односу на бубрежну маст у смислу гастрономских карактеристика и садржаја јода. Из њега се испоставља маст, која је позната по свом укусу.

Едилбајевска пасмина оваца је такође продуктивна. Од овнова, у просјеку, до три килограма, од матица до 2,5 кг. За разлику од сорте Романов, квалитет длаке је комбинован: пад износи 56%, прелазни удео - до 19%, а авн - до 28%. Минимални проценат угинуле косе је дозвољен. Дужина плетеница је до 15 цм, а теписи су израђени од таквог производа.

С правилними условиами за хранение и съдържание, јагоде расте брзо

.

Пастирци су примијетили да продуктивност вуне и других параметара ове сорте овиси о одијелу узорака. Црно-смеђи представници настриг 11,5% више од црвенокосих. Познати су и по тежинској супериорности (до 12%) и смртоносним показатељима.

Едилбаиевски пасмина овац се упорабља за млекарство (до 180 литара на лето). Аиран (кисела варијанта са ароматичним адитивима), врсте сира примцхик и курт, маслац се прави од овог производа. Садржај шећера у млеку је 4,6%. Богат је минералима (гвожђе, калцијум, фосфор), садржи витамине А, Ц.

Типс анд Трицкс

 • Заобљеност тела, наслаге масти на ребрима, леђима, грудима и кожи које се слободно крећу по сакруму указују да је узорак спреман за клање;
 • пожељно је користити услуге најближег кланичног центра, јер јагњад брзо смршају;
 • Јагње се кољу у два термина: одмах након премлаћивања (прва серија) и након това (друга серија, када су старе 7–8 мјесеци);
 • препоручује се да се младе животиње са касним и спорим развојем, након одвајања од материце, одмах преносе на хранљиве намирнице са минералним и витаминским додацима;
 • Након рођења потомства, материца се муже најмање 4 месеца.

Упркос просјечној плодности, карактеристике меса-лова и непретенциозност према условима пасмине ове пасмине привлаче пољопривреднике. У Русији се овце продане за продају у регионима Оренбург и Саратов, у Краснодару, Башкирији и Татарстану.Глава младе залихе вреди 7 хиљада рубаља.Едилбаи су погодни за руске временске услове, а популарност животиња међу фармама на Уралу и сусједним подручјима расте.