Како да лично направим свињску свињу

За изградњу свињца властитим рукама, фармер треба знање о природи штићеника.Које услове треба створити тако да се стока осјећа удобно, не боли и показује добру продуктивност - то су основе како изградити шталу за свиње.Биће вам потребне вештине грађевинског рада и способност да рачунате и радите својим рукама.

Шупа може бити изграђена властитим рукама

Увјети

Шупе за свиње властитим рукама моћи ће исправно градити и одржавати стадо код кућеузимајући у обзир следеће услове:

 • изабрати равно место на брду за изградњу далеко од стамбене зграде (најмање 15 метара, према руским стандардима), мочвара и водних тела;
 • откривају доминантне правце ветра који шире мирис;
 • ако се у близини налази шумски појас, он ће затворити шталу од вјетра;
 • властитим рукама сагради шталу за свиње тако да се труп извлачи од сјевера према југу;
 • проверити близину подземних вода и зона поплава на зграду;
 • животиње воле у ​​кући чистоћу, сухоћу и пространост;
 • младе животиње су осетљиве наниска температура и хладноћа ако зрак није довољно топао;
 • изградња објеката зависи од броја стоке и сврхе узгоја;
 • за узгој чистокрвних узорака по племену требат ће вам одвојени сектори: за крмаче (12 глава свака), дивље свиње (не више од пет) и младе стоке (по 25);
 • додељено подручје за тов (неколико додатних преграда за матице).

Размер на свиньи зависит от количество стока

.

Обрачун површине

За крдо свиња у кући у глави има два и по, а за трудну крмачу или дивљу свињу - до десет квадратних метара. За 50 голова - две стотине квадратних метара, укључујући додатне пролазе, углове и разне економске системе. Идеална површина је препозната као триста квадратних метара М (када се узму у обзир паддоцки, канцеларије).

Дизајн просторија укључује широк пролаз у средини за раднике и пролаз колица или других додатних јединица (трактор).

Параметри

При израчунавању величине зграде за 50 свиња, размотрите сљедеће показатеље (у метрима):

 • ширина пролаза за уклањање стајњака и хране - 2;
 • ширина пролаза преко - 1.5-2;
 • површина по глави - 0,5-1;
 • дубина сталка - 3;
 • површина оловке (за 50 глава 10 комада) - 12 м²;
 • дужина оловке - 16.

Цртање свињца и његових димензија

Опрема за ваздух

Ово је кључна тачка за изградњу свињца.Уређај за вентилацију повезан са физиологијом.стада Ове животиње емитују много гасова, али се разболи и лоше се осећају у загађеној атмосфери.Вентилација у свињцу је организована ручно (користећи вентилационе цеви или ребра) или је купљена индустријска верзија. У подножју цијеви у самоуслужној вентилацији уграђују се електричне жаруље, које стварају вучу.

Правилна опрема система вентилације регулише проток ваздуха. Љети се повећавају, у зимском периоду се смањују. Нацрти ће довести до катаралних болести и смрти стада, па ће омогућити постављање отвора за врата и прозоре. Прозори чине дупло и преклопно, на висини од један и по метара од пода. Да бисте избегли пропух, врата се морају отворити споља.

Влажност у просторији - 70-75%.

Вентилација свиња

Температура и осветљење ваздуха

Ако ваша област има озбиљне зиме, онда водите рачуна о систему грејања. Усредсредите се на просјечне годишње индикаторе температуре: често су пољопривредници ограничени на правилно израђену изолацију шупе. Уређај свињца подразумева температуру од најмање пет степени изнад нуле у хладном времену.

Да би се повећала продуктивност, температура је 16-22 степена или 13-15. Температура за крмаче са потомством је 28-30 степени.

Свиње су светлеће животиње. Не заборавите провести ожичење за електрично освјетљење и израчунати број прозорских отвора. Направите прозоре од најмање квадратног метра. Игра вештачко светлоулога у хладној сезони, када рано затамни.Обезбедите различит интензитет осветљења у сваком од сектора свињца.

Превелика количина покривености ће утицати на подражљивост стоке, повећати нервозу.Са умереном светлошћу, осећају се мирно, добијају на тежини.

Свиње љубавне светлости

Материјали и конструкције

Изградња свињца подразумева коришћење свих сировина које испуњавају захтеве стокеуслови. Изузетак су бетонске и армиранобетонске зидне конструкције.Ови материјали неће створити температуру потребну за рад фарме свиња.

Да се ​​направи топла и удобна штала за јато, изаберите материјале:

 • керамика;
 • дрво;
 • камен;
 • цигла.

Приликом полагања темеља и полагања пода, користити песак, цемент.Изоловати просторију од влаге и топлоте помоћи ће рубероидним и пјенастим плочама.Кров је боље направити забат, шкриљевац или плочице.Ако желите да уштедите време, купите савремене материјале - сендвич панеле.Њихови недостаци су велики додатни трошкови, привлаче професионалце за уградњу.

Конструкција за 50 животиња је боље конструирати правокутни облик (варијанте: хангар, хемисферични тип).

Свиње у цигленом свињцу

Алати

Да би направили простор за држање животиња код куће, требаће вам:

 • грађевински алати (чекићи,бушилице, сјекире, моторне тестере);
 • додатни грађевински материјали (чавли, итд.);
 • цигле;
 • дрвени празници (трупци, даске);
 • цемент, песак;
 • загревање сировина (рубероид, слојеви пене);
 • шкриљац, цријеп, шљунак;
 • хидроизолација.

Изградња

Након што су изабрали мјесто за чување стада код куће, уклоните смеће и уклоните горњи слој земље.Означите подручје, возите клинове по ободу и растегните уже.

Почните градити свињац из темеља.Израђен је од камена, бетона или армираног бетона.

Ископајте удубљење у градилишту од пола метра до 0,7 м. Подигните темељ од 20 до 60 цм у висину од одабраног материјала (бетон ће требати 21 м³.На ободу базе поставите слијепу површину (ширине 70 цм) од асфалта или глине (бетон).Покријте темељ плочицом тако да не постане влажна.

Прво морате попунити темељ

Затим, зидови су подигнути.У ту сврху изаберите топло сировину која не упија влагу (цигле, трупци, блокови од камена или пене).Њихова дебљина зависи од климе вашег региона.За европски дио, дебљина зидова од опеке је најмање пола метра, дрвена - до 25 цм, а висина - не мања од 2 м.Бијела боја ће учинити шупу што је могуће лакшом.Изоловати споља и нанети водоодбојну боју.

На плафону висине мање од 2 м, распоредите дрвене даске или блокове од армираног бетона, беле боје.Изоловати са сијеном, пиљевином.Направите кров са два нагиба и покријте плочицом или плочицом.Унутра је обложите плочама, испод којих се поставља хидроизолациони слој и изолација (минерална вуна).

Неки извори саветују да се подна облога учврсти, са уграђеним одводима.Али дрвени под брзо ће се срушити од влаге, а од бетонског колника животиње ће се смрзнути.

Технолошки су подови с прорезима у свињцу дасака или пластике, армираног бетона, лијеваног жељеза.

Такви системи са прорезима су скупљи, али су погодни, лакши за чишћење и смањују ризик од болести међу стоком.За млађе животиње прикладан загријани премаз.Полне оловке су постављене више него у пролазу.

Приликом распоређивања подова код куће, прво се побрините за све комуникације.Оловке су постављене на ивицама.Склониште је уграђено у паддоцкс тако да млади не буду повријеђени од сунца у врућем времену.За преграде користити издржљив материјал који животиње не гризу и ломе (блокови шљаке и слично).Употријебите сухи чипс, пиљевину као под (ако су подови прорезани, затим уградите дрвене палете).Дебљину од 2 до 6 цм ставите у посуду која ће коштати 450 или више хиљада рубаља.

Под подови с прорезом треба да се инсталира неопходна комуникација

Опцијска опрема

Инсталирајте два корита с капацитетом од најмање две канте на свакој деоници поред улазафеед.Ставите посуду у близиниМања за минералне и витаминске додатке. Скупљају се од дрвених дасака и пресвлаке на рубовима металним лимовима. Пазите на њихово правовремено попуњавање.

Становници фарме пуно пију и требају много чисте слатке воде. Пре него што саградите шталу за свиње, размотрите присуство снабдевања водом. Организујте аутоматско снабдевање водом на фарми свиња. Посуда за пиће се налази насупрот пуњачу, по стопи од једног комада за 12 глава.

Свиње спавају на једном месту и користе другу као ВЦ. Размотрите ово када градите фарму свиња.

Пре него што изградите властиту шталу за свиње, испланирајте дизајн и конструкцију свињца. Размотрити карактеристике терена и захтјеве физиологије стоке. Упознајте се са искуствима других пољопривредника. Правилно изграђена просторија, у којој се налазе системи за гријање и вентилацију, технички попуњени подови и правилно одабрани материјали, бит ће кључ за продуктивност и добробит вашег стада.