Карактеристике мелитополске марелице Априцот

Дрвеће кајсија се често узгаја у јужним регионима због услова раста ових биљака. Један од првих Кинеза почео је да их једе, одатле су стигли до Јерменије, а после скоро две хиљаде година у Европу. Постоји велики број сорти, свака од њих има своје карактеристике. Мелитопол Марелица има висок принос и отпорност на мраз, тако да се може узгајати у свим регионима Русије.

Априцот Мелитопол Рана - плодоносна и отпорна на мраз

Карактеристике кајсије Мелитопол

Ово је релативно нова врста која је узгајана у Институту за наводњавање хортикултуре.

Име Цхарацтеристиц

Марелица Мелитопол Еарли

Ниска стабла са стражњом пирамидалном круном и високим стопама самоплодности. Еарли рипенинг. Плодови су благо длакави и имају широк овални облик са благом контракцијом са стране, тежине 40-60 г. Боја је златно-наранџаста, на површини неких плодова можете видети малине-гримизне мрље. Камен је мали, лако се одваја од пулпе. Сочан је, није влакнаст, карактерише га средња густина. Укус воћа је слатко и кисело, има карактеристичну изражену арому. Почетак плодности5 година након вакцинације.У јужном појасу, техничка зрелост почиње крајем јуна, а пуна жетва почиње средином јула.

Најбоље се користе за прављење десерта и сокова.

марелица Мелитопол касно

Добивено пречку сорти Красносхцхи и Кхурмаи.Ова стабла имају густо лиснату и широку круну, која се преноси на каснији Мелитопол.Брзорастућа сорта: прво плодоношење после садње у отвореном тлу долази на 4-5 година.Главна разлика касне сорте је у томе што је просечна тежина плода од 45-70 г. Кајсије су овалног облика.На врху плода су мали оштри кљунови.Месо је сочно, наранџасто, густо, кожа је густа, богате боје са малим руменилом.Карактеристике укуса се разликују од раних плодова: слатко, али кисело.Ова кајсија има велику кост, лако се одваја од пулпе.Плодови су погодни за сушење и конзервирање зиме.

Правила садње

Сорта Мелитопол може бити засађена и на јесен и на пролеће, али искусни вртлари препоручују да се то ради на пролеће.Постоји неколико специфичних разлога за ово:

 1. Постоји мала вероватноћа да ће мраз почети или да се настави.Ако посадите дрво на јесен, могуће је да ће се корење замрзнути на првим температурним колебањима, што ће довести до уништења биљке.
 2. Добро загрејано земљиште.
 3. Дрвеће има развијенији коренски систем, па се брзо прилагођавају новој средини.

Важно је посадити пре почетка активног протока сока у биљци, тј. Пре него што се појаве први избојци, иначе могу настати потешкоће које ће спречити раст здравог и плодног стабла.

Припремна фаза

Млади корени нису довољно јаки, тако да земљиште за биљку не би требало да буде густо.Боље је припремити јастук за слетање унапријед, то је могуће у јесен.Димензије јаме не би требале бити веће од 70 к 70 цм.

За садњу бирајте саднице које имају добро формиран корен у вријеме садње, иначе дрво се неће укоријенити на отвореном тлу и умријет ће.

Ако баштован купује клице, треба обратити пажњу на чињеницу да су корени здрави, не прехлађени и без знакова болести.

Марелица треба посадити у припремљену јаму

Друга фаза

Рана Мелитополска марелица има добру компатибилност са другим воћкама, али када се садиПрепоручује се да се између садница одржава растојање од 5 м.Оптимална шема ће се спустити у шаховницу.За нормалан развој младих потребно је много светла. Дрво треба засадити тако да буде благо уздигнуто. Да би се постигао овај циљ, потребни су следећи кораци:

 1. Одводњавање би требало извршити до дна (може се састојати од песка, шљунка или шљунка).
 2. После тога, смеша земљишта коју можете створити или купити заспи.На уобичајено тло се додаје органско (хумусно) или минерално ђубриво.
 3. Лиме се може додати као додатнапрофилактичка компонента, али постоји шанса да ће коријенски систем патити.
 4. Гнојива се темељито мијешају са земљом, пожељно је да коријење није у контакту с неорганским ђубривима.
 5. Млада се спушта у рупу, након што се коријени поравнају, земља се сипа на врх, набија се и формира се мало брдо.
 6. Ако постоји подземна вода у подручју гдје је дрво било засађено, потребно је повећати главнину брда.
 7. Коријени заспавају до нивоа врата, веома је важно да није превише дубоко.
 8. Око овог мјеста се прави јарак за наводњавање: вода не треба да нагриза брдо, јер када се то догоди, коријени почињу да се излажу, што негативно утиче на стање биљке.

Како посадити кајсију: 1. Ако су корени суви, потопите их у воду пре садње. Изрежите сломљене или предуге корене. 2. Ископајте рупу на жељеној дубини. Инсталирајте клин. У средишту јаме чине мали хумак земље. 3. Поставите садницу на насип на удаљености од 5–7 цм од клина тако да је калем 2–3 цм изнад нивоа тла. Сипати у јаму, пажљиво набијати земљу. Хумбле велл.

Савети за негу дрвета

 1. Прије почетка зиме, коријење садница треба прекрити слојем листова или специјалним материјалом. Могуће је избелити дрво са раствором хидратизованог креча, стајњака, пепела и бакар сулфата. Ово је додатна заштита од температурних промена које могу изазвати пукотине у коре.
 2. Крајем марта или почеткомАприл, обрезивање, коришћење конвенционалних вртних оштрица.Свеже кришке морају бити премазане бојом или вртом.
 3. Кајсије требају воду, тако да се залијевање врши с времена на вријеме, посебно у врућим и сухим регијама.