Како нахранити купус на отвореном терену Купус

Добра берба купуса је могућа када се током вегетације усјеви правилно и правилно одржавају. Посебно је важно када се користе погодна ђубрива, односно ђубрива.

Да бисте добили добру жетву купуса, морате га редовно хранити

Како оплодити саднице

Оплодити ову културу приликом узгоја садница. Ако се испостави да је добро, онда ће будућност сигурно бити угодна. Ово би требало да буде познато сваком становнику на лето.

Прво обрађивање садница врши се отприлике неколико недеља након бербе. У ту сврху можете узети сљедеће компоненте за пуну посуду воде:

 • амонијак - 25 грама;
 • суперфосфат - 40 грама;
 • калијум хлорид - 10 литара.

Онда сачекајте још пар недеља и наставите са другим храњењем. У овом случају, 35 грама амонијум-нитрата се узима за запремину од десет литара воде.

Чак и пре пресађивања свежег ваздуха, врши се треће храњење.У једној канти са водом раствара се:

 • амонијум нитрат - 30 грама;
 • суперфосфат - 80 грама;
 • калијум хлорид - 20 грама.

Ова ђубрива омогућавају да се саднице напуне корисним супстанцама, захваљујући којима се може развити у новим условима, односно у отвореном тлу.

Амонијачна ђубрива су неопходна за раст купуса

Пуњење фосфором и азотом

Сам по себи, купус (посебно бијели купус) је захтјевна биљка - за нормалан раст треба висококвалитетну његу, плодно тло и здраву минералну исхрану.

Као садница, описано поврће у великим количинама треба фосфор. Када почиње интензиван раст, елементи као што су калијум или азот постају незамењиви.

Без обзира на врсту земљишта, поврће од купуса често захтева азотна ђубрива. Нарочито, ако говоримо о лоше култивисаној или неплодној парцели. Током главног пуњења допуштено је применити све могуће врсте ђубрива. Већина вртлара користи ова ђубрива:

 • врт;
 • цвет;
 • воће и бобице;
 • нитрофоскои и тако даље.

Нитропхоска - обсо дърво за купус

Примена органског пуњења

Нормалан и беспријекоран раст купуса се обезбјеђује ако се земља излије компостом из мјешавине стајњака и тресета или с хумусом - око 6 килограма по квадратном метру кревета. Органска материја се може допунити минералним ђубривима:

 • суперфосфат - неколико кашика;
 • дрвени јасен - парчаше;
 • нитрофосфат - пар кашика;
 • уреа - једна кашика и тако даље.

Иста површина - квадратни метар. Ђубрива се уграђују у земљу око 15 центиметара, а затим пажљиво сипају.

Каква би требала бити киселост тла

Морате знати да је купус пожељнији од земље која има неутралну киселост.Ако је ово подзолна земља - од 6,5 до 7,5 пХ, а ако је тресетна земља - од 5,0 до 5,5 пХ.

Када је покривач тла сод-подзоличан, неколико седмица прије садње (или прије ископавања у јесен) пожељно је додати:

 • пепео (као опцију - вапно гнојиво);
 • органски;
 • пуњење калијум фосфата.

Киселост земљишта је регулисана применом органских ђубрива, као што је компост

Шта урадити ако постоји лош раст садница

Када саднице расту лоше, потребно је побољшати његу, а двапут хранити биљку нитрофосфатом - неколико грама на три литра волумена воде је довољно.Прво храњење се врши ако се појави трећи прави лист.Друга процедура се спроводи, потребно је да се појави четврти лист.

Када се појаве само два истинска лишћа, потребан је фолијарни прелив произведен прскањем или заливањем. Да бисте то урадили, узмите пола таблете микронутријената или неко сложено ђубриво, након чега се ђубриво отопи у запремини литре воде.

Следећи фолијарни прелив се прави темперирањем.Решење је састављено од:

 • запремину воде од десет литара;
 • уреа (неколико грама);
 • калијум сулфат.

Често је потребно прскати листове садница - на биљци има довољно стакла.

Уреа побољшава раст садница купуса.Креда обавља функцију стијене која формира тло у многим черноземским крајевима.

Са слабим растом купуса у тлу, око 20 дана од садње, препоручљиво је да се храни са следећим раствором: 1: 4 - мешавина ферментисаног дивља са водом.

Алтернативно, погодно је минерално ђубриво - неколико грама нитрофоске на десет литара запремине воде.Уместо нитрофоски дозвољено је коришћење фоскамида.

Пола литра раствора се зали за сваку културу поврћа (ако је време суво додајте још пола литре воде).Онда се поврће нагомила.

Како се оплоди када се поврће нормално развија

Ако је развој нормалан и брига се одвија на одговарајућем нивоу, поврће се храни азотним ђубривима: са уреом - негдје десети дан након пресађивања садница.Ако је двориште влажно, ђубриво се може прскати директно на површину тла.Тада би се земља требала олабавити.

У сувом времену можете узети урее (25 грама), растворити га у 10 литара воде и залијевати.

Такође, када се брине о купусу, допуштено је користити дивљег или птичјег измета раствореног у води умјесто минералне постељине.И токупус је поуздано заштићен од штеточина, тло се може посути дрвеним пепелом - довољно стакла по квадратном метру.

Када је потребно 25 дана од почетног храњења, морате почети други.Да бисте то урадили, потребно је тешко снабдевање горивом:

 • раствор ђубрива - 15 грама на десет литара запремине воде;
 • раствор вртног цвета - 20 грама на десет литара запремине воде;
 • комплексно пуњење горива намењено за употребу на личним парцелама.

Вртлари који саде касне сорте требају свјежи стајњак за третман јесени.У марту се земља залива и уводи се хумус (као опција, полу-зрео стајњак).

Касни купус воли гној

Како напунити црвени купус

Али ако говоримо о црвеном купусу, шема храњења и неге је отприлике истакао бела.Ево само дозе пуњења горива треба повећати неколико пута.

Азот је користан за ову културу биљака.И време заглавља испада да је најбољи период за асимилацију долазних хранљивих материја:

 • Прво храњење је пожељно извршити пре кише, око 12 дана након садње.Поред азота додајте 10 грама урее.Ако је време у дворишту суво, треба да користите раствор дивизма или све те урее са водом.
 • Следеће облачење се врши пре затварања редова.
 • Коначно, треће пуњење горива - неколико недеља пре жетвечишћење

Да би се отпустило тло када расте треба да буде честа, и такође треба да запамтите пажљиву бригу о црвеном купусу.Ако је тло мало спудирано, то ће ојачати коренски систем, помоћи да се биљка растеже, а листови брзо расту.

Залијевање треба обављати с времена на вријеме. Учесталост зависи од општег нивоа влажности земљишта. Оптимална стопа је 70-80%. Када су бројке ниже од горе наведених, потребна вам је обилна вода или раствор ђубрива са водом.

И бијели и црвени купус који се узгајају на отвореном пољу захтијевају стално пуњење горива и пажљиву бригу. За то се често користе органска и неорганска ђубрива. Потребно је хранити ове усеве чак иу фази садње и наставити са систематичним настављањем током читавог животног циклуса. У овом случају, обезбеђена је добра, здрава и укусна жетва.