Нови живот запуштених винограда

Остари грмови о грожђу кажу неприхватљивим.Ако се узме у обзир индустријска производња ове бобице, онда је 10-годишњи виноград још увијек млад.Посебно када се користи у производњи вина.Грожђе може производити квалитетне производе већ деценијама и чак вековима.Такви грмови се не бацају.Током година формирали су снажан коренски систем, који се не боји хладноће и суше.Виногради дају бобицама висок садржај шећера и ниску киселост.Имају много пријатнији укус и веома деликатну арому.

Што је грожђе старије, то је јаче

Потреба за орезивањем

Новозапослени узгајивачи се суочавају са проблемом као што је запуштени грм.Поставља се питање о потпуном уклањању или евентуалном ажурирању.Прво треба да одлучите о изабраној оцени.Ако ова сорта добро пристаје и доноси плодове, онда треба да водите рачуна о томе да му дате нови живот.

Често се дешава да дозријевање грожђа касни, а понекад и потпуно одсутно.У 90% случајева постоји потпуни недостатак орезивања винове лозе.Познато је да, по природи, грм грожђа покушава да узгаја велики број семена (гроздова) како би наставио свој род.

Развој сочног перикарпа није за његаважно. Због тога, у недостатку правилне резидбе, винова лоза покушава да посади много веома малих гроздова са много малих плодова. Не сазревају добро и немају добар укус.Резидба решава овај проблем.Покретање поступка тримовања је увек могуће.

Обрезивање грожђа омогућава лози да формира велике четке и бобице

Разлози за занемаривање грожђа

другачије.Међу њима:

  • Недостатак искуства у узгоју винограда.
  • Кршење правила за почетно обрезивање грма.У овом случају, главни циљ је био да се постигну високи приноси у врло блиској будућности (друга или трећа година).Такво кршење пољопривредног инжењерства је веома непожељно, јер већ у 4. или 5. години грмови постају безоблични.Избојци изгледају као ноге, и не могу се сагнути за зиму.

Грмови винограда који нису погодни ни из којег разлога не би требали бити сачувани. Боље је користити их, као залиху за најбољу оцјену, за такозвано поновно пресађивање.Напуштене, запуштене грмове треба орезати.

Схема: а) грм прије резидбе б) исти грм након орезивања

Обрезивање

Обрезивање слиједи кадавиногради су у мировању.Ово време је у касну јесен, као иу периоду раног пролећа. Провођење обрезивања мора нужно бити праћено подмлађивањем винограда.Све старе и сушене изданке треба уклонити.Разликовати старе лозе и изданке са оштећењем је лако. Да бисте то урадили, поступите на следећи начин:

  • Помоћу резача (оштар нож може бити) изрежите снимак, што изгледа сумњиво. Ако је на резу зелена боја, може се тврдити да је биљка жива и да је треба оставити.
  • Ако је рез исушен, не обојен зеленом бојом, онда не би требало бити сумње - лоза је осушена. Може се смрзнути или доћи до механичких оштећења, а систем за вођење сока не ради.
  • Поново се прави неколико кришки. Ако је вино посвуда сухо, онда га треба потпуно уклонити.

Обрезивање треба лоза у успаваном периоду

Формирање грма

Након што је обавила неопходну резидбу запуштеног грма винове лозе, наставите до њеног формирања. Настави са разноврсношћу винограда:

  • Сорте отпорне на мраз се обично узгајају без додатног склоништа зими. Према томе, најбоља опција би била да се формирају следеће врсте калупа: пергола, лучни или алу.
  • Ако се виногради плаше хладног времена и ако им је потребно зимско склониште, онда је добро да се такав калуп примени као хоризонтални кордон или вентилатор.

Након одабира жељеног облика управљања виноградом, треба провјерити присутност дијелова грмља и избојака потребних за обликовање. Уклањају се непотребни и непотребни дијелови постројења који не одговарају одабраном облику грма.

Основа за будуће обликовање је од жељеног и прикладног дијела винограда. Уз недостатак елемената за обликовање, они се узгајајутоком наредних периода. Треба имати на уму да је плодна веза нужно формирана од годишњих изданака.

Познато је да се за многе сорте формирање пупољака одвија на годишњој лози. За високе приносе потребно је оставити око 10 прошлогодишњих изданака.

Виногради који су ушли у период плодоношења морају бити подрезани за ново плодоношење. Ако се грмље не реже 2 године, онда принос оштро пада. Стога је потребно изрезивање.

Шема обрезивања у зависности од старости винове лозе: 1) орезивање зреле лозе прве године, 2) орезивање на два пупољка из изданака друге године, 3) орезивање на четири пупољка из изданака треће године

Шема обрезивања грожђа

Ако је виноград стар три године, онда до пролећа 4. године, обрезивање се обавља по следећој шеми:

  • Старији изданци, који ће бити 3 или 4, чисте се на дну. Уклоните све мале кораке до удаљености од 60 цм.
  • Препоручује се оставити 2 воћара са око 8 очију.
  • Стрела доњег воћа скраћена је за 3 шпијунке.

На овај начин, трогодишњи изданци се претварају у младе рукаве. Формирање додатних рукава врши се помоћу изданака изданака.

Ако је дужина двогодишњег дијела лозе већа од 0,8 м, а у доњем дијелу нема никаквих добитака, онда се свака од винограда реже на 0,65 м. Крајеви таквих грана морају садржавати клице које ће се развити из успаваних пупова. У јесен их треба формирати воћне јединице.

Поступакуклањање осушеног дрвета траје већину времена током третмана. Ако дуготрајно изданак садржи једногодишње (прошлогодишње) сушене гране, онда би требало уклонити целе клице. Живе вишегодишње винове лозе (рукави) се не препоручује за резање, или то треба урадити минимално. Годишњи изданци се могу обрезати на 90%, што је природно и не штети.

Правовремено обрезивање винограда не само да повећава принос дате културе, већ и побољшава његов укус.