Млекарство Гоатс

Млечне козе су јединствена животиња која омогућава оплемењивачу да обезбеди:

 • млечно засићенокорисни витамини и минерали;
 • месо погодно за домаћу храну;
 • Сакриј.

Млеко, које даје козу, корисно је и погодно људско тело.Научници кажу да је козје млеко у структури слично људском.Неке мајке на основу тога припремају храну за бебе.

Коза даје добру кожу и укусно месо, али његов главни производ је млеко

Правилно узгој и одржавање коза омогућава да добијете велике количине млека, а уравнотежена исхрана уклањанепријатан мирис млека.

Пасмине

Међу козама постоји више пасмина с најбољим приносом млијека и садржајем масти у млијеку. Како изабрати млијеко коза овиси о вашим материјалним могућностима, јер коза за млијеко понекад кошта више од петнаест тисућа за једну особу. Морате научити како одабрати животињу одређене пасмине и одредити чистокрвну козу из мјешовите.Међу стенама постоје врсте.који без посебних услова одржавања дају млеко без специфичног мириса.

Млечни кози с нај-високите стапки на млечност:

 • Зааненскаа;
 • Алпине;
 • Горки;
 • Мегрелиан;
 • Руско бело;
 • Тоггенбург.

Родословние кози со веома скупи, тако да морате да научите како разликовати расе и хибриде

Зааненскаиа бреед

Млечнике који припадају раси Заанен признају се као козе са најбољим показатељима млијечних производа. Зааненске козе узгајане су пре сто година. Њихов изглед има следеће карактеристике:

 • Боја длаке је бела, ретко беж.
 • На врату има карактеристичних израслина.
 • Половица комолских примерака, а друга са скраћеним роговима.
 • Висина достиже сто осамдесет центиметара.
 • Тежина женке је око седамдесет пет килограма, а мушкарац деведесет килограма.

Пољопривредници који се одлуче за узгој Заанена узгајају у узгоју коза, јер количина њиховог млека премашује принос других врста.

За један дан женка даје шест литара млека, годишњи принос млека је хиљаду литара. Садржај млијека у млијеку је већи од садржаја других пасмина.

Они нису избирљиви у својој бризи и не захтијевају посебне услове притвора. Репродуктивно доба код жена почиње пре других, врхунац продуктивности пада на треће јањење и количина млека се повећава сваке године.

Женке имају специфичне пигментне мрље на врату, глави и вимену. Уддер има облик крушке. или чаше, брадавице су добро развијене. Зааненске козе преферирају умерену климу, не издржавајући врућину.

Зааненска козане толерише топлоту

Тешко је изабрати чистокрвну расу на тржишту.Продавци дају друге пасмине или мешају за чистокрвне.Препоручује се стицање појединца од узгајивача, или од доказаних узгајивача.Куповина пасмине захтева од вас да испитате стање вимена, боју длаке.И лично контролишите обим производње млека.Откријте гдје је особа подигнута и под којим увјетима.

Куповина мужјака захтева да будете пажљиви.Чистокрвни мужјак са добрим репродуктивним перформансама је гаранција здравог потомства.

Тоггенбургска пасмина

Узгојна тоггенбургска пасмина сведена је на чињеницу да су отпорни на климатске услове, али захтевни према условима исхране.Одржавање Тоггенбург коза захтева пажљиво припремљену исхрану.Спољашњи знаци пасмине укључују боју сиве длаке и две беле мрље на лицу.Рогови представника врста нису присутни, они се јављају само код неких мушкараца.Појединци са складним телом и дугим вратом.Тежина добија педесет килограма, а висина - седамдесет центиметара.

Стање меса и вуне животиње заузима прве положаје и они су плодни. Они дају млеко од времена првог рођења од пет стотина литара, и постепено повећавају стопу на хиљаду.

У нашој земљи је тешко наћи расно тоггенбургску расу.

Тоггенбург коза је веома захтјевна храна

Алпска пасмина

Узгој алпске пасмине је користан због недостатка захтјеваисхрана и нега животиња.Посебности ове врсте су њихова способност да се пењу на дрвеће и да сами узму потребне биљке. Карактер ових пасмина има мирну, добронамерну диспозицију, заузимајући водеће позиције у односу на њихове рођаке.

Изглед животиње описан је сљедећим параграфима:

 • Дужина врата је боља од других врста.
 • Глава постаје мала.
 • Боја длаке браон са белим мрљама на врату и грудима.
 • Раст достиже седамдесет центиметара.
 • Маса прелази шездесет килограма.

За једну јагње женке доносе много коза, које имају висок ниво млечности. Принос млека је хиљаду и две стотине литара. Млијечна маст је висока. Трошкови представника ове врсте достижу двадесет хиљада литара. Они не захтијевају посебне услове притвора.

Алпска коза је непретенциозна и продуктивна

Руска бела пасмина

Прибегавање узгоју руске беле козе наглашава њихову распрострањеност у нашој земљи. Њихов капут је беле боје. Структура њиховог тела карактерише њихове снажне, пресавијене животиње. По висини достижу осамдесет центиметара, а тежине педесет килограма. У ретким случајевима, појединци имају рогове. Млијечност је осам стотина литара са високим садржајем масти. Цена пасмине не прелази три хиљаде.

Садржај горког пасмина је прихватљив због његове отпорности на климатске услове. Они нарасту до седамдесет центиметара, а повећање тежине педесеткилограм.

Представници врста заузимају прве позиције међу млијечним козама. Њихова боја је бела, има вунену длаку. У години, женка даје фармеру четири стотине и педесет литара млијека. Узгајају се за месо и вуну. Њихова отпорност на хладноћу превазилази друге појединце. Поред чињенице да њихов трошак не прелази четири хиљаде рубаља, појединци дају млијеко без масноће.

Русска бела коза даје 450 литара млека годишње

Мегрелиан бреед

Чување и оплемењивање Мегрелијске пасмине погодно је за узгој у условима стајања.

Козе пасе на ливадама, знајући како самостално пронаћи потребну храну међу отровним травама. Њихов имунитет је без премца. Појединци расту до шездесет центиметара, а по тежини добијају четрдесет килограма.

Боја длаке није равномерна и поприма бијеле, сиве и смеђе нијансе.

Од негативних особина пасмине, њихова оскудица се јавља у плодности. Женке доносе само једно дијете за једну јагње. Деца се храни млеком пола године. Женке дају три стотине литара млека годишње. Проценат млечне масти даје карактеристичним особинама.

Мегрелианска коза може самостално разликовати отровне биљке од јестивих

Брига о погледу

Узгој и одржавање млијечних коза обавезују узгајивача на посебне услове његе. Да би се повећао принос млека, важно је животињи обезбедити правилну исхрану, уравнотежене витамине и минерале. Посебно пажљивовимена животиња треба:

 • Пре мужње и након тога, исперите га и околне области.
 • Обришите га посебним раствором за дезинфекцију.
 • Подмажите виме врећицом како бисте избјегли могуће микропукотине.

Млекајте животињу до задње капи.Млеко не би требало да стоји у грудима.То узрокује зачепљење и отицање.

Прве струје млијека су декантиране, постоји ризик од развоја штетних бактерија у њима.Надои одмах стави у фрижидер, не допуштајући да упије могуће микробе.

Удои се изводи до пет пута дневно.Количина зависи од тога колико је стара коза и колико млека даје.Процес се одвија на одређеном мјесту, гдје женка неће доживјети стрес и неће бити ометена позадинском буком.Неки фармери дају женске деликатесе и док једе, она је млијеко.

Да би се спријечило да се коза забрињава током процеса мужње, можете ставити здјелу хране испред ње

Козе су мирне животиње које фаворизирају људе.Стога, ако третирате животињу са пажњом, она ће вам одговорити на исти начин.

После јагњења, женка производи више млека.Стављате јој младунце у другу кабину, али да их она види.Нахраните децу сами.Када су дојена, деца повреде вимену и једу превише, ометајући метаболизам.

Паралелно с дојењем бебе се хране антибиотицима како би уништиле штетне бактерије.

Одржавање и узгој млијечних пасмина козапрофитабилно због карактеристика животињског млека. Који благотворно делује на организам, али није раширена због специфичног мириса.

Одржавање и продаја животиња је широко распрострањена у нашој земљи.