Пасмина говеда: Херефорд.Краве

Узгој стоке (говеда) у производњи меса је прилично профитабилно занимање у сточарству, јефтиније је од свињогојства и живинарства. За ефикасност сточарства важно је познавати физиолошке карактеристике и потребе животиња.

Херефордска крава представља месо говеда

Говеда говеда Херефорд је распрострањена врста меса говеда у свету.Брза аклиматизација, висока производња и квалитетно месо значајно разликују британску расу од других говеда.Овде се узгајају фарме на фармама, на приватним фармама, па чак иу малим домаћинствима.

Оригин

Домовина крава Херефорда је Велика Британија, Херефордсхире. Прво теле нове пасмине Херефорда узгајали су узгајивачи 1846. године. Због непретенциозности, издржљивости, брзог раста и високог квалитета меса, пасмина је популаризована широм света. На територији бившег СССР-а узгој бикова и јуница британске пасмине појавио се тридесетих година 20. века.

Говедо Херефорд има своју историју од средине КСИКС века

Опис

Краве говеда Херефорд је крупне грађе, гребена су дуга 130–150 цм, велике груди до 50 цм, у грудима груди до 195 цм, а код бикова до 215 цм.Структура низинског тела, Херефордови су веома издржљиви, могу да се крећу на велике удаљености у потрази за добрим пашњацима.

Карактеристике спољних знакова пасмине:

 • мишићаво тело, дуго, правоугаоно;
 • кожа је еластична, танка, са меком, благо увијеном косом;
 • широке кратке ноге;
 • мали дебели врат;
 • груди су округле, са израженим подрумом;
 • црвена и браон боја;
 • рогови, гребен, нос, усне, глава, крпа, трбух, кићанка на репу - бели;
 • млечне жлезде су благе.

Херефорд - рана стока, која доноси здраво потомство годишње.

Карактеристика продуктивности:

 • Нада. Пошто су Херефорди говеда и узгајају се за производњу мермерног меса, јунице се не музу. Процес мужње је опасан, јер је животиња веома страшна и може ударити папак. Млечна продуктивност једне краве годишње износи око 1000-1200 кг млека са 4% масти.
 • Тежина тела . Телад се роде тежине 25–35 кг. Телад брзо расту и за два месеца добијају до 100 кг. Гоби у доби од 350 до 500 кг. Крава у три године тежи око 600 - 700 кг, а бикови - од 1 тоне. Максимална тежина бика не може бити већа од једне и по тоне. Излаз на дну је 65-70%. Месо добијено од "мермера" Херефорда - високог квалитета, деликатно, сочно, са танким масним слојевима.
 • Плодност .Први пут када се крава настанила је 2 - 3 године. Тељење се јавља годишње, прилично лако, без компликација, телерођених 25 - 35 кг. Краве имају добар инстинкт мајке, телад млијека до осам мјесеци.

Херефордска крава лако толерише годишње тељење

Карактеристике у садржају

Херефордс се брзо аклиматизују и незахтјевају у исхрани. Краве и бикови морају бити чисти на сувој подлози, влажност и промаја животиња слабо толеришу. Слободан приступ води, одвојене оловке за краве, телад и бикове - главни захтјеви у садржају Херефорда.

У прехрани, стока је непретенциозна. Главна прехрана љети је зелена маса, ау јесен и зиму - сијено.

Такође, животиње су храњене махунаркама, јечмом, прехрамбеним додацима у облику калцијума, протеина и фосфора за потпуни здрави раст. Обавезна компонента јеловника говеда је репа, која помаже у одржавању микрофлоре желудаца животиња и омјеру шећера и протеина у нормалним увјетима. Витамини и минерали треба да буду укључени у исхрану новорођених телади.

С добра храна, Херефордс толерираат всички климатски услови

.

Табела испод показује потребе за храном за стоку.

]97) 17 ]
Потребе за храном по просечној годишњој глави, к
Врсте хране краве јунице Тел. Јунице за месо Гобиес
старији до 1 год старији до 1 год старији до 1 год
Цонцентратед 8 7 6 5 9 8 1210
Јуици 45 40 36 8 36 8 36 8
Роугх 17 13 3 13 3 13 3

Закључци

Говеда говеда Херефорд је најчешће месо стоке.Има неколико предности:

 1. Рани раст раста
 2. Изврсне перформансе
 3. Непрецизан садржај
 4. Висококвалитетно месо