Како сазнати живу тежину говеда (теле) без вага? Краве

У условима домаће стоке, често није могуће сазнати тежину животиње због недостатка потребне опреме.Стога се методе и табеле широко користе за процјену тежине теле без тежине.Они не дају тачан резултат, грешка је довољно велика, али допуштају да се маса израчуна приближно.Вредност ће бити ближа стварној тежини животиње, прецизније мерења.

Тежина теле може се препознати са прилично високом тачношћу чак и без скала

Процена тежине новорођених телади

Новорођено теле тежи око 40 килограма,наредних седмица, он добија на тежини, за месец дана његова животна тежина ће се удвостручити.На тежину животиње при рођењу утичу раса родитеља и карактеристике тела краве.Под нормалним условима, теле, његова жива тежина је 7-9% од мајке.Да би се пратио развој младе говеда, препоручује се редовно мерење - то ће вам омогућити да уравнотежите исхрану и узгојите здравог појединца.

Први пут ће се тежина малог телета признати 6 сати након рођења.Нажалост, осим скала, не постоји начин да се одреди његова маса.Следећа 2 месеца мерења се врше сваких 10 дана.

За пола годинетеле добија на тежини и иде на дијету за одрасле. Да би се пратио развој младе говеда, препоручује се да се мери једном месечно - то ће вам омогућити да процените колико хране треба дати животињи дневно.

Жива тежина се процењује коришћењем табеле Фровеин.

Фровеинова таблица за мерење телади

Прво, измерите запремину дојке животиње, затим косу дужину тела.Према табели су тежине. Прва вредност се добија постављањем мерне траке испод дојке на растојању дужине длана од зглоба лакта предње ноге телета, а другог мерењем дужине од избочине зглоба лакта до седишта.

Вагање младих животиња

Када је теле расло, користите друге методе. Све се заснивају на мерењима тела животиње. Што се тачније мерења предузимају, ближа истини ће бити добијена вредност. Основне методе:

  • Труххановски;
  • Клувер-Страуцх;
  • максималну вредност величине стомака;
  • највећи волумен дојке;
  • регресиона анализа;
  • користећи посебну траку.

Метод Труххановскиј и Клувер-Страуцх

Трукхановски метод се заснива на мерењу опсега груди иза лопатица и равне дужине тела добијеног штапом или равнилом.Ове две вредности се множе са корекционим фактором и деле се са 100. Када се користи ова метода, треба узети у обзир дебљину животиње.

Метода Клувер-Страуцх је већ описана горе. У зависности од тога колики је опсег груди, могу се користити 2 различите табеле.

Клувер-Страуцхова метода као табела

Открити тежину са величином стомака

Жива маса младе особе методом обима трбуха у најдебљем дијелу израчунава се помоћу посебне табеле. Прелиминарно је такође потребно измерити опсег груди. Напомињемо да ова метода даје грешку до 50 килограма.

Развијена је јединствена техника за стоку швицарских и Костромских пасмина. Заснива се на биометријским показатељима дигиталних података великог броја појединаца.

Прибавите потребне податке једноставним мерењем запремине дојке обичном траком.

Постоје 3 врсте регресионих једначина. Избор жељеног типа се одређује на основу обима груди.

Табела за израчунавање тежине дуж дужине тела такође даје добар резултат

Користити посебну траку

Да би се користио други метод, потребно је купити додатни уређај. Ово је специјална трака дизајнирана за такве случајеве. Неопходно је да животиња стоји мирно, држећи главу усправно. Пошто се то не деси одмах, мораћете да извршите неколико мерења да бисте осигурали тачност индикатора. Трака мери дужину тела непосредно иза предњих ногу, према етикетама које одређују живу тежину.Не смије заборавити на дебљину животиње. Мерни уређај мора бити довољно напет да би одговарао резултату.Овај метод није погодан за животиње које су превише немирне.

Пошто све горе наведене методе дајуприближан резултат, тако да се, да би се прецизније проценила приближна тежина малог телета, препоручује се употреба аритметичке средње вредности. За то се додају резултати добијени неколико метода и подијељени укупним бројем метода. Тако је могуће проценити колико је тежина телета добила за месец дана и упоредити је са теоријским вредностима. Недовољна или прекомерна тежина указује на проблем са исхраном, тако да морате ревидирати исхрану.

Правилно позиционирање мерне траке

Тежина зависи од пасмине

Маса теле на рођењу може се грубо проценити на основу родитељске расе. Сва стока је подијељена у три врсте: месо, млијечни и мјешовити. Први тип има велики просјечан дневни прираст.

Холстеин телад се роди са тежином од 39-48 килограма. У првих неколико месеци, млади црно-пернате пасмине имају масу од 30-40 килограма. На рођењу, црвено-степске телади, њихова тежина је само 25-30 килограма. Жива тежина новорођенчади Кхолмогори је приближно једнака 28-32 килограма.

Још један важан показатељ је колико се теле сакупља месечно. Овај параметар зависи од исхране, али пасмина има свој ефекат.

Средниј ден, телат додава от 20 до 30 килограми месечно.

Наравно, најпрецизнија метода за одређивање масе је употреба тежина. Али ако је економија мала, онда је то економски неповољно решење. То је за такве случајеве иРазвијене су посебне методе за процену масе телади.