Гарлиц профитабилан и производни погон Гарлиц

Бели лук се дуго расте у Русији.Захваљујући научно утемељеним и прикупљеним чињеницама од стране људи, то је корисно за наше здравље, интересовање људи за природну медицину расте, потражња фармацеутске и прехрамбене индустрије, укључујући и производњу на индустријској основи, расте.Узгој овог поврћа постаје профитабилан, а растућа површина стално расте, а принос по 1 ха стално расте.

​​

Чешњак је добар за наше здравље

Кратке карактеристике биљке

Поврће припада роду Аллиум.То су биљке из породице Амариллис (Амариллидацеае), које су раније припадале породици (Аллиацеае) или Лилиацеае (Лилиацеае).У дивљиниОблик расте широм сјеверне хемисфере углавном у умјереној зони. Коријен у ширини достиже 20 цм у дубини 20-30 цм, стабљика је јако задебљана и скраћена. Листови расту из корена, могу бити веома различитог типа. На зубима је први слој сув, тврд, можда другачије боје. Ово је врста екрана подземне луковице, која је тешко превладати патогенима и штеточинама. Сува тврда маска штити ароматичне чешњаке од прекомерног испаравања и сушења.

Међу култивисаним биљним врстама постоје двије групе: биљка која производи стабљику цвијећа и не-стрељач - ону која не производи цвјетне изданке. Обје групе имају зимске и прољетне облике.

Историја култивације

Претеча биљке је биљка која расте високо у планинама, размножава се сјеменом или вегетативно. Повијесно гледано, у зависности од региона, узгој биљака разликује се углавном од датума сијања у јесен и прољеће. У пољопривредним предузећима, култура се узгаја из зрачних сијалица (метака) или власца. Као резултат дуготрајне селекције узгајане су нове не-стрелке врсте пролећног и зимског белог лука.

Чешњак се узгаја на личном ткању свугдје, а само неколико регија производи узгој поврћа у индустријским размјерима. Постројење није само отпорно на ниске температуре и може презимити у земљишту, чак му је потребна ниска температура која стимулише постављање сијалица ипоставља основу за будућу бербу, која се може добити из 1 хектара засијане површине.

Пролећна припрема за садњу омогућава њено складиштење два месеца на температури од 0–5 степени, што ће допринети сазревању вагиналних пупољака листа, који касније формирају чешњеве чешњака.Оптимални услови за развој белог лука - ово је рано и хладно пролеће са довољно падавина и топло лето.У врућим временским периодима и сушно зрење убрзава, што утиче на принос.Због плитког система корена током периода дуготрајне суше, потребно је наводњавање на плантажама

Модерна култивација чешњака

Чешњак се увози из Италије, Француске, Шпаније, Египта и Кине.Делимично је хемијски заштићен да би се боље складиштио и задржао најбољи изглед током дуготрајног транспорта.Али да би производ био боље очуван и погодан за садњу, боље је узети садни материјал од домаћег произвођача и имати сертификат квалитета.

Боље је узети садни материјал од домаћег произвођача

Специфичност узгоја:

 • велики проценат употребе ручног рада (много се ради без механизацијеоперације);
 • ограничавање климатских услова (само неколико подручја у Русији са земљом погодном за узгој чешњака).

Ова област не покрива у потпуности потражњу за поврћем, што се одражава у високим цијенама, иако су показатељи ефикасности узгоја у Русији високи.

Зуби, алиКористи се и за репродукцију ваздушних луковица које се узгајају на цветним стабљикама.

Биљни лук добијен крајем јула или почетком августа (у зависности од сорте), ау пролеће, сакупљен крајем августа или септембра.

С модерними методами обработки можно да се приносите до 30 тона на хектар.

Садња

Крај октобра је најбоље време за садњу зимских усева.Неколико недеља остаје све док се земља не смрзне, а током тог периода зуби се коректно укопавају у тло и немају времена да ослободе клице пре почетка зиме.

Поредећи све ризике који се могу појавити на садњи чешњака на великом ткању, разумно је купити садни материјал из цертифицираних плантажа.Само узгојни материјал је гаранција здравља и основа будуће жетве.Све врсте зимског чешњака, засађене у јесен, добро зими у земљишту и расте рано, већ на температури од 3-5 степени Целзијуса, што вам омогућава да добијете велике приносе од 1 хектара.

Да бисте добили велике главе чешњака, запамтите да то захтева ниске температуре у распону од 0 до 10 степени Целзијуса током 1-2 месеца.76Након садње, земљиште треба третирати хербицидима као дио програма заштите биља.

Дължина на засадаване на чесен треба да бъде нај-малко 5 цм.

Заситать растениа от замразениазими и прекомерно сушење земљишта у пролеће, потребно је покрити плантажу сламом или другим органским материјалима. Малчирање се мора раставити у подручјима са чешњаком прије почетка првог јаког мраза. Насади са сламом или другим органским материјалом заштићени су од замрзавања тла у пролеће. Али треба напоменути да је у случају малчирања потребно повећати дозу азота, са прољетном оплодњом.

Тло за пролећну садњу чешњака се такође припрема у јесен . Орање, оплодња се врши као и за зиму.

За велике површине

Узгој чешњака последњих година постао је популаран. До сада је садња чешњака била само ручна метода, а садња чешњака или ваздушних сијалица у подручјима од неколико хектара је био напоран и скуп процес. Али у садњи гомољастог поврћа дошло је до значајног напретка. Да би задовољио потребе савремених вртлара, дизајнер је развио ефикасну плантажу чешњака. Може у потпуности замијенити ручни начин садње чешњака на великим површинама од неколико хектара. Произвођачи таквих сејалица нуде опције за машине са три и четири реда.

Примјер је ППУХ Ренал плантер. Сазхалка вам омогућава да посадите три реда белог лука, подешавајући величину размака и дубину садње. Густина слијетања регулирана је у двије фазе - кроз зупчасте звијезде. На транспортној траци налази се 100 контејнера за садни материјал (три реда). Постоје места на плантажирадници који су ставили цловес чешњака у контејнере.Приликом садње луковица и луковица на механизован начин, радни интензитет се смањује за 1/3 у односу на физички рад.

За један метар површине, у просеку се добија 12 садница, али то зависи од величине и квалитета материјала.Радна брзина машине је 2-3 км /х.

Сазхалка дозвољава засађивање три реда белог лука

Одабир земље за чешњак

Чешњак има високе захтјеве за тло.Да би се постигао висок принос од 1 ха, потребно је засадити поврће на плодним тлима богатим хумусом (2 до 3 године након ширења стајњака или других органских ђубрива, као што су слама или зелена ђубрива), иловасто пешчана тла која су влажна али не и влажна.од неутралне (пХ 6.5-7.0), на којој у посљедњих 5 година нису узгајали поврће или друга украсна биља.Када се чешњак узгаја на црном тлу, љуске чешњака су превише прљаве, слабо очишћене, а главе се чувају још горе.Није препоручљиво лоцирати плантаже чешњака на претешким глиновитим тлима.

Нема подстицаја за попуштање тла пречесто, јер то може довести до његовог прскања, погоршања структуре, прекомерне сухоће и убрзања минерализације хумуса.Важно је запамтити правило да не треба да обрађујете земљиште у условима прекомерне влаге у земљи или дуготрајне суше, јер то може довести до стварања грудица.

Земљиште се припрема одмах након жетве претходног усева.У пролећетретман је ограничен првенствено на дрљање, мало дубље попуштање и мешање минерала са земљом помоћу култиватора и поновног мучења.

Борба за преживљавање

Приближно два месеца пре садње чешњака чешњака, морамо почети да се боримо против корова. У ту сврху, пожељно је увести хербицид који садржи глифосат, не-селективни агенс за сузбијање корова, са једногодишњим, двогодишњим и вишегодишњим биљкама на земљиште.

Такође је важно дубоко попустити земљу, која се мора обавити пре садње чешњака. Циљ акције је повећање пропусности ваздуха у земљишту.

Чешњак захтева поштовање правила плодореда. Приликом садње на истом ткању из године у годину, или након других гомољастих биљака, као и након репа, кромпира, уљане репице, купуса и коријена, немогуће је добити висок принос по хектару. Житарице, осим зоби, као и луцерка, детеља, пасуљ, грашак, краставци и парадајз сматрају се добрим претходницима.

Чешњак захтева усклађеност са правилима плодореда

Контролне процедуре укључују контролу стања земљишта и броја корова.

Лабављење тла се проводи врло пажљиво, како се не би оштетио површински коријенски сустав поврћа. Стога се плијевљење често врши ручно. Чешњак не воли коров и коров се мора обавити неколико пута чим се почну појављивати корови.

У чешњаку треба резати цвијеће, ова мјера ће повећати принос од 1 ха за 30%. Корови, у областима унеколико хектара, уништити хемијски, одмах након садње клинчића. Ако је површина усјева превелика, користите хербициде. Током периода суше, бели лук се наводњава. Наводњавање се врши ујутро, тако да током дана биљке остају суве, иначе биљке могу бити заражене гљивицама.

Органска и минерална ђубрива

Важна тачка у припреми позиције за садњу чешњака и добијање богате жетве је права количина хранљивих материја. Чешњак добро реагује на органска ђубрива. На плодним тлима може се узгајати у другој години након увођења стајњака. Доза стајњака може износити и до 60 т /ха, али ништа не може замијенити добро иструњени компост или зелено гнојиво с превластима махунарки.

Две до три недеље пре садње се врши дубоко орање земље (за 25 цм), а затим се наноси дрљање на орању и ђубрива у износу од:

 • Душик - 100 кг /ха;
 • Фосфор - 100–120 кг /ха;
 • Калијална ђубрива у облику сулфата 120–200 кг /ха.

Душична ђубрива се сијају у земљиште у двије фазе: прва 1/3 укупне количине након клијања, 2/3 - на пријелазу из маја и јуна. Бели лук реагује на фолијарну исхрану, посебно током сувог пролећа.

Намакање садног материјала у раствору Реколин, Реацома, Акуарине мик, као и 3-4 минута у 3% раствору бенлата или 2 минута у раствору темеља, даје добре резултате. Продуктивност од 1 ха се повећава за 20-30% ако се закуца12 сати у Ростоцк гнојиву.

Намакање садног материјала у раствору Реацом даје добре резултате

Приликом одабира ђубрива, имајте на уму да је чешњак осетљив на биљне хлориде, дакле на гнојива која укључујухлор, не препоручује се употреба за прераду белог лука.

Заливање

Наводњавање је један од најважнијих елемената интегрисане култивације, јер допуњава дефицит воде у земљишту и тако побољшава раст биљака, што има утицаја на појаву штеточина.Насаде чешњака треба залијевати током периода несташице воде у земљишту и током периода највеће потражње из биљака.

Највећа потражња за водом је чешњак у мају и јуну.Заливање такође доприноси јачем расту корова.

Припрема садног материјала

Ово је веома важан корак у узгоју белог лука, пошто је биљка заражена са неколико гљивичних бактерија, а такође је лако колонизована штеточинама инсеката.Поред тога, појављује се све више плантажа са вирусним лезијама.Размишљајући о тим опасностима унапред, паметно је купити садни материјал у угледним компанијама и пољопривредним предузећима фокусираним на узгој усева за семе.Само такав узгојни материјал може бити гаранција здравља и основа за будућу добру жетву.

Ако садни материјал није првобитно вакцинисан против болести, то можете урадити сами.Дозвољено је намакање сјемена и власца у Т 75 ДС /ВС. Отопити 2–4 г супстанце у 1 л воде и намочити 1 кг клинчића 10 минута. Пожељно је да се обрада врши непосредно пре слијетања. Таква обрада уништава патогене који се налазе у зубима, као иу земљишту, у непосредној близини зуба.

Методе раста

Зимске сорте белог лука се саде у земљу крајем септембра и средином новембра. Датум сјетве се бира у зависности од временских услова и тако да се биљке могу укоријенити прије почетка првог мраза, али не клијати. Њихови нежни млади избојци су осетљиви на ниске температуре, а бели лук се може смрзнути.

Пролећни бели лук се сади у земљиште што је пре могуће у пролеће

.

Пролећни бели лук се сади у земљиште што је пре могуће у пролеће, чим се поље припреми за садњу. Садни материјал и сорте погодне за узгој у нашим условима треба набавити од овлашћеног добављача, што гарантује висок квалитет. За јесенску садњу су такве сорте: Аркус, Харнас, Мерах, Заврат, Гузар. Од пролећних сорти: Тиер и Цирил, сорте се најбоље прилагођавају нашим климатским условима, имају добар укус и арому. На нашем тржишту, пуно белог лука, увезено из Кине. Зуби се не могу користити за садњу, због различитих климатских услова раста.

Пре садње, чешњак се мора третирати за нематоде и гљивичне болести намакањем садног материјала30 минута у раствору фунгицида (Сумилек 500 СЦ - 0,3%, Сарфун Т 450 ФС - 0,4%). Приликом избора лијекова треба слиједити постојеће препоруке програма за заштиту поврћа.

Током цијелог периода узгоја чешњака потребно је пратити довољно воде. У току вегетације, 3-6 наводњавања, у складу са количином природних падавина, и како се земља суши испод 70% ХБ.

Препоручене норме наводњавања чешњака у првој половини узгоја: 250-300 м3 /ха, у другом - 350-450 м3 /ха воде.

Материјал семена и принос

Главе и зуби одабрани за садњу требају бити здрави, нетакнути и изгледати према опису ове врсте.

У нашој земљи популарна је садња редова чешњака, такозвана "равна" метода садње. Приликом масовног засађивања, удаљеност између редова и клинчића чешњака зависи од методе сузбијања корова и опреме којом се ткање третира, штити биљке од штеточина и жетве. Оптимална величина међуреда са механизованим методама обраде великих површина од 30-40 цм.

Пролећни бели лук се засади на растојању од 6 цм, зими - 10 цм један од другог и на удаљености између редова, омогућавајући слободан приступ трактору.

Растресите чешњак ручно или механички користећи посебну садилицу на дубину од 5 цм (прољеће) или 10 цм (зима). Дубина садње зависи и од врсте тла: зуби се засађују дубље у лагана тла, а мање у тешка тла.

Дължина на засадаване на чесен овиси за типот на земата

.

Најчешће врсте зимског чешњака са стрелицама које се узгајају на индустријском нивоу су:

 • Петровски - врста кревета, месо је оштро и густо, спољашње љуске су сивкасте са љубичастим венама. Разликује се отпорношћу на фусариум. Високоприносна, омогућава да се добије од једног хектара до 18 тона поврћа. Тежина једне сијалице је до 110 грама;
 • Бање - разноврсна украјинска селекција. Одликује се високим квалитетом чувања, отпорношћу на фузаријум и нематоду. Продуктивност - 15-20 тона /ха. Период вегетације - 110 дана.
 • Белоруска - средњородна сорта, одликује се оштрим укусом и зимском тврдоћом, белим љускама са љубичастим нијансама. Месо је густо. Маса луковице 24–44 г.
 • Вођа, Башкир 85, Сибир, Лиубасха, Љубичасти локал, Јубилеј Грибовски, Харкив Виолет, Промин, Парус, Прометеј, итд. - све су то сорте са просечним приносом: 4,5—6 т /ха. Висок принос је када се са 6 хектара добије 6-8 тона.
 • Сувенир Полески - разноврсна белоруска селекција са великим сијалицама 120-150 грама, спољашње љуске су беле боје са ружичастим нијансама. Кратка вегетација је 90-100 дана. Одликује се високим квалитетом чувања и отпорношћу на мраз. Просечан принос од 1 ха - 11,5 тона. Земљиште прије садње треба оплодити дрвеним пепелом. Одговара на оплодњу. Обећавајућа сорта коју узгајају пољопривредници и пољопривредна предузећа за индустријску употребу.
 • Еленовски - универзална сорта, која се користи за пролеће иза зимску садњу, складиштење, сољење, конзервирање. Преноси се на велике удаљености без губитка изгледа и укуса. Продуктивност при слијетању за зиму - 3,7 т /ха, на прољеће - 2, 6 т /ха. Препоручује се за узгој на великим површинама.

Сорте које нису снимане: украјински, бијели, саки, лишће 220, новосибирск, украјински бијели див, итд.

Летње сорте имају суптилнији укус и имају деликатно и пријатно месо. Сорте Сочи, Гафуријски, Алејски и др. Принос по 1 ха знатно је мањи у односу на зимске усеве.

За узгој на фармама

Разноврсност пролећног чешњака пољске селекције Ниво припада раним сортама зрења. Сијалица мала 20-40 г. За 1 хектар потребно је 0,5 т каранфилића. Преферира добро разријеђена тла богата нутријентима са пХ 6,8. Принос по хектару је 5-8 тона.

Разноврсни пролећни лук пољске селекције Тиер

Кледор је врста француског узгоја. Разликује се одличним карактеристикама укуса. Разликује се високим квалитетом чувања и обилном жетвом. Погодан за узгој у викендицама и фармама. Отпоран на бактеријске болести. Месо је деликатно укуса, пастелно-крем боје. Сезона вегетације 95-105 дана. Да бисте тачно знали да ли је ова сорта погодна за гајење у вашем врту. Посадите неке каранфиле, и ако вам жетва буде драго, ондакултура се доказала у вашем подручју.

Укус је биљка поријеклом из Француске, али се добро доказала не само у медитеранским земљама, већ и стално производи високе приносе у увјетима Урала и Сибира. За кратко љето успева да формира велике и јаке сијалице. Најбоље расте на добро развијеним и храњивим тлима. Сорту обожавају пољопривредници због високих приноса. Тежина једне главе Флавоур - 80-100 грама.

СИР -10. Сорта је зонирана у сибирском региону. Маса луковице 29 г, просечни принос по хектару 3-4 т /ха.

Прикинел је сорта молдавске селекције, намењена за узгој у великој мери. Тежина једне сијалице је 25-45 грама. Укус средње оштрине. Продуктивност је висока - 12 т /ха.

Сириус Зедек 9908503 - сорта зима, намењена за узгој на личним парцелама и малим фармама. Сортирај стрелицу. Луковице тежине 40-50 грама. Повећана отпорност на зиму. Принос је висок 9 т /ха.

Стрелац. Средње сезонска сорта са сезоном раста од 95-100 дана. Узгаја се као зима и као пролеће. Има пикантан укус. Тежина сијалица 22-34 г, универзална употреба. Високог приноса 7-12 т /ха. Дизајниран за индустријску употребу и култивацију на великим површинама.

Скифф - изведен в Сибериан Нии. Сорта је отпорна на белу трулеж и бактериозу. Принос 3-4 т /ха. Препоручује се за узгој и индустријску употребу. Сорта је универзална.

Компаративне карактеристике

Постоји директна веза између величине зуба ивеличину усева.Као што искуство показује, каранфили у већим димензијама дају већи принос од ситног садног материјала.Са тежином од 100 комада зуба 340 г, принос који се добија на излазу је у распону од 100 центара по хектару, а са тежином од 100 комада зуба 120г, на излазу се добија око 120 центара по хектару.Да би се задовољила потреба за садњом површине од 1 ха, потребно је просечно око 800 кг зуба, или између 350 кг и 1500 кг, у зависности од величине зуба.

Између величине зуба и величине усева постоји директна веза

Током вегетације, усеви треба да буду заштићени од корова, штеточина и болести.Важно је на време уклонити гроздове цвећа који утичу на принос.

Како погодити

Правилно одабран датум жетве утиче на квалитет усева и од њега зависи очување квалитета поврћа.

Жетва почиње када постану жуте и више од 50% биљних стабљика почиње да се ломи.Сорте које су сазреле у цвату и испуцале љуску, као и прва 4 листа из доњег дела биљке, постале су жуте.Грло чешњака ископано из земље треба прекрити са 3-5 љуски.Треба га сушити на сунцу (3-4 дана), резати стабљике на висини од 2-3 цм или за снопове у гроздовима на висини од 10-20 цм.почетак.Топлина помаже зрењу чешњака, али не би требало да журите са жетвом, јер ће незреле главе брзо увенути.Младе главе се чисте како сазревају.Можете се фокусирати на трајање сезоне раста.(100-110) након појаве првих изданака.

Прекомерно зрели бели лук се слабо складишти.У средњем појасу чешњак се бере крајем јула.Принос је до 20 т /ха.

Чешњак намењен за дуготрајно складиштење треба складиштити у затвореном простору на температури од око 0 ° Ц и 65–70% релативне влажности.

Нехемијске методе за повећање приноса чешњака

Прецизна анализа земљишта и правилно и правовремено примењене методе заштите помоћи ће да се добију високи приноси, квалитетни и потпуно безбедни за људе.

Анализа на земата и правовремената имплементација на методите за засита помаде да се постигнува високи приноси

Агрономски

Не лоцирајте плантажи на чесна во близина на култивирање на другигомољасте биљне врсте, посебно плантаже лука на сјеменкама.

Ротација усева

Избор позиције и претходног усева, као и правилно организована плодоред је свеобухватна мера контроле штеточина и корова, као и начин за повећање приноса усева.Узгој чешњака у монокултури доводи до опасности од акумулације у тлу опасних болести и штеточина, посебно бијеле трулежи, Фусариум, нематода.

Ђубриво

Примена ђубрива или других органских ђубрива ограничава развој многих болести узрокованих гљивицама тла Фусариум и Пиреноцхаета, кривци у смањењу приноса.

Размножавање

Избор за садњу чешњака само цертифицираних сорти и вакцинисаних против вирусних болестипорекла.

Биологицал

У интегрисаној садњи чешњака важно је да се избегне уништавање корисних организама пронађених на нашем ткању. Ту спадају печурке: Питхиум олигандрум, Трицходерма, Цониотхирум минитанс - Бациллус субтилис и друге.

Препоруке за употребу

Ово је добро позната љековита биљка и познати зачин има специфичан, прилично опоран окус и зачинску арому. Конзумира се свеже и прерађује како би се спријечиле бактеријске и вирусне инфекције, прехладе, упале дишних путева, бол у грлу, болови у ушима и грлу, болести уринарног и гастроинтестиналног тракта и гљивичне болести. Препоручује се особама које пате од високог крвног притиска и атеросклерозе. Има смирујући ефекат на нервни систем. Свеж бели лук снижава шећер у крви и триглицериде, штитећи артерије и срце. Локална примена је корисна у лечењу тешких рана, апсцеса и чирева. Чешњак треба конзумирати сваки дан: један каранфилић, жвакање першина, лишће менте, тимијан, целер или јабука како би се уклонио мирис.

Садржи витамин Ц, витамине Б, ПП, као и магнезијум, калцијум, бакар, гвожђе, цинк, селен и германијум. Садржи и хлапљиве сумпорне спојеве, етерична уља, влакна, шећере, органска једињења сумпора, као што је аллин, искординин. Његова осебујна арома је последица ензимске разградње аллина у алицин, која се јавља послеповрће се сече или сече.