Датуми када се жетва купус из врта

Много је речено о корисним својствима купуса, ово поврће је у исхрани породице било којег прихода. Искусни вртлари знају да то није тако једноставан процес као што се чини. Једно од питања о којима се брину вртлари је вријеме жетве, тј. Када треба жетву купуса. Важно је узети у обзир многе факторе, покушати разумјети.

Време жетве зависи од сорте купуса

Дефиниција термина

Шта одређује време бербе белог купуса:

 • сорте биљака;
 • нивое зрелости;
 • стопе раста.

Ако наставимо са календарским датумима, онда је потребно фокусирати се на одређену сорту. За оне који су засадили много белог купуса различитих сорти, не би шкодило да се потпише - где тачно расте. Многи се ослањају на своје памћење и не праве потребне записе, али након што је култура посађена, све је сигурно заборављено. По правилу, на паковању са сјеменкама су датуми бербе. Ране сорте почињу да беру од краја јуна до средине јула, у зависности од специфичних фактора. Просјеци су од средине коловоза до завршетка бербе до почетка рујна. Касни - од средине септембра и док се не смрзне до -7 степени, након чега жетва неће бити погодна за складиштење.

У овом случају, ослањање само на календар невреди, треба да погледате и друге ставке.Зрелост главе белог купуса обично се одређује додиром: у зрелом поврћу глава је тврда и одговара величини сорти.

Неопходно је посматрати да ли глава наставља да расте, након престанка његовог раста, ваља пожурити са сакупљањем, иначе би се заглавио.Такође обратите пажњу на доње лишће, процес њиховог пожутљења значи престанак раста биљака.Стога, из врта треба очистити купус када се сви предмети споје.Они који узгајају купус у великим количинама, велики помоћник биће комбајн за жетву купуса.

Лунарни календар ће доћи у помоћ вртлару у одређивању времена за жетву белог купуса.Искусни узгајивачи знају да не треба занемарити његов савјет.Постоји календар лунарне сјетве у којем су назначени најповољнији датуми сетве, као и лунарни календар за различите радове у врту.

Зрели купус има тврде главе

Жетва купуса

Као што показује дугорочна пракса, бијели саднице, као и друге врсте купуса, нису различитеидеални пријатељски раст, тј. купус исте сорте, засађен истог дана, може сазревати у различито време.

Рана бела има тежину од 0,5–1 кг тежине у зрелој форми, боја је око 300 г (када је пречник цвасти 13-15 цм), оптимални пречник главе купуса брокуле је 17–19ВидиМоже се дозволити да нарасте до великих величина, али то неће на најбољи начин утицати на изглед иквалитетом хране поврћа, тј. цвасти се могу распасти, а купус се разбити.

Крстаче су такође добре јер се не могу сакупити до првог мраза.Ова култура може издржати издржани мраз на око 3-5 степени Целзијуса.Нема смисла посебно остављати жетву до тада, али ако нисте успели да се носите са жетвом пре овог времена, не бисте требали бити узнемирени.Погледајте календар и упоредите га са локалном климом - мраз може почети у јесен негде средином октобра, а негде у новембру.

Купус сазрева неуједначено, тако да се његово сакупљање одвија у неколико фаза

Сакупљање и складиштење пекиншког купуса

Можете говорити о предностима пекинског купусаосим тога, има одличан укус.Популарност овог поврћа из године у годину све више расте, све је чешћа у одељењима поврћа.Очистите културу након што се розета лишћа потпуно формира.

Ако је сврха узгоја купуса збијање, купус се бере у било ком периоду зрења, ако омета развој главног усјева.Ипак, период од садње до сакупљања не би требао бити мањи од 25-40 дана.

Безувјетна плус пекингског купуса је и то што савршено подноси транспорт.Да бисте то урадили, обавезно изаберите сухе, зреле главе без видљивих оштећења.Рок трајања без губитка корисних својстава достиже 3 мјесеца, након чега се њихов број смањује.

ПрикупитиЖетва како би се дуго чувало Пекинг купус није вредно чекања на мраз.Температуре смрзавања негативно утичу на квалитет пекинга.Треба га уклонити у сувом времену у одсуству капљица јутарње росе на листовима биљке.Ово је фундаментално важна ствар, влага ће изазвати оштећење поврћа.

Продужено складиштење пекиншког купуса може се постићи на следећи начин: извадите (или ископајте) биљку са кореном, ставите је у влажан песак и оставите је на хладном месту, идеално, у подруму или подруму.Потребно је одржавати оптималну влажност у просторији, она мора бити довољно висока.

Добар начин за чување кинеског купуса: умотајте главе у фолију или целофан, печатите и затворите их чврсто у кутијама или на полицама у подруму. Прво је потребно исушити усјев на вентилисаној површини.Повољна температура за складиштење од 0 до +2 степени.Пекинг се чува у фрижидеру до 15 дана, након истека овог периода боље је не јести.Поставите календар на врата на којима можете направити одговарајућу ознаку.Важно: не можете држати Пекинг купус поред јабука.То је необјашњива, али доказана чињеница, из складишта у близини ове двије културе се погоршавају.

Одмах после жетве, пекиншки купус се може умотати у фолију

Савети за сакупљање и складиштење купуса

Са када покупите купус,Схватили смо, сада неколико савета о његовом прикупљању и складиштењу:

 • Ако су главејош нису потпуно сазреле и формиране, а мраз је био близу, можете покрити биљке малим стаклеником. Уосталом, што се касније купује, то је вредније у својим квалитетима за даљу прераду, има више шећера.
 • Неопходно је сакупити из лежишта купуса на којем су пукотине, а затим - све остало.
 • Након жетве (или током процеса), пажљиво прегледајте коријене, ако су на њима кобилице (израслине различите величине на коријену), уклоните све биљне остатке из тла и или их избаците из повртњака или (боље) их спалите.
 • Пре стављања поврћа у трајно складиште, уклоните све заражене листове.
 • У подруму са високом влажношћу, ово здраво поврће треба складиштити на полицама или суспендовати.
 • Белокоцханнаиа је прилично захтјевна за услове складиштења, на минус, па чак и на 0 степени, замрзавање купуса, а на температурама изнад 6 степени почињу да се суше. Важно је пратити температуру.
 • Ако је на градилишту стакленик и који је бесплатан, можете га похранити. Како то урадити: ископајте биљке са грудицом земље и положите једну на другу прилично чврсто. Вани, стакленик треба да буде прекривен даскама, а купус на врху и са стране треба да буде обложен пристојним слојем сламе. Потребно је одржавати температуру у стакленику - максимално дозвољено -10. Дозвољено је проветравати собу, али не на хладноћи.
 • Ако има много напуклих глава, прво их треба усолити. Погледајте лунарни календар, изаберите најуспешнији заове циљеве дан и краставац.Такав календар се може наћи на интернету или у специјализованим новинама.

Ако следите све препоруке о сакупљању и складиштењу купуса, можете га спасити до пролећа.