Романовска пасмина оваца Овце

Овчје пасмине Романова припадају традиционалним, оригиналним руским сортама. Појавили су се као резултат националне селекције на територији садашњег јарославског краја крајем 17. века. Међу њиховим прецима су и локалне сорте кратких репова. Име добијено по територијалној припадности - Романово-Борисоглебски округ.

Романов овце

У СССР-у, овце Романова су се прошириле на север и североисток европских региона РСФСР и Републике Белорусије. Сада су животиње стекле популарност иу Татарстану, иу Сибиру (териториј Алтаја) иу многим земљама света. Ова грубо кратка репа меса и вуне, узгајају се за кожу, вуну, месо и млеко.

Изглед

Овце Романов има карактеристике које стварају стандард пасмине:

 • кости јаке, развијене, висина у гребену - до 70 цм;
 • тело је заобљено, у облику бурета, са равним, равним линијама леђа и сакрума;
 • мала глава, суха, издужена;
 • искривљени нос, усправне уши;
 • дубока, широка прса и широки гребен;
 • реп је кратак, ноге су равне, мишићаве, са стране тела;
 • међу животињамаоба пола су пронађена и са роговима, и без њих;
 • тежина оваца (у кг) - 60-70 (шампиони теже до 100);
 • тежина женки (у кг) - 45-55 (међу носиоцима рекорда - до 90).

На стандард за колор се намећу посебни захтјеви. У тијелу превладава црна боја, допуштене су бијеле нијансе не више од једне трећине површине. Уши и удови црне боје (бијеле точке су дозвољене на ногама).Фрагменти црвених и сивих нијанси које су сувише лаке или црвенкасте овчје коже нису дозвољене.

Романовскиј рам је прилично велика животиња

Овни су много већи од женки, устав је грубљи и јачи.Капут мужјака је дебљи, од девет мјесеци живота грива расте на основи грубе кичме.Међу осталим карактеристикама описа пасмине назива се рана зрелост.Једнодневне јагњад-однаци теже од 20 до 22 кг, а до осам или девет мјесеци до 35-40 килограма.

Једнодневна телад од јањетине са више подова тежи у просеку 16,2 килограма.Десетомесечни или једногодишњи примерци (тежина овна - најмање 55 килограма) спремни су за репродукцију.

Типови скелета

Према овој карактеристици, представници пасмине су подељени у следеће групе скелета:

 • нормално (снажно);
 • ​​
 • непристојно;
 • је нежан.

Сестра сорте представља најприкладнији однос за репродукцију и отпорност фарми.Узорци овог типа карактеришу широки и дубоки груди са великим обимом.Имају јаке кости, танке иеластична кожа, дебели слој. Одрасли мужјаци имају црну гриву, висококвалитетну овчју кожу.

Друга опција - укључује екземуле са тешким костима и грубу косу.Влакна језгара су често дуже него оборена. Кожа је густа, груба. Руном доминира прелазна коса. Краљице имају грива, кожа ове врсте је тешка, непривлачна.

Нежан тип - облик тела је елегантан, кост је уска, кожа је танка и ружичаста. Влакна краљежнице и доље одговарају један другом у односу 1 до 11. Реп је танак, руно бијело. Овце без гриве. Не разводите се од племена. Изрежи мало. Поох пада због ниског садржаја осовине, а кожа се добија лошег квалитета. Представници ове врсте смањили су продуктивност и отпорност.

Овца са јаким костима

Предности

Представнике расе Романов карактеришу:

 • издржљивост, непретенциозност према условима бриге;
 • климатска прилагодљивост (на хладноћу и топлоту Алтаја и других региона са оштрим промјенама температуре) - зими животиње подносе температуре до -30 степени;
 • парење и оплодња се одвијају током целе године;
 • многострукост (до 9 глава јагњади у исто вријеме), прерано (спремно за размножавање након годину дана);
 • производи од вуне који се користе у филцању и лакој индустрији, прва је обрезана шест месеци;
 • кожа, коју карактерише лакоћа и дуготрајносттроши се.

Недостаци Романових пасмина укључују слабу отпорност на плућне болести, нервозу и слабу толеранцију на падове температуре, високу влажност и пропух.

Овце Романов треба да буду топле

Продуктивност

Примерци Романова дају крзнене производе, које карактеришу:

 • лакоћа;
 • снага;
 • способност задржавања топлоте.

Овце од младих јединки од 6-8 месеци (које се зову Петровски) су посебно цењене. У капуту је висок садржај длаке, која се претвара у шишање костију у облику косита са малим увојцима у горњем дијелу. Основно влакно и доле одговарају 1 до 4 (до 1 до 10). Дебљина слоја је од 2600 до 2800 влакана по квадратном центиметру коже.

Вуна садржи ланолин, који се одликује протуупалним, омекшавајућим и умирујућим ефектима.

Дебљина влакнастих влакана (у микронама) достиже 90, а слабашни дио је 27. Млади се рађају с црном вуном, до 14. седмице постају свјетлија, а таква боја се коначно успоставља у доби од 3-5 мјесеци. Комбинација црног влакна и бијелог длака ствара плавичасту боју длаке у одраслих узорака. Овце су шишале три пута годишње (у прољеће у ожујку, љети у липњу и јесен у листопаду). Сваке године, од главе до врата (у кг) од 2.5 до 3.5 (овнова) и од 1.4 до 1.8 (материца). Нето принос је 65-80%.

Ако је у руни присутно транзицијско влакно, онда је тонегативно утиче на његов квалитет. Таква коса је густа, без увојака. Ако преовлађује, вуна на хабању је плетена. Дужина падавина у квалитетним производима не прелази 6 цм, а код доминантне кичме смањују се изолациони знаци вуне, појављују се грубост и тежина.

Продуктивност Романов оваца је веома висока

Поред вуне, правац ове сорте је месо. Ако се узгајају за ову сврху, овце без фризуре.Просечно, 50% мастила за клање се добија из скалпа. Месо се одликује пријатном аромом и цијењеном од стране гастронома. Седмомесечна јагњад дају принос од 18,5 кг, масу 11, а коштану масу 3,5 кг.

Садржај

Овцима није потребна посебна брига. Дебела кожа и дебели слој гарантују да ће животиње преживјети испод нуле. Имају довољно дубоке подове од сламе или дебелог сена (нека буде сува и чиста). Не препоручује се употреба тресета или пиљевине за подове. Љети вуна одржава температуру тијела на истом нивоу током цијелог дана.

Уз константно одржавање стајалишта, животиње се осјећају још горе, потребна им је слободна испаша. Јача имунолошки систем, побољшава репродуктивне карактеристике. Овце су погодни пашњаци било које врсте, чак и са ријетком вегетацијом. Немојте их хранити у поплавним или шумским ливадама и мочварама.

Влажност је штетна за варење, а високе траве у поплавним равницама су незгодне за јело.

У сунчано, топло вријеме, не пуштајте овцеотворене пашњаке, одвезите их испод шупе. Животиње једу траву, маховину, лишће које се лако могу наћи на европској територији Русије иу Алтају. Они једу сламу, сено, метле. Пре јагњења, трудницама дајте остатке хране и мекиње.

Умјетна мјеста за испашу користе се од раног прољећа до првог мраза. Препоручује се сијати их житарицама, махунаркама, трајницама. Док бораве у овчјим штандовима, они граде харе или базе, које су опремљене посебно прилагођеним хранилицама.

Обратите пажњу на место за заливање.

Животиње романовске расе пију воду из бунара или чисте од ријеке. Врсте рибњака су опасне - садрже ларве паразита.

Заливање се јавља ујутро и увече (када се пасе на пашњацима).

Дијета за шталу

Зими се овцама даје сочна храна - силажа, коријенски усеви. Храна крупна (сијено, слама, гране) и концентрирана храна (обавезна за младе матере лактације). Концентрисана храна се даје после заливања, а сочна - између храњења грубом храном. За животињске овнове, додаци храни за животиње су добри (побољшава својства сперме). Није препоручљиво давати им храну са садржајем брашна и контаминирајућом храном.

Сол, минерали (креда, коштано брашно) и витамински додаци су присутни у исхрани.

Додају се храни за јагњад, труднице и овце. Сваке године три главекилограма соли, до два килограма дробљене креде и коштаног брашна.

Главна прехрана је сено.Боље је изабрати дјетелину, зрно житарица, пелин.Немојте давати романовку шашу или журбу (то ће довести до смрти стоке), шумске или грубе траве (трска, коњски реп).Ограничите концентрате у исхрани, сламку на пари пре сервирања и млевене житарице.

Основа оброка оваца је сено

Сјецкана зрна јечма се дају као крупна храна, али с опрезом, Романовка брзо добија прекомјерну тежину.Пшеничне мекиње, грашак и друго брашно од пасуља хране се младима.Коренско поврће се препоручује за труднице и дојиље, младе јање.

При преласку на одржавање одлагања, романи се прво хране висококвалитетном грубом храном, тако да крдо не губи на тежини.

Постепено преносити Романовке на метле, сламу, другу храну мањег квалитета и сачувати најхрањивије за другу половину хладне сезоне, када почиње завршна фаза трудноће матица.У вегетацијском периоду храните се биљем и сијеном, сочном храном.

Са додатним храњењем, 300 г житарица и килограм сена дневно по глави за пола године јагње ће добити 50 кг.До старости од једне године, тежина достиже 80 кг, а узорак је спреман за клање.На дан са умереном нутритивном добити од 140-170 г по грлу.Романовим краљицама на дан се нуде два килограма сена (делимично са зобеном кашом или пшеничним пролећем)сламе).Гране брезе, липе се припремају рано и средином летње сезоне.

Култивација

У Нецхерноземие, романовка се појављује на крају летње сезоне, у степским зонама се планира за јесенски период.Животиње се припремају за репродукцију у два месеца након профилаксе.Приликом испаше, произвођачима се дају најбоља мјеста за храњење и додају крмни додатак храни (до 400 г по једном представнику стада).

Овце Романов познате су по својој плодности - од 230 до 270 посто.Окот једно јагње карактерише до 8% женки, два - до 40, три - до 46, велики број - до 10 процената.

Овце рађају до 3 пута у двије године.До 110 јагњади се узгаја од 20 оваца (повећање стада на 430 процената).Женке у лактацији уносе у року од стотину дана до 110-150 литара млека.Одликује се садржајем масти 7-8%, двоструким садржајем крављег протеина.

Овце Романов су веома плодне

Пубертет женки се јавља три и по или четири месеца, али није препоручљиво да се догоди у овом узрасту.Оплодња се дешава током године, лов на овце чак иу периоду дојења и траје од 60 сати до пет дана.Поновљена инсеминација (два пута дневно) повећава шансе за неухрањеност.Трудноћа романовок траје 145 дана (седам дана краће од осталих пасмина).Пре јагњења, овце леже и блеје.

Ламинација пролази лако.То је повезано са танким скелетом овце и малом масом младог стока по рођењу.Интервенција домаћинаОбично се не захтева, али пре испоруке фармери припремају овце (резање косе између ногу, чистоћа у затвореном простору). Јагње стоје на ногама одмах, активне. Ако их има више од четири, чак и уз добру лактацију потребно је додатно храњење.

Тежина једног младунчета - 3,7 кг, два - 2,90 сваки, три - 2, 54 и четири - 2,32 килограма.

Ако храните сувом романовком сиромашном храном, развој фетуса се успорава, потомство слаби имуни систем, а ниво лактације самих оваца се смањује. Недостатак корисних елемената у млеку негативно утиче на развој младих. Дневни унос хране оваца који хране близанце или тројке повећава се на 600 г. У другој фази лактације, лактација се смањује и дневна доза се смањује за 20%.

Одржавање младих

Након јагњења, материца са телом се преноси у засебну просторију. Другог и двадесетог дана од јањади вакцинисаних против болести плућа, дају тривитамин. Седмог и тридесетог дана вакцинишу против болести белих мишића (натријум селенит у раствору).

Овца се брине о самој јагње

Брига о младима у раним данима је ограничена на посматрање начина храњења. Ако је јагње вишеструко и мајка нема довољно млека, ставите јагњад испод женке, која има једно младунче или боље лактацију. Пре тога, поспите млеко на јагње.

Седам дана након рођења, додајте у исхрану комбиновану храну за младу стоку, подељену имешана зобена и јечма зрна. Од 21 дана дају се сено од граха, силажа (20-30 г сваки), а до шестог дана повећати дозу на 300 г.

Одбијући се од овце, млади одлазе на пашњаке. Са 3-4 месеца старости, младунци се одбију од овце.

Током зимског јагњења, млади Романовки ефикасно конзумирају сакупљену зелену крму и до наредне зиме ће дати резултате на резању. Са јагњадима у пролеће, Романовка материца брзо одлази на слободну испашу, али млади су сувише мали да би могли да једу пашу, а јесењи индекси повећања тежине су лошији.

Продуктивност, преурањеност и непретенциозност оваца Романова донијеле су им популарност у Русији (не-црноморском региону, на Алтају) иу многим земљама широм свијета. Вриједне особине овчје коже, меса и изнутрица познате су у свјетском узгоју оваца. Трансфер и консолидација насљедних особина (мултиплицитет) користе се у узгојном раду.