Како и где чувати зелени лук Лук

Зелени лук је поврће које се чува свеже за релативно кратко време.Дакле, проблем како сачувати зелени лук остаје и данас релевантан, посебно за људе који га узгајају у врту.Ако имате добру жетву и нисте је продали на време, можете покушати да је задржите свежим за сопствену употребу.

Рок трајности зеленог лука може се проширити једноставним методама

.задржи влажност.Чак иу овом фрижидеру брзо почиње да труне.Ако је усјев мали, онда лук треба сушити резањем кореновог система и намотати у крпу навлажену водом.Када су пера сува, зеленило се лабаво пакује у филм и ставља у фрижидер.У овом облику, складишти се дуго, не више од недељу дана.

Ако је жетва веома мала иу блиској будућности планира припремити разне салате, онда ставите зеленило у посуђе уписивањем неке воде.

Контејнер мора бити инсталиран на хладном мјесту и користити се кратко вријеме, стално прати зеље које се узима из воде.Непожељно је задржати свежину дуже, она ће изгубити густину и укус.Да, и вероватноћаизглед микроорганизама је веома велик.

Ту је и горући проблем, који је од посебног интереса за неискусне домаћице, је чување зеленог лука у фрижидеру. Зелени не би требало да буду отворени или чврсто везани. Као у отвореном облику поврће се брзо суши, ау затвореном сопрету. Најбоље је поставити биљку у затворену амбалажу. Могуће је паковати и у полиетилен, иу стаклени капацитет са специјалним поклопцима. Пожељно је да се у пакете стави нешто зеленила, тако да ће бити погодно за употребу.

Ако је жетва лука мала, њена свежина се може сачувати стављањем у воду

Како спасити лук за зиму

Да би се зелени лук сачувао за зиму је много лакше, у ту сврху користе такве методе.

Сољење

Да би биљка дуго остала свежа, потребна је чистоћа. Перје је сортирано, очишћено од сувог лишћа и исечено је из корена. Биљке су темељно опране, остављене да се исуше. У овом тренутку, чепови и боце су темељито очишћени и стерилизовани. Поврће исећи, а затим ставити у боце у малим слојевима, сваки додајући со.

Пожељно је користити или камену сол или морску сол. Сви слојеви лагано се гњече тако да се не стварају празнине. Пуњење бочице је затворено и стављено у фрижидер.

За сољење луковице потребно је резати

Сушење

У том случају ће бити потребне и стерилизиране боце, по могућности тамне. Очишћени и осушени сирови материјали се режу, као на салати, шири се чистим слојем на убрус и дајупотпуно осушите у хладу.Перје мора бити потпуно сухо, ако остане мало влаге, а перје ће бити прекривено калупом у боци.

Осушени производ се пренесе у посуду, пажљиво запечати и стави на тамно место. У овој методи има неколико недостатака - листови губе мирис и оштрину. Овај производ ће такође изгубити облик.Боље је пребацивати мале боце у боце са пластичном лопатицом.

Осушени зелени лук се може чувати у стакленим стакленкама

Замрзавање

Брзо замрзавање омогућава да се на овом поврћу сачува око 80% свих хранљивих материја.Штавише, зеленило дуго задржава свој мирис и укус. У правилу, папир и пластични контејнери или вреће се користе за замрзавање.Можете замрзнути перје са сијалицама, али они ће морати да се скину са филма и одсече корење.Зелени се пере, суше и секу, стављају у контејнере и стављају у замрзивач.Користите овај производ је најбоље за 6 мјесеци.

Лук може да се замрзне у порционисаним коцкама

Општа правила за чување зеленог лука

Карактеристике складиштења:

 • ако се из неког разлога испоставило да је вода на прамцу, онда се она мора темељито осушити (распоредити са чистим слојем и сачекати да вода изађе на природан начин);
 • Лук се не може прати, ако је перје контаминирано, може се једноставно уклонити салветом;
 • лук у боцама се складишти не дуже од 2 месеца (ставља се у боцу и ставља ухладњак са затвореним поклопцем, а перје не би требало да буде влажно;
 • ако перје са малим луком, које је тек почело да сазрева, можете прво умотати перје у влажну крпу, а затим у папир, све то можете премотати једноставним навојем (у том стању ставите га у фрижидер, због влажних жаруља поврће ће се дуже складиштити );
 • могуће је држати зеленило у фрижидеру у полиетилену само ако претходно има отворе у њему (иначе ће кондензат убрзати распадање);
 • ако се лук складишти у фрижидеру, онда сам зелени не мора да се савија (тако да ће се брзо почети погоршавати);
 • током складиштења у фрижидеру можете изабрати папир као амбалажу (по могућности не папир, већ картон);
 • током складиштења, свим средствима очистити сува, покварена пера (суво лишће ће убрзати распадање);
 • замрзавање је једина опција када се врхови могу прати прије складиштења (чак је пожељно опрати га, али онда се перје природно суше);
 • може се замрзнути у контејнерима, папирној фолији или полиетилену (паковање овде није важно);
 • могуће је дуго чувати зеленило без замрзавања уз помоћ сланог сланог раствора (сечи зеленило, ставити у боцу и додати слану воду);
 • тако да се производ држи свеже замрзнут, пре него што се бланшира у куваној води неколико минута (затим охлади, осуши, пакује и стави у замрзивач);
 • ако се сецкани лук прелијебило које уље, биље ће такође остати свеже дуже (маслиново уље је одлично);
 • док чувате биље са соли, не можете додати воду (перје се реже, помеша са соли и стави у боцу, може се чувати само у фрижидеру).

Као што је јасно, постоје многе опције како да зелени лук буде свеж у фрижидеру. Све што треба да урадите је да покупите једну од горе наведених опција за складиштење и видите да ли ради.