Карактеристичан орах у облику срца Валнут

Свака особа која има малу парцелу у близини куће може садити дрвеће на њој.Најчешћи је орах, али мало ко зна да постоје и друге успјешне врсте за узгој, од којих је једна у облику срца.Ово је јединствено и необично лепо дрво.

Орах у облику срца је донекле сличан ораху

Орах и срцолики ораси имају готово исте карактеристике, али имају изражене разлике.У нашим отвореним просторима таква сорта се врло ријетко може наћи, јер расте углавном у Јапану на острву Хонсху.

Карактеристике сорте

Опис врсте: орах у облику срца:

  • висина стабла до 18 метара;
  • кора светло сиве боје;
  • смеђи избојци;
  • Велика лишћа дужине до 1 метра.

Ова сорта има исти процват као и многа друга стабла ораха.Прво, ту су наушнице дугачке 20 цм, а након што је биљка оттсветет, формирају се четке и на њима се појављују плодови. Један кист износи 7 до 12 ораха. сами плодови су мали, њихова тежина је максимално 6 г.

Окус ораха ове сорте је пријатан, слађи од ораха или гуруна.Биљка редовно даје добру жетву.Састав орашастих плодова садржи велики број хранљивих материја.

Наушнице ораха достижу 20 цм у дужину

Садњаорах у облику срца

Матица у облику срца лако се развија, посебно у топлим подручјима.Сорте садње се могу обављати као семена и младице.Ако желите, можете користити методу пресађивања.Ако више волите да користите методу семена, боље је узети свеже сакупљене.Вероватноћа да ће се уздићи ће бити веома висока.

Ако не постоји могућност сијања сјемена у јесен, онда морају бити правилно ускладиштени за узгој у прољеће.

Саднице се стављају у врећу са влажним песком.У таквом положају се држе до почетка пролећа.Паковање се ставља у фрижидер или на друго хладно место.

Да би семе добро проклијало, препоручује се да их се потопи у топлу воду неколико дана.Сјетва се проводи у свибњу, што ће им омогућити да се прилагоде новом мјесту и дају моћне саднице.Семе се сади на дубини од 6 цм, а ако се не уздигну у првој години, подићи ће се на другу.

Срцолики орах у раној доби је врло осјетљив на мраз, а што је старији, то је лакше издржати хладноћу.Због тога, младе саднице треба прекрити тако да се не замрзну током жестоких мраза.

Ми бринемо о сорти исправно

Орах у облику срца, као и други облици, треба правилну негу.Прво што се може урадити је често заливање биљке.Ова сорта воли воду, посебно љети.У овом тренутку, залијевање треба обавити много чешће него у прољеће и јесен. Исплати се редовно мулчирати земљу, што ће омогућити дуже задржавање влаге у земљи.

Неопходно је неколико пута током цијеле вегетације попустити земљу око биљке.У јесенском периоду препоручује се да се лишће укопава у близини.У будућности, ово ће служити као ђубриво за дрво.Сваке године је неопходно хранити матицу уз помоћ таквих ђубрива:

  • суперфосфат;
  • амонијум-нитрат;
  • калијумова со;
  • амонијум сулфат.

Уз правилну резидбу, матица даје добре приносе

Није неопходно да се све корисне супстанце одмах доведу у земљу.Душична ђубрива се користе у пролеће, а минерали зими.

Важно је пратити изглед ораха, редовно орезивање је саставни дио бриге о дрвету.

​​

Потребно је стално уклањати суве и покварене гране.Уосталом, они извлаче из биљке силе које су потребне да би донеле плодове.

Главна предност ове сорте је што је не додирује штеточина.Њихов изглед може бити знак лоше квалитете.Ако обезбедите квалитетне услове за дрво, то ће вас годинама одушевити корисним плодовима и лепим изгледом.