Када се сади отворени лук у тлу у Сибиру

Севок буида би на свом парцели узгајали лук на зеленом перо или на репи.Мали или превелики садни материјал је боље одабрати за кревете на зеленилу, а севок средње величине засадити како би се добио лук за складиштење и употребу.Узгој усјева почиње правилним избором времена слетања, сорте семена и њиховог квалитета - лук мора бити густ на додир, са сувим брусним папиром, "звецкати" приликом љуштења.

Одлични приноси лука се могу узгајати у Сибиру

Сорте лука за Сибир

Разноврсност лука је подељена према дужини вегетације, према величини семенаи по броју лука у гнезду.Можете израсти округли лук из дугог сета сем.Округли лук препознаје равну лук.

Избор сорте, припрема садње, правовремена садња земљишта и компетентна брига и благовремено чишћење омогућиће да се за зиму припреми усјев који ће бити понос сваког власника.

Висококвалитетни севок за садњу

Не заборавите да све врсте лука нису погодне за Сибир.Неопходно је пажљиво бирати сетове како би се добила пристојна жетва.Ако продавац не зна тачно која се сорта лука продаје, или виони сами нису сигурни у истину, најбоље је купити сјеменке цхернусхки и самостално узгајати севок.

Цветочние сорти Золотницхок

Примернаа сорта дла етого региона:

 • Азерлос;
 • Арзамански;
 • Иермак;
 • калем;
 • Сибирско годишње;
 • Сибир;
 • Црни принц;
 • Иуконт.

Перје зеленог лука

Сорте стакленика су погодне само за узгој лука на перо.Велика репа из ње не ради.

Такође постоје сорте зимског лука које су погодне за сетву у Сибиру.Сијте их у октобру.Пре мраза, треба формирати 4–5 правих листова, а дебљина врата треба да достигне 5 цм.неки фармери саветују зимску сетву малих сетова до 1 цм у пречнику.Постоји ризик да неће прећи зиму, а на пролеће ће моћи да даје добре избојке.

Када биљка?

Садња се врши у пролеће, када се горњи слој земље (8-10 цм) загреје на 8-10 степени изнад нуле.У Сибиру, то је крај почетка маја, до око 10-ог.Можете се кретати кроз цветање цроцусес и птичје трешње.Међутим, ови услови се могу променити ако организујете високе топле кревете на локацији.Због дизајна и пуњења, температура тла у њима је виша за 7-9 степени него код обичних гребена.На овај начин можете сијати лук недељу дана раније од ваших комшија.Сходно томе, време жетве такође се помера.

Оригинални начин да се направи рупа за лукприпремљена земља

Ако посадите дрво у недовољно загрејано земљиште, можете добити високу оцјену. Касније засађивање због мање влажности смањује принос.

Како слетјети?

Садња лука треба да буде према шеми 8к20. То јест, у реду луковице треба да буде на удаљености од 8-10 цм, а пролаз - 18-22 цм, у зависности од величине семена и сорте, то ће олакшати негу кревета и повећати принос усева. Дубина садње - 4-5 цм, односно затворени севок треба да буде 2 цм од земље. Ако продубите лук, репа не расте, све ће ићи на стрелицу. Дно бразде мора бити лабаво, иначе ће се корење полако развијати, а репа неће имати времена да расте.

Думпинг садни чебули допустит ће ранну жетву

Препоручује се да се кревет након садње мулча са тресетом или вртним хумусом, што ће сачувати земљу од губитка влаге и касних мраза.

Припрема семена за сетву

Могуће је припремити садни материјал на три начина.

 1. Припремите слан раствор - 2 кашике соли на 5 литара топле воде. Севок је натопљен дан. Након инкубације 15 минута у раствору калијум перманганата. Луковице треба посадити у земљу без сушења.
 2. Лук се 10 сати загрева у води на температури од 40 степени (редовно додавати топлу воду). Важно је не претјеривати. Након севока може се обрадити фактор раста. Обавезна фаза - дезинфекција, која ће спречити пораз пепелнице. Да бисте то урадили, 10 минута се спушта узасићени раствор манган или бакар сулфат (1,5 кашике на 10 литара).

   Третирање садница пре садње ће повећати принос.
 3. Ако нема могућности продуженог загревања комплета, он се спушта у воду на температури од 55 степени у трајању од 15 минута, а затим у хладном. После дезинфекције калијум перманганатом.
 4. Овај поступак је осмишљен тако да стимулише буђење бубрега у луковици и да заштити будуће усјеве од болести. Прије загријавања и дезинфекције, севок нужно сушити на температури од 20-25 ступњева 10-20 дана.
 5. Поред тога, потребно је сортирати лук и одабрати неисправне. Садни материјал се може поделити по величини - мањи (до 1 цм или више од 2 цм) ће се користити за узгој зеленог перо, велики (1-2 цм) - на репи.

Припрема земљишта

Лук је култура која захтева светлост, па зато цветне гредице морају бити разбијене на добро осветљеном и проветреном месту. Парцела се припрема у јесен: копају лопате на бајонету, оплоде их компостом. Важно је знати да примена органског ђубрива, стајњака или пилећег ђубрива непосредно пре садње доводи до развоја ваздушног дела лука и остатка подземља. У пролеће се на кревет стављају само минерална ђубрива: 15 г амонијум нитрата, 30 г двоструког суперфосфата, 30 г калијум сулфата је потребно на 1 квадратни метар. Уместо калијума може се користити дрвени пепео.

Лук се слабо развија на киселом тлу, јер је у јесен алкализиран са дрвеним пепелом или кречом у количини од 0,5 литара по 1 метру.квадрат

Припрасение на тъкане за лубът с въпроса пепела

Важно!Придржавајте се севосмени правила.Лук се не сади на истом месту две године за редом.Може се садити после парадајза, пасуља, купуса, тиквица, краставаца.Може се сијати на прво мјесто тек за 3-4 године.

Њега

Сваки лук, упркос разноликости, воли мокру, али не и влажну, растреситу земљу, стога је потребна стална брига - редовно плијевање на дубину од 4-5 цм и залијевање садње упериод интензивног раста.

Правилна култивација нужно је праћена благовременим уношењем хранива за садњу.

Први пут се наноси ђубриво након формирања 3-4 правих листова.Течно минерално ђубриво (у канти воде, 25 г нитроаммофоски или горе наведених препарата) се наноси у редовима са луком.Друго храњење се може организовати за месец дана.У овом случају, 20 грама двоструког суперфосфата и калијумове соли или другог комплексног ђубрива са фосфатом и калијумом се разређује у кантици воде.Такви завоји севке стимулишу отпорност на цервикалну трулеж.

Лук не воли вишак ђубрива

Вишак ђубрива доводи до смрти лука, док недостатак не даје жељени ефекат.

Ако су у јесен хумус и "минерална вода" унесени у будуће лежиште у врту, онда се током другог храњења морају искључити сва азотна ђубрива.

Заливање

Брига о луку обухвата одговарајуће залијевање.Лук захтева различите количине влаге током периода раста и зрења.У пролеће, током првогМјесецима након садње влагу у тло треба пажљиво пратити. У то време се појављују изданци, листови и коренски систем се интензивно развијају. Заливање захтева честе, али умерене. Након формирања сијалица (мјесец дана прије жетве), приступ воде се мора зауставити, јер вишак влаге успорава развој репа и погоршава капацитет чувања. У принципу, основна брига за ово се завршава.

Заливање са сланом водом штити лук од болести

Ако се појаве стрелице, извуците цијелу жаруљу или изрежите перо у подножју, када се на врху појави печат.

Ако ово урадите раније, стрелица се поново формира. Ако мало касни, жаруља ће почети да труне.

Болести

Ако се севок правилно припреми, постоји могућност да се смањи ризик од оштећења усева. Међутим, у случају појаве болести, гребен се прска са раствором бордоа у интервалу од 12-15 дана. Лук се може конзумирати 7 дана након задњег прскања.

Летећи лук се може борити са 100 столних соли на 10 л врста. Редови се пролију раствором само када биљке достигну висину од 7-10 цм. Поступак поновите након 4 дана.

Сибериан оне иеар олд лион

Да би се спријечиле одређене болести, препоручује се да се лук храни другим културама - нпр.

Жетва

Узгој лука је завршен када је раст нових перја већ заустављен, а стари листови почињу да се суше.и ходајте по земљи. Жетва се одвија у сувом времену. Луковице се држе на сунцу, а након 2 недеље се осуше у вентилираном поткровљу. Погодан за складиштење лука са танким сувим вратом.

Лук се бере. када ће се перо окренути

Од тог дрвета се узгајају најбољи лукови, од којих ниједно перје није одсечено љети. Због тога је за зеленило препоручљиво разбити још један кревет.

Узгој здравих и великих лука није лак, али се оправдава.