Карактеристика Идеал ораха Валнут

Орах је веома популаран у нашем крају. Али мало људи зна да ова биљка има неколико сорти, а једна од њих је орах Идеал.

Идеал - рана сорта ореха

Његова разлика од обичног ораха може се видети једноставно читањем описа. Идеал има једну јасну разлику - сазрева. Његови плодови сазревају много раније од обичног ораха. Ова сорта је одлична за оне који узгајају орахе за продају.

Идеалне карактеристике

Одгајиваци дуго нису могли да произведу орах који би раније доносио плодове. Када је било могуће донети такву разноликост, онда се она назвала Идеал. Покренут је у 20. веку у Узбекистану. Ово дрво носи и име Саратовског идеалног ораха, које је добило јер најбоље расте у овом региону.

Опис ораха Идеал: мален је, расте до највише 5 метара, кора има пријатну светло сиву боју.Први орашасти плодови ове јединствене биљке могу се добити у другој години живота. За годину дана дрво даје око 120 килограма ораха.

Главне предности Идеала су:

  • високи приноси;
  • даје ране прве плодове;
  • је мали;
  • лако толерише оштре зиме;
  • непретенциозна брига;
  • може за сезонудати два усјева.

Идеал не заузима много простора, тако да можете сигурно посадити још неколико стабала у близини.Као резултат тога, добијате велики број ораха и одличну хладовину од биљке.Једини недостатак ове сорте је што не живи дуго.Орах може да живи више од 100 година, а Идеал је стар само 50 година.

Пошто је врста први пут донела плод, пролазе две недеље и поново почиње да цвета.Због тога, многи вртлари га јако воле.

Идеални орах је карактерисан изузетно високим приносима

Идеално ширење

Идеални орах се размножава семеном или пресађивањем.Ако се одлучите за узгој стабла на сјеменски начин, онда би плодове требало чврсто ставити у ред.Свака бунар има четири матице.Временом расту заједно и добија се јака садница.

Сетва воћа пада у зиму или рано пролеће.Ако садите семе у пролеће, препоручује се да се претходно стратификује.Да би то урадили, они су шест месеци пре искрцаја стављени у влажни песак.

У првој години након садње расту веома споро.До јесени можете добити саднице ораха Идеална висина од 20 центиметара.Али тачно за годину дана биће пунокрвне саднице.Када семе порасте на један метар, могу се сигурно поставити на стално место.

Ако сте одабрали методу пресађивања, најбоље је да то урадите резницама.Можете користити методу окулированииа, али вакцинисани пупољци се боље укорењују.

Различите врсте засада

Дрво добро расте у добро осветљеним просторима.Препоручљиво је покрити биљку од хладног вјетра.Ова сорта се веома шири својим гранама, тако да је боље да је посади на удаљености од 5 метара од других биљака.Поглед се одлично осећа на скоро сваком тлу, осим веома киселог.

Идеално би требало поставити на добро осветљена места

.Затим, земљиште треба мешати са хумусом и тресетом.Сипајте ову смјесу у јаму.На дну морате инсталирати подупирач и направити малу грбу.Садница мора бити постављена на хумку и њежно покрити дио тла.

Сипајте канту воде у јаму.Биљка се причвршћује за носач и чека док се вода не упије.Тада јама треба да се напуни остатком земље и поново напоји.Последња фаза је малчирање.

Брига о младом стаблу Идеал

Када су прошле две недеље од садње, биљка треба залијевати.За једно дрво треба 15 литара воде.Ако је недавно кишило, онда немојте.Залијевање младе биљке треба обављати редовно, али не претјеривати.

Ново засађена садница треба формирати круну, препоручује се да се уради овог пролећа, али ако се жели, обрезивање се може обавити у јесен.Формирање круне потребно је поновити сваке године.Главна ствар је да се уклоне оне гране које ометају осветљење крунице.

Приликом рутинског обрезивања, прво уклоните све старе и суве гране. Већина плодова се формира нагодишњи прираст, тако да треба да дају више светла.

Да би се Идеал припремио за почетак зиме, у августу се више не користи.На крају првог мјесеца јесени, уклоните све орашасте плодове и ољуштите.Такве манипулације ће омогућити сорти да све своје силе усмери на формирање и сазревање дрвета.