Брига за потомство код зечева Раббитс

Кунићи- Нервозне животиње, за које је рађање још један стрес.Ако се млада колематка рађа по први пут, ризик од губитка или брака се повећава.Код куће, пажљив и искусан домаћин ће помоћи у очувању потомства.Број будућих стада зависи од исправних акција и знања одгајивача.

Зец с кунићем

Након порођаја

Прије добијања дозволе за трудноћу, кунић прави гнијездо у кавезу или кавез за птице у којем се млади рађају и расту.Из ње извлачи пахуљицу и из ње гради топлу кућу и материјал за постељину (струготине, сено).

Боље је одмах изоловати женку од мушких зечева (тако да се не затрудни одмах након рођења потомства). Прережи јој канџе пре него што јој дозволи да затрудни, тако да не повређују младе.Када дође време за рађање, чешће проверите гнездо, али пажљиво, без узнемиравања зеца.Када видите новорођенчад, урадите следеће:

 • уклоните легло и поново израчунајте;
 • уклањање мртвих или неисправних;
 • врати младића мајци.

Кунићи се рађају без косе, затворених и глувих очи, али већ са 16 млијечних зуба.Другог дана капут почиње да се пробија, а десети поглед се појављује.Следите правила комуникације са породицом:

 • сат,тако да се зечеви не ометају, провјерите гнијездо једном дневно;
 • пратити хигијену просторије и одсуство нацрта;
 • Неке жене се понашају агресивно - не иритирајте их, не гледајте на њих пречесто;
 • Ако је зец застрашен, она ће младице разбити, тако да кавез померите на мирно место, далеко од извора буке и јаког светла.

Новорођенчад зечеви

Лактација

Погледајте да ли се њихова мајка храни.Код гладних узорака кожни набори постају слаби од дехидрације.Цикају, брину.Да привремено одржите ниво шећера у телу, дајте им капљицу џема или меласе.Добро ухрањени новорођени зечеви добијају заобљене облике, танак део коже трбуха је растегнут и благо провидан.

Проверите да ли женка има млеко.Брадавице набрекну, око њих нема вуне, тако да зечеви лакше долазе до хране.Ако притиснете брадавице или нежно масирате, појавиће се млеко.У овом случају, лактација је нормална.

Оставите породицу на још један дан (ракови хране потомство једном дневно).Ако се након 24 сата ништа не промијени, а она се још не храни, узме смеће и посади га на другу женку или се храни младим зечевима.Изгледа да јој није стало и да се не брине за њих, да је на маргинама.Мајка комуницира са младунцима углавном ноћу, што власник не види.Почетни узгајивачи кунића мисле да су зечеви безпазите и узмите потомство из гнезда.

Зец храни потомство ноћу

Одрицање од потомства

Ако материца одбије да се храни и брине о младунцима, међу разлозима за ово понашање, узгајивачи се називају:

 • физиологија (недостатак млека);
 • стрес (због мртворођених или болесних);
 • промене у нивоу хормона, стање узбуђења уочи порођаја или одмах након тога.

У другом случају, примијетивши лов на зеца, изолирајте потомство од ње неколико сати или договорите парење.

Након парења, хормонални ниво се враћа у нормалу, а матерински инстинкт се активира.

Ако се то не догоди, контактирајте свог ветеринара за помоћ (у року од 48 сати након наплате). Он ће јој дати окситоцин, лек који стимулише активност млечних жлезда.

Ако је зец напустио зеца, треба га показати ветеринару

Вештачко храњење и нега

Млечна формула се користи за узгој стеље:

 • 250 г млека;
 • пилећи јаје жуманце;
 • поточник - 1 чајна жличица;
 • витамини у течном облику - 1-2 капи.

Кунићи се најбоље једу из резервоара за капи за нос или пипету, кроз комад филциране вате (или штап за уши). Ово репродукује мајчину брадавицу. Храните пажљиво тако да се не гуше и гуше, сваких 4-8 сати. Када су задовољни, њежно масирајте абдомен у подручју гениталија. Ово стимулише излучивање фецеса и урина (кунић лиже изметтоком храњења).

Млади зајци које је мајка оставила налазе се у посебној кутији.Замотајте боцу топле воде ручником и ставите младунце на њега. Онда имају довољно и једноставног зеца.

Напуштени куници за бебе треба да се депонирају у посебној кутији

.

Раст

Кунићи при рођењу теже од 40 до 80 г. Под повољним условима исхране и одржавања, након шест дана тежина се удвостручује, три недеље након рођења, расте 6 пута. Тридесетодневни зец тежи од 250 до 300 г.

До краја друге недеље лактација се смањује, зечеви излазе из гнезда, уче да једу храну. Дајте им храну која садржи протеине и витамине (мекиње, шаргарепе, додајте храну за бебе). До краја треће седмице, капут је формиран уз правилно одржавање и развој. Све време, пазите на хигијену просторије и дајте кролематке зеленој, сочној храни.

Кунићи остају код своје мајке и пију млијеко док нису стари најмање мјесец дана. Даљњи развој зависи од млека: то је густи храњиви производ који садржи витамине и минерале. До тог тренутка није препоручљиво одвојити потомство од зеца: таква стока ће ослабити, са нестабилним имунитетом, а продуктивност стада ће се смањити. Оставите породицу заједно до 4-6 недеља старости.

Када одрасту, пребаците мајку у другу ћелију и оставите их у старом како би смањили стрес. У овом узрасту, они су већ навикли на храну за одрасле.(сочна храна, специјалне мешавине, зобена каша). Избегавајте грубу храну, храните се 5 пута дневно. Након што се окрене један и по, два месеца, легло се може продати или припремити за клање.