Карактеристика марелице Схалах Априцот

Кајсија Схалах је једна од јединствених сорти са одличним укусом.Друго име је марелица од ананаса.Широко је популаран: узгаја се не само у нашој земљи.Воће је издржљиво, прилагођава се различитим климатским условима.

Кајсија Схалах се другачије назива "ананас"

Неки вртлари ову сорту различито називају - јереванска кајсија.Друго име је повезано са местом његовог изгледа: у Јерменији су ове беле сочне слатке кајсије узгајале локалне узгајиваче.Могу се јести свјеже, у конзервама и салатама, додати у колаче и десерте.

Опис

Кајсија од ананаса је слатко и здраво воће.Садржи многе корисне елементе у траговима.Вртлари сматрају да је ова сорта универзална, јер плодови ових стабала сазревају или рано или у средњем периоду плодног узгоја.Анарас од кајсије расте до висине од 5 до 6 метара.

Цветање

Први плодови се појављују већ у четвртој години живота, али имају различит период цветања.Време цветања зависи од климе у којој марелица расте.Што је топлија и умјеренија клима, раније је могуће уочити појаву цвасти на гранама и обрнуто.У топлијим просторијама, биљка почињецвату крајем јуна, ау хладним регионима - у првој или другој половини јула.

Цветови арменске кајсије су релативно велики и достижу 3 цм, а латице су беле, издужене и заобљене на рубовима. Њихов завршни премаз је мат баршунаста кора меке ружичасте боје са жутим нијансама.

Интензитет раста

Ананасова кајсија брзо расте. Одрасла биљка има веома густу и широку круну. Просечан производни принос засада воћа је 110–200 кг. Ако је биљка у повољним климатским условима, расте у добром земљишту, а агротехнички се посматра, онда принос може достићи 350 кг.

Карактеристика воћа

Плодови јерменских кајсија су веома велики: један плод тежи око 90 г. Они су дугуљастог облика: овални или овални. Абдоминални шав је танак, али јасно обележен. На љусци постоје мале кврге. Кора може варирати у боји: од блиједо ружичасте са жутом бојом до крем боје са руменилом малина са страна. Споља, Схалах изгледа као Добелеова кајсија.

Ананасова кајсија има мутну површину и није сјајна, као и многе друге сорте. Кожа му је густа, благо баршунаста. Месо плода има изражен укус: веома слатко са нотама киселости. Месо је средње густоће, не прашкасто. Камен је мали, лако се одваја од зрелог воћа. Када воће надјача, у њему се појављују груба влакна.Друга важна карактеристика: плодови ових стабала се појављују сваке године иу великим количинама.

Кајсија Схалах производи веома велике плодове

Главне предности

У описивању сорте Схалах не може се не споменути предности биљке, захваљујући којој постаје све популарнија:

  1. Отпорност на болести и штеточине карактеристичне за воћке.
  2. Богата жетва.Стога, марелице Схалах често расту у индустријским размјерима.
  3. Отпор воћка на транспорт.
  4. Могућност дужег складиштења у фрижидерима уз очување свих својстава кајсија.
  5. Ефикасан начин оплодње Схалах је вакцинација.У поређењу са многим плодовима, ова кајсија неће умрети у комбинацији са другим сортама и врстама воћака: шљива, шљива, бресква.Проћи ће неколико година док се процес не укоријени и почне да расте.
  6. Обично почне да даје плодове 3-4 године након садње.Већина сорти стабала кајсије производи само 5-6 година живота.
  7. ​​

Кајсија Схалах се може пресадити на различите врсте воћних стабала

Карактеристике садње

Сорта Схалах је слична у садњи за марелице Добеле.Самоплодна је, тј. Не захтева опрашиваче.Дрвеће се може садити крајем априла или средином септембра.За бољу клијавост садница, препоручује се употреба иловаче, у којој ће ниво киселости бити неутралан.Употреба глине или тешког иловастог земљишта је препуна проблематичних плодова или чак смрти биљке.

Најбоље место засадња ове културе ће бити покривена подручја без нацрта.Простор треба да буде добро осветљен.

Садња из камена

Кост је узета из великих, зрелих и здравих плодова.Пре садње се ставља у топлу воду један дан како би се језгро набубрило и брже проклијало.Након тога се кост може засадити у доброј земљи, засићеној микроелементима.Неопходно је одабрати локацију заштићену од вјетрова.Дубина јаме је 5–6 цм.Ако копате рупу мало већу, семе ће проклијати дуго времена, тј.Размак између рупа треба да буде до 15 цм, тако да у процесу развоја кости не ометају једна другу.

За садњу, узмите семе направљено од зреле кајсије

После садње, затворите рупу сувом травом тако да се садница не замрзне како температура ваздуха падне.Обично марелица почиње проклијати.После две године, када се формира изданак, дрво треба пресадити на стално станиште, бирајући га са карактеристикама сорте.

Садња саднице

Овај метод садње је чешћи.За јесенску сеју јама се припрема крајем љета, а за садњу у прољеће - у рујну или листопаду.Величина јаме је 70 к 70 к 70 цм, док је дно прекривено гранама и шљунком у слоју од 20 цм.и 1 кг креча.Мешајући све ове компоненте, морате их сипати у рупу у брду, а затим уметнути садницу.

Роотсистем се мора ручно изравнати, одвајајући сваки корен један од другог, а затим прекривен рупом са земљом.Тло треба притиснути и одмах сипати садницу од најмање 20 литара воде.Мало тресета или пиљевине може се положити око дебла слојем од 15 цм, који ће загрејати корење и истовремено их оплодити.