Уништавамо крумпире

Заједничка краста је једна од најчешћих болести. Краста је врло ријетка и уобичајена гљивична болест кромпира. Позната је у свим областима у којима се бави узгојем овог поврћа. Сви вртлари и фармери знају за њега, јер га сви сусрећу готово сваке године, а контрола краста је годишњи процес.

Оштећење крумпира

Краставац краста утиче на подземне органе културе. На кртолама се појављују смеђе контуре, пукотине или избочине. Појава пукотина је најинтензивнија форма краста, која у највећој мери деформише кромпир. Али болест не зарази један грм, већ се креће од једног до другог, заразећи читаву плантажу.

суптилност узгоја кромпира

Готово сви су укључени у узгој кромпира, јер нам је јела од овог поврћа свакодневна и нама позната. Његова велика производња заузима и једну од почетних позиција у земљи. Због тога су сви вртлари ангажовани на повећању приноса. Парадоксално је да се сваке године, с доласком нових техничких средстава и технологија прераде, годишњи принос, напротив, смањује.Болести и инсекти, навикавајући се и примењујући нове, јаке отрове, отрове, постају стабилнији и штетнији. Борба против њих није увијекефикасан.

Уништавају све више и више великих плантажа, а заустављајући теже добијање теже, борба доноси све мање и мање ефикасности. За многе, успех ће бити да се из усјева добије оно што је посађено, барем да не изгуби и да расте минимално снабдевање за зиму за себе и своју породицу. Чак и ако добијете барем неки усјев, велики проценат, да ће бити оштећен неком врстом инсеката или болести. Што доводи или до пуног коришћења кромпира, или до значајног смањења његове врсте и укуса.

У лаком поразу од краста, кромпир се не може уништити, али његов укус и спољни квалитет су безнадежно покварени

Зашто се болест појављује и како се она развија?

Узрочник заједничког краста је микроорганизам из категорије актиномицета. Овај микроорганизам се налази у земљаном земљишту, па га је немогуће у потпуности ријешити. Фактори који доприносе ширењу краста, одређују температуру и стање земљишта. Температура, која ће бити најоптималнија за развој болести, износи око 25-30 степени.

Просечна влажност такође доприноси развоју краста. Али ипак, земља је највише пешчана и лабава за красту. Органско ђубриво има повољан ефекат на ширење болести. Хумус, ако му не дате перепрет, биће катализатор који је допринио расту краста на вашим плантажама. Чак и сорта кромпира игра улогу, неки од њих су мање подложни овој болести. То су дуге сортеклијати у одређеном подручју и већ имају неки имунитет.

Веома је лако детектовати красту.Када жетве кромпира, обратите пажњу на рупу.На кромпиру ћете видети нешто попут белог мицелија.Покриваће воће, али патина ће брзо нестати на сунцу.

Одмах по копању на захваћеном крумпиру, примећена је бела превлака

Начини борбе

кромпир се и даље искорјењује, иако је потребно борити се напором и трудом. Ово би требао бити планиран, тачан и промишљен скуп мјера и акција за третман кромпира.

Шта треба да урадите, које контролне мере треба предузети да бисте се трајно решили болести:

  • изаберите сорту кромпира отпорну на красту.Требало би да буде познато вашем подручју, погодно за њега, услови природе треба да промовишу култивацију.Ако имате суво пешчано тло, изаберите сорту која не захтева много влаге;
  • пешчана тла су подложна прогресији опкладе, у хранљивим, влажним земљиштима се тешко развија;
  • јер патоген живи у самом тлу гдје кромпир проклија, а затим мења своју локацију.Око пет година микроорганизми краста живе на једном месту, али после две године нису толико опасни и лакше се борити против њих.Запамтите да су друге коренске усеве, репа, шаргарепа подложне истој болести, не постављајте плантажу кромпира на месту где је ово поврће било расло;
  • Боље је изабрати ђубрива са киселим окружењем, они спречавају развој заједничке красте. Код органских ђубрива морате бити што опрезнији, јер с њима можете наносити патоген на тло, вриједи узимати иструнути гној, тамо је мање могуће присуство микроорганизама;
  • неспорна метода је увијек отров и пестицид. Ако производња дозвољава, кромпир прије сјетве.

Употријебите све ове савјете и барем ћете мало побољшати стање ваших засада, чак и ако не уништите красту у потпуности, требали бисте се стално борити с њом. Здрави кромпир - добар изглед, висок укус, а тиме и висока цена.

Стога, не жалите због посла, вриједно је радити за добар резултат, мјере контроле треба да буду редовне и циљане.