Да ли зечеви треба да буду стерилисани и како то правилно раде зечеви

Познато је да се зечеви најбоље размножавају.Међутим, власници ових слатких животиња не желе увек да се брину о бебама ових створења.Стога је створено рјешење овог проблема - кастрација.Да ли је ова операција сигурна, каква је то процедура, шта је потребно зечевима и како се бринути о зечјем кашљу - ово ћемо детаљно описати у чланку.

Кастрација је добро рјешење за проблем плодности кунића

Како се кастрација разликује од стерилизације?

Обично се сматра да су стерилизација и кастрација једна те иста оперативна инвазија.Да су ова два концепта одвојена само по полу.Дакле, дјечаци су кастрирани и женке су стерилизиране.Ово је апсолутно погрешно.

Кастрација је хируршко уклањање сексуалних жлезда и органа за репродуктивну активност како би се избегао природни процес оплодње.

Као резултат кастрације, репродукција хормонских елемената привремено престаје, може бити немогуће формирати мушке ћелије или женску.

Стерилизација (ове врсте операције у облику вазектомије или оклузије цеви) је лигација или елиминација дела семенских канала у мушким животињама или формирање опструкције тубуса материце код женских животиња.Онда се производња хормона не може пореметити, репродуктивна функција се може сачувати.

Укратко, процес кастрације и стерилизације су апсолутно различите врсте операција које се могу обављати, као и на мушким и женским животињама.

Можете кастрирати и мушкарце и жене

За коју сврху зечеви треба да се кастрирају?

Ако говоримо о операцији из психолошког здравственог стања зеца, препоручује се да се кастрира.

Кастрирани украсни и обични зечеви лакше се слажу једни с другима.Они су мирни, љубавнији, наивни, јер нема жеђи за паром.

Поред тога, на крају процеса, животиње могу учинити мање штете.Дакле, зечеви престају са жвакањем, копају земљу или оштећују друге ствари.Поред тога, они имају смањено непријатељство (обично кунићи могу проузроковати повреде особе или њихових сусједа у облику угриза).

Ове животиње имају знатно боље стање и живе дуже.Кастриране женке нису изложене ризику од рака.Кастрирани мужјак ће постати врло смирен и уравнотежен, а његова жеља да стекне водство међу осталим зечевима биће компензирана пријатељскомодносе са другим животињама.Из тог разлога неће доћи до агресије.

Зец који није оперисан пати од психичких болести које обично настају због немогућности да се задовољи инстинкт за репродукцију.Напротив, оплодња неће побољшати ситуацију, већ је погоршати.Ово се може односити не само на зеца, већ и на зеца.Свако парење за њих није задовољство, већ велики стрес!Дечаци неће престати да означавају територију и њихова жеља да буду плодна неће престати.

Поред тога, операција ће ослободити љубимца од неугодног понашања, мушкарац ће престати да обележава све својим сопственим урином.Такође треба рећи да су оперисане животиње лакше тренирати до тоалета.

Кастриране животиње мање гризу за намештај

У којој доби треба извршити кастрацију?

Женка мора бити кастрирана када дође до пубертета, то је четири мјесеца, али готово сви лијечници чекају шест мјесеци, јер је операција на млађем зецу опаснија.

Мужјаци су кастрирани у тренутку када се јаја спусте, а то се дешава када достигне три или четири месеца.У многим европским земљама уобичајено је кастрирати мужјаке према постигнућу животиње 6 тједана живота.

Дакле, ако одговорите на питање о старости у којој би животиња требала бити стерилисана, можете одговорити да у доби од четири мјесеца можете сигурно кастрирати мушкарца, а женку у шест.

​​

Када је бољеНе спроводите ову процедуру?

Ветеринари имају различита гледишта на тему "кастрација зечева", али ако је животиња већ прошла више од шест година, онда анестезија и операција повећавају ризик од смртности у животињи.

Кастрација је контраиндикована за старе зечеве

Препоручује се да се изврши детаљно испитивање и да се изврши комплетна анализа крви ако је животиња старија од две године.Ово ће помоћи да се идентификују све потешкоће које се могу појавити током или након саме процедуре.

Како проверити да ли је женка кастрирана?

На први поглед, то је тешко одредити.Потребно је само обријати подножје стомака и видети да ли се тамо налази ознака. Међутим, данас је могуће обављати операције без стварања ожиљака.Постоји шанса да ветеринар остави траг на стомаку, доказујући да је акција завршена, али то је практично немогуће.Из тог разлога, могуће је одредити да ли је нека животиња кастрирана или не, у којој доби је кастрирана и нешто друго, само при сљедећој операцији.

Да ли је процедура опасна за животиње?

Поступак није опасан за животиње.У великој мјери, већина ветеринара није у стању обављати неопасне операције због недостатка искуства и вјештина.Немојте дозволити ниједном ветеринару да предузме операцију ако није радио са таквим животињама.Неопходно је правилно збринути зеца све до и након захвата.

Въздубни ветеринари само поверени

Какву бригу треба да пружите животињи?

Дајте властитом зечјем млијеку пар дана, све до операције, само да бисте били сигурни да је с њим све нормално.

Ни у ком случају не мијењајте његов изборник. Већ након кастрирања узимамо и лијек у облику ацидофила, све док не постоји жеља за јелом.

Прегледајте шавове сваки дан. Већ на крају кастрације скротум ће се напунити. Из тог разлога, можете ставити топли завој на стомак, али не брините превише о стању животиње. Ако изгледа летаргично, а његов стомак ће се гнојити, одмах се обратите лекару.

На крају операције, зец треба држати одвојено од зечева, јер животиње могу изазвати озбиљне микротрауме. Већ на крају поступка, побрините се да је ситуација у кавезу и код куће мирна и тиха, тако да животиња није уплашена. Дозволите животињи да се лако креће у том подручју.

У бројним клиникама, лекари могу оставити зеца у болници на један дан. Ако вам ветеринар дозвољава да одведете животиње кући, онда морате знати да дечаци, који су се вратили кући након захвата, очекују да им се прикаже укусан ручак, па се побрините да имају омиљене пелете, воду и гомилу новог сена (одлична свјежа сена може помоћи да се обнови) жељу за јелом). Скоро све жене покушавају, седе тихо у удаљеном углу кавеза и не једу.

Послеоперације зеца морају бити посађене на мирном месту

Чим дође сљедећи дан или вечер, животиња треба нешто појести. Није битно шта и колико, јер ће са доласком хране органи за варење наставити да нормално функционишу. Ако животиња још увек не једе, онда припремите састав гранула за зечеве (једна подлога хранљивих материја на поду је чаша воде, темељно мљевена у блендеру, причврстите млијеко и храните се малим дозама кроз шприц (у одсуству игле)).

Зечји зец се може повредити и уклонити шавове. Вратите шавове назад, а након тога направите завој, умотавши тканину око његовог стомака и фиксирајући га уз помоћ флексибилног завојног уређаја. Покушајте да осигурате да женка може лако да дише, али да је појас чврсто фиксиран.

Након неког времена, исплати се поново посјетити лијечника како би се уклонили шавови. Након тога, зец може наставити мирно живјети у кавезу и уживати у животу.

Ако раздвојите наведене савете, добијате следећа правила за негу зеца пре и после операције:

  • не мењају исхрану животиње;
  • извадите кастрирану животињу из других за неко време пре уклањања шавова;
  • испитати шавове у првих неколико дана због појаве инфекције (ако постоји инфекција, треба да идете код лекара);
  • након операције, храните животињу уобичајеном храном. Ако животиња не једе, разблажите течну кашу из пелета ихраните га шприцом.

Стога се може закључити да је кастрација прилично сигурна операција ако је обавља професионални ветеринар. Поред тога, кастрација је корисна само за животињу и за њеног власника.