Карактеристике швицарског говеда Краве

Јединственост краве код Сцхвиза лежи у уредној комбинацији смјера меса и млијека, плодној дуговјечности, способности прилагођавања различитим природним факторима. У свету има до 7 милиона глава ове врсте.

Схвитскаиа крава комбинира предности меса и млечних пасмина

Поријекло Сцхвиз стоке.

Појава ове врсте догодила се у Швајцарској, али су њихове кратке ноге биле њихови преци. Разликује се брзом адаптацијом на временске услове.Током дугогодишњег рада, узгајивачи су одабрали најиздржљивије појединце.Приликом узгоја ове пасмине, посебна пажња је посвећена условима за узгој и исхрани стоке.

У првој фази оснивања ове пасмине узгајивачи су поставили циљ да добију не само месо и млијечне врсте стоке, већ и њихову способност да обављају одређене послове у пољопривреди. Касније је нестала жеља за привлачењем стоке на посао, а главни циљ био је развој перформанси меса и млијечних производа.

Стручњаци су пажљиво одабрали стоку, како би побољшали расу.

Временом је кравља пасмина Швиза проширена у Аустрију, Италију и Немачку. И тек у 20. веку представници ове врсте почели су да се превозеу Европу, Америку.

С обзиром на различите климатске факторе наше планете, Сцхвиз је промијенио своју продуктивност, боју длаке.

На пример, крава која расте у Аустрији и Немачкој је релативно мала димензија. У Италији, узгајивачи раде на још већој продуктивности меса. Млечни производи појединаца који се користе за припрему тврдих сирева.

У Русији се стока Сцхвиза појавила крајем 19. вијека са земљопосједницима. Швицарска пасмина крава захтијевала је посебно храњење, које је било скупо за фарме.

Почетком 20. века многе руске провинције отвориле су такве тачке, где је почео да се развија селекција Сцхвиз стоке. Њихови бикови били су копулирани са стоком Смоленске регије и Московске регије.

Швејски крави се редили в Швејцариа

Екстерна карактеристика Сцхвиз стоке.

Сада је пасмина Сцхвиза обдарена високом продуктивношћу са добро изграђеним тијелом и импресивним димензијама.

Описујући швајцарску пасмину, важно је рећи да она има добро здравље и, у комбинацији са брзим сазревањем, даје као резултат, производ високог квалитета.

Пасмина је подељена у три врсте:

 • Месо и млечни производи - имају компактну конституцију, али слабо развијено виме.
 • Млеко и месо - пропорције тела су хармонично пресавијене.
 • Млечно тело је растегнуто, мишићни развој је просечан.

Таква врста се добија од различитих јединки висококвалитетне стоке.перформансе.То је јединственост пасмине.

Да сумирамо, швајцарска пасмина краве се разликује по сразмерности облика.Али изглед има следеће карактеристике:

 • Коштани оквир - моћан;
 • Дебло на целото;
 • Ширина гребена-средња;
 • Правилан облик удова;
 • Еластична кожа;
 • ​​
 • Боја - браон са нијансама.

Сцхвизк краве су биле узгајане ради одржавања у суровој клими планина и доброг здравља

Продуктивност.

Продуктивност млека на швајцарској крави је висока.Један појединац може да произведе 3-3,5 тона млечних производа, садржај масти од 3,6-3,8%. Најбоље перформансе за узгојне фарме је до пет тона млијека, око 4% масти. Садржај протеина је 3,2–3,6%.Одабрани појединци годишње производе у оквиру десет тона млечних производа.

Када су рођени, телад тежи око четрдесет килограма.За интензиван развој младих стоке треба поштовати одговарајуће услове становања.Затим, до доби од једне године, телад ће достићи тежину од 250 кг., За 1,6 година, 350-370 кг.Одрасле краве досежу масу од 500-800 кг., Јунад добија тежину око 1100 килограма.Правилно храњење младих крава даје повећање од 800-1000 грама дневно.Маса клања на излазу је 50-60%, у зависности од величине животиње.

Сцхвиецкови бикови су прилично пуни.То су велике форме са импресивним вратом, великом главом.Бикови производе високо квалитетно месо са ниским садржајем костију и 60% приноса на клање.

Телета Сцхвицки, старата от 1 годоко 250 кг

За и против пасмине Сцхвиз.

На територијата на Русиа този кравата заедна 2,5% од вкупната говеда.И узгајали су их у девет регија Русије.

С обзиром на физичке особине и вањске карактеристике, Сцхвиз дугс и гобиес имају сљедеће предности:

 • Издржљивост, снажно здравље;
 • Интензивно сазревање;
 • Добро развијен репродуктивни систем;
 • Мирна, уравнотежена диспозиција;
 • Одлична адаптација на све временске хирове.

Али швајцарске краве имају недостатке:

 • хировито храњење;
 • Низак проценат продуктивности млијека 1.1-1.3 кг /мин.
 • Млечне животиње имају нестандардну структуру вимена, тако да се често користи машинска мужња.

Кравата от швејцарската рассилка дава относно 3,5 хилади мъжа на годината

.

Начини побољшања крава.

Након што су се навикли на руску и украјинску климу, узгајивачи непрестано раде са овом расом како би побољшали ову врсту.

Краве смеђе боје обдарене су одличним физичким облицима, интензивним повећањем тежине и добрим перформансама млијека. Стручњаци се напорно баве недостацима пасмине.

Руски узгајивачи су 2003. године увели Сцхвизов тип смеђе боје Смоленског, унесен у државни регистар који штити напредак одгајивача. Ова врста има добру производњу млека.

Побољшање ове пасмине, у нашем времену, се врши сањихове изведене врсте: кавкаски, Лебедин, Кострома.

Комбинујте ове пасмине са швицарским јунадима америчких узгајивача и бикова типа Јерсеи. У САД је узгајана пасма млијечних крава Сцхвиза, у којој је тежина крава достигла 700 килограма, а бикови регрутују 900 кг. и више.