Како чувати купус зими у подруму Купус

Основу биљног стола чине кромпир, мрква, купус и друге културе. Али ипак, немогуће је наћи свјежу и хрскаву главу купуса на крају зиме. Због неправилног и лоше осмишљеног складиштења, купус ће изгубити све корисне витамине, постаје неугодно крут и нема укуса. Али непривлачни купус на полицама продавница не инспирише поверење.

Квалитет и изглед купуса зависи од правилног складиштења купуса

Куповати купус на тржишту у зимском периоду или у продавници у хладном периоду је само као крајње средство, када се појави хитна потреба или жеља.Боље је заложити купус на јесен да бисте уживали у домаћем или висококвалитетном поврћу.Како чувати купус у подруму тако да задржи све квалитете? Зими је потребан професионалан приступ очувању глава.

Како жети и ставити у подрум

Да би купус задржао у подруму у хладној зими, мора прво бити правилно убран. Копају поврће крајем љета или средином јесени - све зависи од сорти засађених на парцели. Усјев жетва само у периоду сунчаног времена:

  • Купус ће морати копатилопате, али учините то што је могуће пажљивије. Корени и непотребни пањеви се не секу, већ се чисте од вишка земље.
  • Очистите и очистите "брак". Сакупљени купус се бере и чисти од вишка оштећених листова - требало би да буде неколико покривача. У истој фази можете сортирати и неформирани и мали купус, јер он улази у исхрану првог. Не брините, када није баш добар купус испоставило се много - има зиму. У овом облику у подруму купус се складишти током целе зиме.
  • Осушите жетву коју сте пожњели у року од 24 сата док се купус не стави директно у ваш подрум. У зависности од одабраног начина складиштења, потребно је пажљиво уклонити (одрезати) стап са оштрим ножем или их оставити.

Купус се треба очистити од вишка листов

Бит ће потребно водити рачуна о фактору: тако да у подруму не постоје различити глодавци који могу уништити жетву. Полице и сви зидови подрума су сушени пре зиме. Многи искусни вртлари и љубитељи поврћа се саветују да се носе са зидовима било којим антисептичким, бележом на бази раствора вапна.

Уклоните све смеће, остатке претходне жетве, старе листове купуса. У супротном, ваш нови усев ће почети да се погоршава под утицајем ових остатака.

Методе складиштења

Купус је могуће складиштити у подруму распоређеном испред хладне зиме на различите начине. Свако га бира сам, на основу индивидуалних преференција и могућности. Вреди размотрити неколико основнихтехнике које чувају жетву свежег купуса до пролећа.

Складиштење у кутијама

Метод је једноставан и приступачан, али у овом случају његова ефикасност није висока. Морат ћете потпуно одрезати мале стабљике у близини главе, уклонити прве листове, положити купус у сухе кутије од дрвета. Позитивна ствар је да кутије нису биле потпуно чврсте, већ са посебним рупама које помажу ваздуху да стално циркулише.Кутије се не смију постављати на подрумски под - користити мали и ниски сталак.

Купус у кутији мора бити добро проветрен

Пирамиде поврћа

Ако одаберете ову уобичајену методу, у подруму подигните дрвену платформу висине 10 цм од самог пода. Увек се планирају мале празнине између сваке подне даске. На овом месту у облику правилног правоугаоника леже велики и квалитетни купуси.

Читава процедура полагања изгледа као шаховска плоча - више крхких и других глава таксиста се налазе даље. На крају ћете видети биљну пирамиду жетве купуса. Тако ћете осигурати сталну циркулацију ваздуха између глава купуса.

Пирамида се демонтира у фазама, почевши од највишег нивоа, што није веома квалитетно.

Складиштење песка

Могуће је да се жетва купуса складишти зими коришћењем равног и чистог песка. Метода је једна од најбољих, јер ће се сви неопходни витамини и супстанце сачувати у поврћу. Али овдесамо технологија је прилично прљава.

У овом случају, потребно је ставити главице купуса у висококвалитетне дрвене кутије, изливене пијеском. На под у подруму можете ставити дебели слој материјала, гдје ће бити положене све прикупљене главе.

Купус се добро съдържа, че се излива со песен

.

Папирни омоти

Да би се сачувао купус овом методом, потребно је сваку главу поврћа умотати у неколико слојева меког папира - новински папир је савршен. Слој папира не допушта да се главе додирују, ствара додатну топлинску изолацију потребну за очување поврћа, штити од влаге и утјецаја свјетлости.

Узмите у обзир чињеницу да мастило штампарије укључује пристојну количину олова штетног за људски организам. Због тога се за први папирни слој треба користити обични бијели папир. Главе се чувају у обичној торби, када су потпуно омотане папирима. Сада можете да преместите купус у подрум за складиштење. Слојеви папира би требало да буду затегнути, како не би оштетили усев у будућности.

За умотавање купуса потребно је узети чист и дебели папир

Полиетиленска фолија за храну

Овај начин складиштења купуса који се бере у подруму у лето и јесен је уобичајен и ефикасан. Ви само треба да купите неколико ролни у специјализованој продавници пар ролни пластичне фолије за домаћице и вртларахране.Свака глава поврћа треба да буде чврсто намотана на стечени филм, али у неколико дебелих слојева, сигурно.

Пажљиво пратите наборе који се формирају током оматања - избегавајте улазак ваздуха у унутрашњост вакуума.

Омотач за храну савршено пријања за главе усева и омогућава да се свака глава пакује квалитетно и изузетно пажљиво.Влага неће уништити лишће купуса, што је врло неугодно за жетву.Све главице купуса можете ставити у ладицу или на полицу.Држите жетву купуса до пролећа.

Филм о храни ствара вакуум, који омогућава да се купус дуго чува

Складиштење испод плафона

Метода није само ефикасна - она ​​је еколошка.Ако желите да сачувате жетву купуса у вентилираном и топло умерено подруму, коријени не морају бити одсечени приликом жетве.Морат ћете ноктију под стропом опремљеног кућног подрума на квалитетној дебелој дрвеној плочи.На сваком зиду остаје отприлике 30 цм.

Сада, чавли мале дужине морају бити забијени у површину са стране плоче и постављени на истом максималном измереном растојању.Велики комад купуса из убраног усева треба да буде постављен између чврстих ноктију.

Лако објесите сакупљени купус на конопац или гурните стабљике и ставите главу поврћа на жицу.

Метода је једноставно идеална за било који купус,желите задржати до прољећа. Главе су савршено вентилиране, не додирујте се.