Гровинг Цхерри Лам Плум

Популарна шљива Лама се налази у висоравнима Кавказа. Због чињенице да расте у тешким климатским условима, развила је отпорност на мраз и ветровито време. Негативни спољни фактори не утичу на квалитет приноса. До 30 кг висококвалитетних плодова се сакупља са једног стабла.

Цхерри Плум Лама - сорта отпорна на мраз

Карактеристике сорте

Године 1954. одгајивачи су почели са радом на развоју сорте отпорне на мраз за сјеверне регионе, која неће попуштати јужним рођацима. Резултат је била Лама шљива, која је испунила све њихове захтеве. Основа овог хибрида су сорте које су отпорне на ниске температуре, тако да се ова култура назива и руска шљива.

Лама од шљиве може издржати температуре до -40 ° Ц. Ако се на биљци почну формирати јајници и цвасти, моћи ће да се одупру на температури од -10 ° Ц, без губитка својстава до формирања плодова.

Опис означава да је руска лама шљива скороплодна. Биљка почиње да даје плодове 3 године након садње.Зрњени производи се могу транспортовати на велике удаљености, јер су плодови отпорни на механичка својстваи физичке ефекте.

Недостатак сорте је у томе што није способан произвести полен за опрашивање. Да би се уочили стабилни и високи приноси, алицха Лама захтева опрашиваче - Мару и Витбу. Ове сорте имају сличне карактеристике и сезону раста.

Спољашње карактеристике постројења

Максимална висина постројења је 2 м. Тиме се олакшава брига о усјеву и знатно олакшава процес бербе. Круна дрвета је дебела, овална. Вегетација траје само 90 дана од тренутка појављивања првих јајника, тј. Жетва се одвија почетком јула.

Опис указује да је кора пријатног кестењасто-смеђег нијанса, врло глатка. 5 година након слијетања почиње да се љушти и одбија.

Лишће сорте шљива Лама одликује се ланцетастом и богатом зеленом бојом. Површина је глатка због чињенице да је прекривена дебелим слојем воска. У подножју, листови се благо сужавају, што даје практичност. Листови плоча овог облика мање се ломе. Унутрашња површина листа је смеђа. Цватови су велике, розе боје. Свако цвасти садржи 5 цветова.

Карактеристике воћа

Опис сорте вишње Ламе указује на то да плодове карактеришу следећи параметри:

  • просечна тежина - 25 г;
  • кожа је густа, тамно црвене боје, са малим црним тачкама;
  • црвена пулпа, садржи влакна у својој структури;
  • укус пријатан, слаткаст, арома има мале ноте мушкатног орашчића;
  • средња кост, лако се одваја од пулпе.

Воће садржи високу концентрацију шећера (до 10%).Производња ове сорте карактерише велики број витамина и аминокиселина које су корисне за људски организам.

Правила за узгајање и садњу

Када се узгаја ова култура, потребно је да се поштују одређена правила која се односе на место садње.

  1. Седиште треба да буде у близини живица или зграда.Ово ће обезбедити максималну заштиту од ветра.
  2. Тло мора бити хранљиво, стога се цијело подручје третира великом количином ђубрива.
  3. Киселост земљишта треба да буде минимална и не прелази 4%.

Седиште може бити припремљено на јесен.Парцела је ископана и доприноси на 1 квадрат.м. 15 кг хумуса и 10 кг тресета.У року од месец дана, сва ђубрива се апсорбују, што ће обезбедити најбољи принос и стопу преживљавања биљке.У марту, ископајте рупу димензија 60 × 70 цм, 2 кг компоста се улива унутра и оставља 2 недеље.Почетком априла наставите са процесом слијетања.

Здрава двогодишња младица уклапа се унутра.Базални врат му је остао изнад земље.Коријени се равнају и посипају земљом.Да би се биљка фиксирала у рупу, тло је забијено, а поред њега прикуцана потпора, уз њу везана садница.Због компактности стабала ламе, дозвољено је држати удаљеност од 3 м између биљака.

Узгој усјева

Брига заБиљке ове сорте није тешко ако познајете основе у области баштованства.Као и све друге сорте, Лама треба квалитетно заливање, ђубрење, отпуштање земље и подрезивање круне.

Заливање није чешће него једном месечно.Вода треба користити на собној температури.Препоручује се сипање 20 литара по биљци. Након заливања, отпуштање горњег слоја земље и уклањање корова врши се како би се обезбедила добра измена ваздуха са кореновим системом.

Додаци се примењују не сваке године, већ у интервалима од 1,5 година.У пролеће, потребно је сипати 20 литара калијум нитрата (30 г на 5 литара воде) испод 1 биљке.Да бисте побољшали укус воћа, додајте амонијум нитрат (20 г на 10 литара воде) под грмљем током лета.Да би се заштитили од тешких мраза, потребно је уситњавање корена трупа, а затим и наводњавање помоћу суперфосфатног раствора (30 г на 10 литара воде).

Резидба се састоји од неколико фаза.

  1. У пролеће, пре него што пупољак почне да цвета, уклањају се све гране које излазе из круне.Ово је неопходно за боље осветљење плода.
  2. У јесен се орезују оне гране и пуцају где су се појавили симптоми болести или су почели да се суше.

Малчирање ће заштитити дрво од мраза

Болести и штеточине

Лама је сорта отпорна на бактеријске инфекције, али честоугрожена је труљење корена и пепелница.Отараси се трулежи коријена је немогуће.Морате ископати цијелу биљку са њеним коријенима и спалити је.Препоручује се борба против пепелницекористити раствор Бордеаук мешавине (20 г на 10 л воде). Обрада се врши у интервалима од 15-20 дана.

Као додатна превентивна мера, прскање је потребно уз употребу хемијских препарата. Интервал профилактичких третмана треба да буде 20-30 дана. У ту сврху користи се бакар сулфат (50 г на 10 л воде).

Разноврсност шљива Лама је јединствена сорта која обједињује велики број позитивних особина. Упркос чињеници да је главно место његовог раста - север, показатељи приноса нису инфериорни у односу на становнике јужних региона.