Грожђе у пролеће: опција "црна до црна"

Пресађивање грожђа је неопходна процедура за развој иојачати жбуње, повећати принос.Једна од реализација ове операције назива се "црна до црна".Ово је једна од врста процедура које се спроводе у пролеће.Јача и подмлађује винову лозу.

Пролецно пресађивање „црно до црно“

Јагоде од калемљеног биља добијају се са побољшаним укусом, усјеви су обилнији, а сама лоза постаје мање подложнаболести.

Циљеви

Сорте грожђа се разликују по својој отпорности на болести.Неки хибриди се одликују високим имунитетом и отпорношћу на болести, а други типови су подложни бројним инфекцијама и бактеријама.Због ове особине, вриједна култура често умире.Али, ако калемите винову лозу, то ће омогућити:

 • да сачува засаде, продужи живот биљака;
 • развити у њима отпорност на болести, штеточине и ниске температуре, да ојачају имунолошку обрану;
 • повећавају способност регенерације у корену и дрвету;
 • постижу интензивнији раст (због већ развијеног кореновог система);
 • добијају неколико сорти из једног корена;
 • повећавају период плодности, повећавају принос.

Приплодне старе грожђе ће произвести много више година

Сорти

Једна од класификација вакцинације се заснива на годишњем добу:

 1. Пролеће. Доста опција (сплит, бутт, симпле цопулатион и други). Најчешће се изводе изнад земље.
 2. Лето. Чешће комбиновани карактер: дрвени чубук се калеми на отворени клијет грожђа или резнице - на саднице. Уобичајена метода је када се зелени чубук калеми на младо грожђе са седлом.
 3. Јесен. Произведено у штамбним биљкама. Погодно за старо постројење, које је престало активно да доноси плодове. Користећи добро развијене коријене некадашњег грма кроз такву графт, могуће је узгојити нову винову лозу, која ће донијети велику жетву.

Грожђе за пресађивање "зелено до црно"

Други начин сортирања грожђа се заснива на карактеристикама стоке и графта:

 1. „Црна до црна“ - овај метод се чешће користи у пролећном периоду, када је прошле године од прошле године калемљен одрастао чубук.
 2. “Црна до зелена” - користи се у прољеће, када су избојци већ процвали, а љети. Инокулум грожђа из прошле године је калемљен на пуним пламеном.
 3. “Зелено до зелено” - изводи се у лето или јесен. И залихе и графт су зелене, пре одласка на одмор.

Вакцинација "зелена до зелена" - развој потомка

Припрема Сцион изалиха

\ т

У ту сврху одаберите здраве биљке са неколико очију. Ако се избојци грожђа изрежу у пролеће, онда се прије захвата урони у воду. Ово је тест прикладности материјала за вакцинацију - ако се након неколико дана не појави зелено лишће на дршци, онда је таква копија оштећена или осушена. Редовни прегледи се обављају: ако постоје оштећене површине, шипка се пере са текућом водом.

Инструмент за графтинг

Ако се материјал бере у јесен, онда се зими омата у тканину натопљену водом, затим умота у пластичну фолију и стави на тамно место (на температури од 2 степена).

Када дође прољеће, извуците цијев и ставите је у воду. Овако се тестира њихова одрживост. Погодно за пресађивање изданака грожђа је у стању приправности.

Они су спремни када се очи почну развијати. Ако се то не догоди, материјал за инокулацију се ставља на место са стабилном температуром од + 28 ° у току 10 дана. Повремено се проверавају тако да се очи не развијају претерано.

Потапање у раствору Хумате

Дан пре операције, материјал за инокулацију се ставља у раствор лека, који стимулише формирање и развој корена.

Боље је изабрати производ “Гумат” - десет капи по литру воде. У припремљеном раствору резнице се потапају наизменично на кратко време (од 7 до 10 секунди).

Важно је изабрати праве залихе. Карактеристике грма на којеимплантирајте стабљику “црно у црно” - снажну, отпорну на ниске температуре, филоксере и друге болести. Брашно је боље изабрати од 3 до 5 година.

Спреман за пресађивање цхубуки

Да би се припремили за поступак залиха почети у јесен - грм је оплођен за зиму. Са доласком пролећа, све лишће је уклоњено са лозе.

Процедура

Најбоље вријеме за провођење надземне инокулације грожђа у прољеће је период почетка сока или краја маја и прве декаде јуна. Придржавајте се временских услова: 14 дана температура земљишта се одржава на 10 степени, а ваздух на најмање 15.

Алати који ће бити потребни за то су прунер и нож са оштрим ножем.

Метода раздвајања

Секвенца на дејствијата при пресадка със разделаване:

 1. Део трса се реже одозго на растојању од 5 цм од чвора. Место где ће се инокулисати показује између 2 и 3 чвора и брише се са слабим раствором мангана за дезинфекцију.
 2. Залихе се раздвајају у уздужном правцу за 3 цм.
 3. У подељеном месту се налази припремљени чубук. Предуслов је да се припремљена рупа и резање подударају у пречнику.
 4. Област вакцинације је чврсто омотана памучном крпом како би се избегло прекомерно протјецање и натопљено влагом.
 5. Врх замотан у пластичну фолију. Потребно је одржавати температуру на нивоу од 22 до 26 степени.

Сплиттер графт - инструкција на фотографији

Након завршетка операције, подручјена којој је чубук вакцинисан, лечи се физиолошки активним леком.То ће утицати на раст калуса, што ће промовисати исцељење.

Парафин се такође наноси на место операције како би се створила заштита од инфекција.

Метода бушења

Ова метода траје мање времена, што позитивно утиче на фузију сечења са залихама.

За операције које се обављају овом методом, погодне су резнице са два или више пупова.Неколико дана, инокулум се умотава у крпу намочену у воду и чува на месту са температуром од 20-25 степени.Затим освежите секције.Кора одоздо се уклања ножем 5 милиметара пре него што се појави камбиј.

Након што покупе мало сврдло, дезинфикују га у раствору мангана и плитко избуше рупу у припремљеној лози.Припремљени чубук се одмах убацује тамо, тако да се слојеви насада камбија и подлоге поклапају.

Место раздвајања у зависности од подударности пречника изданице и стоке

Ова комбинација се испоставља као густа, тако да подручју операције није потребна обрада парафином.

Брига након захвата

После пресађивања, грожђе треба пажњу и пажљиву бригу:

 • екстра изданци и подлоге се уклањају тако да лоза не слаби, а хранљиваелементи су били усмјерени на подручје повезивања;
 • третира цијепљену биљку како би се избјегла болест;
 • благовремено наводњавање се врши сваке недеље (рјеђе до средине јула);
 • Редовно попуштање тлане сувише дубоко да би спречило појаву коре на земљи;
 • периодично уклањају корове и штипају пасторке;
 • Тло се оплођује три пута по сезони.

Калемљене резнице расту заједно 30-40 дана, и појављују се нови изданци.После овог слијетања попрскати Бордеаук смјесом (раствор 0,5%).Поновна обрада се врши након кише.

Раст пресадака у јуну

Тканина и полиетилен се могу уклонити на крају лета када су изданци дрвени.

У јесен, нови грм је ошишан шкарама.После процедуре, у прве четири године, уклањају се нови клице и корени.Неопходно је да се исхрана грмља фокусира на калемљене резнице.

За зиму, нови изданци се не савијају, како не би оштетили шиљак.Подручје на којем је извршена операција је омотано жицом.Гране посипају са земљом и покривају одозго.

Препоруке

 • за ову процедуру се препоручују да се изабере грожђе које се без потешкоћа може калемити - "Аугустин" или "Аниута";
 • ако је грожђе болесно (оидиум, Алтернариа или бактеријски рак), онда се не може инокулирати;
 • у току припреме посекотина прошлогодишњих чубука и виноградара узимају у обзир локацију графта и пупољака на супротним странама;
 • Место је везано крпом тако да не цури сок.

Метод калемљења грожђа "црна до црна" је окарактерисан као прилично напоран и дуготрајан.Али онпогодан у случајевима када власник жели да добије нову сорту, али неће поново да одржава активности за узгајање грмља.У складу са правилима процедуре и правилном негом, узгајивач ће добити ажурирану садњу са великим усјевима.