Прережи орах правилно орах

Орах је дрво које живи више од 100 година. Прва жетва се може добити већ у петој години живота дрвета. Али да би му дао много воћа, потребно је да се брине о њему. Младим стаблима је потребно више бриге него одрасли. Најважније је обрезивање ораха. Орах, који је већ напунио 10 година, само га треба исећи. Али не знају сви како правилно исећи орах и шта је потребно.

Правилно обрезивање је важно за млада стабла ораха

Обрезивање по сезони

Орах треба редовно обрезивање, јер му омогућава да дода снагу и побољша плодност. Ако се то не уради, дрво ће престати да даје, воће ће на крају умрети. Главно орезивање матице треба да падне у пролеће. По завршетку мраза, можете почети да формирате круну. Само је потребно имати времена прије почетка вегетације. У пролеће, већина изданака је уклоњена. То омогућава биљци да се активно развијају и дају нове гране.

Орах се обрезује у јесен како би се боље припремио за мраз. Током овог периода уклањају се све лоше и суве гране. То помаже у спречавању појаве болести и инсеката у пролеће. Ова резидба се назива и санитарна.

Орезање ораха у летотреба пасти средином или крајем јула. Током овог периода, проток сока неће бити тако активан, стога је немогуће наудити стаблу. Орах у лето даје много младих изданака који узимају енергију из биљке. Стога се већина њих препоручује да се уклоне.

Орека треба да се реже јесени

Припрема алата

Пре обрезивања вишегодишње биљке, морате научити како је правилно орезати. Орезање ораха врши се помоћу ових алата:

  1. Секатери (уклањање младих изданака).
  2. Лоппер (уклањање гране дебљине 50 милиметара).
  3. Вртна пила (обрезивање грана дугих 30 центиметара).
  4. Моторна тестера (за уклањање дебелих и старих грана које спречавају нормално развијање матице).
  5. Вртни нож (чишћење дрвета од механичких оштећења).
  6. Степениште (за приступ високим гранама).

Резање ораха без ових алата је немогуће. Дакле, ако се такво дрво појавило у вашем врту, онда је вредно тога да их купите, јер ова врста ораха брзо расте и даје нове избојке.

Формирање круне се одвија не само уз помоћ алата, већ и уз поштовање одређене технологије. Ако је не познајете, онда можете само наудити биљци.

Моторна тестера ефикасно реже дрво било које дебљине

Обрезивање и формирање круне

Орезање ораха поциње од прве године његовог зивота. Током овог периода формира се круна, на којој се налази пет грана. Методом формирајте круну у младостиуклањање новооткривених изданака. Али то је само ако дрво није погођено неком врстом болести или инсекта.

У другој години живота пада главна формација круне.Резање ораха започиње скраћивањем грана до пупова. Један од њих је главни, а други остаје у случају да први нестане. Ако оба бубрега почну да расту активно, онда се мора резати.

Након тога се формира круница, тако да се биљка не може дотаћи неколико година. Да ли је могуће након тога обавити било какав посао са стаблом? Током ових година, можете уклонити само растиње и обавити санитарну резидбу. Сечене гране се могу користити као потпале.

Дијаграм (а, б, и ц) приказује фазе формирања крунице ораха по годинама

Како формирати круну ораха: за резање густе гране, потребно је да се реже мало на полеђини. То неће оштетити коре. Уклањање малих изданака треба да напусти процес, чија дужина треба да буде 2 милиметра.

Ако одлучите да уклоните гране дебеле више од 2 цм, оне морају бити претходно подмазане. Такве манипулације ће спречити инфекцију.

Подмлађивање ораха

Ако се матица не реже дуго времена, она престаје да производи много воћа. Да би се поправила ситуација, дрво мора бити помлађено. Пролеће је најбоље за ово, али будите сигурни да чекате почетак топлоте. То ће омогућити дрвету да подмлади нелагоду, али и да створи нову, предивну круну.

Подмлађивање ораха започиње уклањањем сувих грана на врху. Ова манипулација ће омогућити да боље сунчево светло падне у круну. А ово ће заузврат побољшати плодност. Онда поново почињемо да формирамо круну.