Африцан Буффало Цовс

Африка е позната по богата фауна.Међу његовим представницима су разноврсне животиње.Афрички биволи су међу највећим и најопаснијим представницима фауне овог континента.Он је на трећем месту у свету на ризику за људе.

Изглед

Овај представник фауне се назива и Каффир, или црни бивол за своју тамно браон вуну.Ово је посебна врста бикова који се налази само у Африци.Доделите животињу у посебан род Синцерус, у којем је црни бик Каффир једина врста.

Животиња је веома велика.Његова тежина може да достигне тону, али су чешће животиње са телесном тежином која не прелази 800 кг.

Животиње изгледају веома импресивно.Висина одраслих мужјака у гребену може досећи 2 м. Женке су обично нешто ниже, а висина не прелази 1,5 м.Њихова вуна нема тако богату црну боју - обично је црвене или смеђе боје.Женске бикове имају мање рогове.

Дужина тела обично није мања од 3 м. Типови бикова који живе у саванама већи су од оних који живе у шумама.То је због великог броја природних непријатеља у подручјима са минималном вегетацијом.

Буффало Хаиркратка и чврста, није дебела.Кроз њега се види кожа животиње која може варирати од сиве до црне.Како бик сазрева, коса може испасти, а ћелаве мрље и сиједа коса појављују се у старијој доби.У старом бизону око очију формирају се површине светле коже.

Животиња има мале ресице на ушима, сличне онима на врху репа.Глава је довољно ниска, чини предњу страну животиње јачом и моћнијом.Ова анатомија узрокује разлику између копита животиње - предњег дијела већег промјера и дужег.

Афрички бизон има посебне рогове.Они имају тенденцију да расту заједно у средини чела код мушкараца, формирајући густу коштану плочу, која је готово немогуће пробити или разбити.Са ове плоче рогови се прво спуштају мало, али ближе оштром крају поново се дижу.

Буффало рогови су веома моћни и велики.Удаљеност између две крајње тачке може да пређе 1 м, али то није тако често и само код одраслих мушкараца.Женке имају мале рогове, на главама се не формира штит плоча.Млади појединци то такође немају.Формира се ближе петој години живота.

Навике

Недостатак бизона је вид.Они виде веома лоше, чак и близу.У оријентацији подручја помажу им и други осјетилни органи који су боље развијени.

Глас се практично не користи.Ове животиње користе мали сет звукова за сигнале, али су у стању да се понашају само у хитним ситуацијама.ситуације: смртно рањене.

У стаду, бикови су веома друштвени. Они су у стању да преносе информације о животној средини користећи различите сигнале. Сви чланови стада обично се добро слажу.

Поред гласовних сигнала, бизони могу да комуницирају уз помоћ покрета главе, репа или ушију.

Велики број појединаца живи под заштитом природних резервата, који им пружају адекватну храну и пиће, не дозвољавају ловцима да лове животиње. Али врста има велику популацију и, према Светској црвеној књизи, није под претњом изумирања.

Подврсте бивола

Животиње су веома подложне мутацијама које мењају свој изглед. То је довело до појаве многих врста, али постоји само 5 главних подтипова.

Најчешћи је типични афрички бик. Највећи је међу свим биковима. Живи у јужном делу афричког континента. Могу се наћи на истоку. У овој подврсти се понекад налазе и бикови рта - они се сматрају најопаснијим од свих, јер поседују изузетно високу агресивност.

Преостале подврсте нису тако честе.

  1. Црвени бик је познат од 1785. године, назива се и афрички патуљасти бивол. Његова висина је само нешто виша од 1 м. У поређењу са браћом каффир, патуљасти бизон тежи врло мало - само 250-300 кг. Боја длаке је смеђа, ближе предњем делу тела, коса је много тамнија. Ареа- Западни део континента. Главно место боравка ове врсте бикова шума.
  2. Судански бизон изгледа као средњи облик између патуљастих и каффирских буфала. Живи на западу Африке. Ови мали бикови нису већи од 1,5 м, а њихова тежина не прелази 500 кг.
  3. Планински бизон пребива у источном дијелу континента, извана изгледа готово као патуљасти бик.
  4. Афрички биволи дугог рога је раније постојао. Знатно је премашио величину модерних појединаца - његов раст је био већи од 2 м, а удаљеност између екстремних тачака рогова била је скоро 3 м.

Лифестиле

Буффалои обично живе у подручјима која имају извор воде. Бикови не одлазе далеко од наводњавања и не улазе у пустињу. Да би се живот одржао у тако великом телу, животиња треба да попије најмање 50 литара воде дневно, под условом да има траву за храну. Преферира траву на којој се налази велика количина воде и корисна за њихов дигестивни тракт целулозе.

Бикови се морају у потпуности напојити од сумрака до свитања. У недостатку хране у биковима тело је веома исцрпљено. Немају адаптивне механизме у случају суше. Научници су спровели низ запажања у којима су открили да бикови никада не напуштају територију водом, максимално 5 км.

Буффалоес скупља храну целог дана. Они се пробуде са првим зрацима зоре да би имали времена да скупљају траву са јутарњом росом. Када сунцеза њих постаје неподношљиво, они одлазе у сенке, где настављају да пасу до вечери.

Бикови су невероватни опрез и опрезност, упркос својим импресивним величинама. Најосетљивије на то су женке које имају телад до годину дана. Обично су први који уочавају опасност од приближавања предатора.

Након што афрички велики бизон види нешто злослутно, он узме позу са повишеном главом - то је аларм за све остале чланове групе. Ова позиција је дизајнирана да плаши предатора због импресивних рогова. Ако опасност и даље прети, стадо журно напушта место.

Бикови обично ходају полако, али у време озбиљне претње могу да пређу на веома брзу вожњу - до 60 км /х.

Буффалои не воле пливати, иако покушавају да не напусте земљу са воденим тијелима. Али они добро пливају, ако постоји хитна потреба за тим. Током миграције стада, ако постоји велика и дубока ријека на путу, животиње су присиљене да препливају преко ње.

Интеракција са другим животињама

Упркос чињеници да афрички бизон не воли да контактира са другим животињама, не може без неких представника птица. То је због чињенице да инсекти досађују бизоне:

  • мухе;
  • комарци;
  • крпељи;
  • Гадфлиес.

Инсекти полажу јаја или се држе на кожи бивола, изазивајући нелагоду. Гриње преферирају танку кожу, која се налази на стомаку бизона. Кожа великог папкара је веомагуст, посебно на леђима, али инсекти га могу пробити.Неке врсте полажу јаја у мале поре на роговима животиња.

Како се ларва сазријева, рогови се могу мало сломити.Бикови узимају од ове посебне блатне купке, сврбеж на кори, али ове методе не могу уништити све кожне паразите.Они инсекти који су остали на неприступачним местима, на пример, на леђима, доводе до чирева коже и инфекције отворених рана.

Неке врсте птица долазе у помоћ.Називају се влакнима.Они лете до животиње, седе на леђима, држећи канџе на крзну.Птице уклањају паразите, ослобађајући бикове од мучења.Током периода активности инсеката на једном бику, можете видети више од 10 птица у исто време.

Имају непријатеље.Напади лавова и леопарда су чести у стаду с теладима и женкама, али да би се борили против бизона, лавови морају ловити у групама.Типично, један плен се може јести током седмице.

Инстинкти стада

Врло ретко се може наћи животиња ове врсте која лута самом саваном.Афрички велики бизон је врста животиње која води живот стада.Не постоји стандардна величина стада - може бити и 20 животиња и 200.

Акумулације бикова су веома константне током времена.Постоје записи који указују на постојање стада преко 50 година.

Раније, када је број афричких бикова био бројнији, било је могуће сусрести крдо саброји више од 1500 појединаца.Такве импресивне групе се могу наћи само у Кенији, а не често.Највеће забиљежено стадо у том региону било је 2.000 грла.

Стада бизона се разликују по саставу.Најчешћи су мјешовити, гдје су мушкарци, жене и млади.У таквим стадима обично постоји константан однос између одраслих и телади - приближно 1: 1.

Одвојено, могу постојати стада мужјака у којима нема женки и телади.Подељени су у 2 подтипа.

  1. За малолетнике до 5 година.
  2. За старо буфало за 10 години.

Између мушкараца у стадима постоји одређени степен подређености - свако се држи хијерархије, али заједница се покорава вођи, коју бирају бројни двобоји.

Тај велики афрички бизон, који се показао јачим од њихових рођака, с правом је вођа стада.Обично јато остаје заједно, али у вријеме пашњака појединци се могу разликовати.У случају опасности, све животиње се чврсто држе заједно, додирујући друге.

У стаду свако разуме своје одговорности.За функцију сигнализације бирају се стари бикови старији од 12-15 година.Они су као патролирање територије, константно проналазећи непријатеље.У случају било каквог сигнала аларма, упозорите друге животиње, посебно вођу.

Ако нема времена за одлазак, онда се крдо обнавља у одбрану.Позициониран је на такав начин да се млади и женке родне доби налазе у кругу, а мужјаци и старицечувати напољу.

Неки старији мушкарци не могу се укоријенити међу младим рођацима, стога могу напустити стадо и остати сами.Такви бизони могу достићи заиста импресивне величине.Оне су веома опасне - обично им не приступају друге животиње.

Због усамљеног начина живота врло брзо постају агресивни.Они нападају свакога ко им се чини сумњивим.Такви бикови имају своју територију на којој пасе.Они могу поново ступити у контакт са конгенерима само током сезоне парења, а на крају сезоне опет су сами.

Период оплодње

Афрички биволи, као и многе животиње стада, имају одређени период парења.У овом тренутку, мужјаци се међусобно надмећу за наклоност женке.Обично бира оне који имају импресивне рогове или велику масу.

Између мушкараца током колосијека, догађају се битке, које туристи из цијелог свијета долазе да виде, упркос опасности.Испрва, они једноставно гледају у непријатеља, а затим почињу да прете моћном главом, претећи закривљеним роговима.Изгледа застрашујуће.Ако противник није импресиониран, онда афрички велики бик почиње да прави грубе звукове, као рику.

Ако се ниједна животиња не повуче, битка почиње.Распршују се и сударају са рожнатим плочама на челу.Од силе удара из рога може да се одломи комад.Обично се након једног или два ударца одређује побједник.

Ако у стаду постоји само један одрасли бивол, онпотребно је уклонити агресију на стране објекте током периода парења. За то се уклапају велика стара стабла или фрагменти камења.

Након парења, женка носи једно теле. Трајање се креће од 10 до 12 месеци у зависности од врсте животиње и временских услова. Рођење теле се обично јавља на почетку периода високе влажности.

Новорођено младунче може стајати на ногама одмах након рођења, а почиње 10 минута касније. До 1-2 године, теле прати женку и стадо свуда. Он постаје зрео само за 5 година.

Бикови су пожељна мета. Многи желе добити рогове или главу животиње. За њих на аукцијама излазе од 10 до 50 хиљада долара. Лов на бизон дозвољен је само у неким афричким насељима.