Вине Поларити

Поларитет грожђа је неједнак раст изданака, који утиче на облик грмља, његов развој и оријентацију у простору у односу на почетну точку слијетања. Поларитет спречава формирање и одржавање грожђа у одређеним облицима, што се понекад претвара у озбиљан проблем при одабиру специфичних облика.

Поларност се манифестује у тенденцији раста грожђа

Као резултат утицаја поларитета грожђа на равномеран раст изданака, број пупова се смањује како су положени и негативно утичу на величину цватова.

Врсте поларитета грожђа

Поларитет се манифестује у чињеници да супротни крајеви засађеног резања различито формирају коренски систем и бубреге. Изражен поларитет омогућава да се вино брзо пробије до лаког, густо обраслог младог изданка на супротном крају корена.

Значајан део централног стабла остаје потпуно гол, са неразвијеним пупољцима.

Ово је посебно уочљиво код старих грмља:

  • дуге празне бичеве гране;
  • уздизање од коријена према горе;
  • окруњен дебелим изданцима.

Да би се повећао принос грожђа, уклањају се непотребни и крхки изданци обрезивањем.

Писмено обрезивање грожђа - кључ за принос

То ће повећати плимупрехрамбене компоненте за здраве клице и пружају им здраву храну за цијелу вегетацијску сезону.

Концепт поларности у односу на грожђе је развој лозе према различитим векторима од тачке слијетања.

Постоји неколико типова поларитета, али најизраженији од њих су како уздужни, тако и попречни.Коришћење било које од њих носи и позитивне и негативне тачке.

Уздужни поларитет омогућава интензиван раст лозе у надземном делу вертикално.

Са таквим вертикалним положајем винове лозе, пупољака, младица и изданака са листовима или јајницима на рукаву развијају се изнад лозе, ближе сунцу, а доњи део стабљике постаје гол и суши, што негативно утиче на квалитет и количинухарвест.Уздужни поларитет је израженији са повећањем брзине раста грма.

Уздужни поларитет уклања обрезивање вентилатора

Да би се смањио негативан утицај уздужног поларитета на грму винове лозе, баштовани периодично секу сушене гране.Код резања доњег дела воћне стреле на удаљености од 5-12 очију и више, замењује се чвор у два или три ока, које затим постају јаке.Они ће постати плодне гране у будућности.

Сузбијање раста рукава се постиже гањањем или корачањем изданака, као и њиховом подвезом, а дубоко копање земљишта даје подстицај подмлађивању кореновог система, а то је такођесмањује поларитет на минимум.

Попречни поларитет се заснива на чињеници да оба стабла налик лијани и други делови грма имају попречни пресек, а не круг, већ правоугаоник или овал. Штавише, доња страна се боље развија у односу на врх. Довод напајања је направљен тако да његов тупи угао пада директно на доњу или горњу шупљину. Али језици су исечени искључиво на равној страни.

Резање на две шпијунке елиминише поларитет, али смањује приносе усјева

Уједначен распоред пупољака на лози одређује снагу и интензитет њиховог раста. Најјачи изданци расту из пупољака који се налазе на врху дугачке руке, па је важно да их распоредите што је могуће равномерније, на једној удаљености од централног стабла грма и од земље.

Начини за смањење поларитета грожђа

Најчешће коришћена метода, која ограничава негативни ефекат поларитета на снагу клица и других делова грма, лежи у кратком резању чворова на 1-2 пупа - такозвано обликовање у облику чаше. Ова метода вам омогућава да узгојите најјаче изданке из малог броја очију, и постигнете минимално издужење.

Недостаци ове методе укључују мали усев због малог броја развијених цватова.

​​

Други начин је дуга резидба винове лозе и њене подвезице у савијеном стању. Ово ће осигурати добар принос грма, али ће се овим методом појавити краткисхоотс.

Обликовање вјешања - начин да се смањи поларитет грожђа

За правилно формирање воћних веза могуће је користити комбиновану методу за сузбијање поларитета, при чему се користе и дуге и кратке.тримминг.

Од виталне је важности резати винову лозу на било који од ових начина - то ће повећати принос грожђа и укус бобица, као и олакшати заштиту коријенског система од штеточина и болести.

Опције за обрезивање грожђа у шеми

Прије него почнете узгајати грожђе, треба пажљиво испитати богато искуство познатих виноградара у садњи, бризи и развоју винове лозе.Правилан избор поларитета грожђа важна је компонента његовог раста, доприносећи бољој исхрани биљака и нормалном развоју лозе.То је због тога што се без оболелих и слабих изданака развија јачи јајник, од кога расту велике и слатке плодове.