Болести и штеточине лука и њихов третман, превенција Лук

Садржај
 1. Главне болести
 2. Штеточине
 3. 9) Стања и болести у стакленицима
 4. Препоруке за превенцију

Вртлари и пољопривредна предузећа се стално суочавају са појавом болести које могу донијети великеоштети лук.Да би се то спречило, неопходно је предузети превентивне мере и поштовати правила за њихову култивацију, као и знати које су врсте инфекција подложне лук, разлоге њиховог настанка, лекове и методе за борбу против њих.

Постоји око педесет врста гљива и штеточина које узрокују болести лука

Главне болести

Постоји око педесет врста гљива и штетникамогу бити узроковане разне болести лука.Појављују се на отвореном терену иу стакленику.Једна од најчешћих болести су пероноспоросис, вратна трулеж, жутица, фузаријум.

Млечна роса.Ова уобичајена инфекција у облику бактерија назива се пероноспоросис.Она се манифестује у тако познатим сортама као што су репа, лук-батун, празилук.Сијалице мењају облик, заустављају свој развој.Гљивица, која је узрочник периноспоре, доводи до тога да се на листовима биљке формира жућкаста патина и почиње њихово постепено умирање.За третман треба предузети следеће мере:

 • Нанети ђубрива од калијума и фосфора.То ће повећати отпорност поврћа на инфекцију, побољшати заштиту од пероноспорозе.
 • За борба против периноспоренеопходно је спровести превентивни третман са фунгицидима.
 • Када се узгајају, засади се не могу згуснути, а раст корова се може започети.
 • Када се појаве знакови периноспоре, престаните да заливате усев и више не напајате земљу азотним ђубривима.Ако се до тада формирају сијалице, морају се уклонити и осушити на сунчевом свјетлу двије седмице.

Лоши временски услови доприносе развоју пепелнице или периноспоре

Сива (вратна) трулеж.То је опасна болест лука, коју карактерише постепено уништавање скала близу врата.Ране сорте, као што је лук-батун, мање су изложене инфекцији.Обично се јавља кроз земљиште или захваћене луковице након жетве, како на вртном кревету тако иу стакленику.Инфекција шири кишу и штеточине.За борбу против сиве плијесни потребно је подузети мјере:

 • треба користити само здрави садни материјал приликом узгоја, одабрати ране сорте за сјетву;
 • У циљу заштите од трулежи, земљиште се оплођује азотним супстанцама, а на крају сазревања користе се калијум и фосфор.

Цервикална или сива трулеж је једна од најопаснијих болести лука

Фусариум.Болест се манифестује омекшавањем луковице луковице, смрћу кореновог система.Листови жуте и жаруља умире.Ова гљивична болест је уобичајена код лука и батуна.

У вези са третманом, неопходно је предузети мере пре него што расте.обрада земље.Треба користити само квалитетан садни материјал.Болесне биљке морају се одмах уклонити.Уништени су, а остали се третирају специјалном припремом.Такође погодан народни лек: децоцтион од преслице или инфузије пепела.

Фусариум - омекшивање крајева сијалице и умирање кореновог система

Жутица лук.Утиче на све врсте поврћа, али су његови знаци најјасније видљиви на цвасти репа и порилука.Са развојем болести лук, листови корена постају нејасни, њихове стрелице пожуте.

Овај вирус се не може третирати.Борба укључује редовно уклањање оболелих биљака.У исто време, сви корови се чисте и прскају.

Штеточине

Неки штеточини могу узроковати болести:

Летјети лук.Удара у плод, продирући у жаруљу у облику ларви.Од овога, поврће престаје да расте и пропада, перје постане жуто и суво.Од лука, муха преферира репу, празилук и батун.Ако се идентификују болести са знацима ових штеточина, треба предузети одређен број одговарајућих мјера за заштиту и контролу инсеката од инсеката:

 • Неопходно је култивисати земљиште око усјева коријења прскањем.Да би се то урадило, измешати три стотине грама соли и десет литара воде.Коренске биљке се третирају овим раствором сваких 10 дана, залијевајући их испод корена, без додиривања листова.
 • Сијалице су посађене далеко од свог претходног места узгоја.

Онион Флијавља се у свим регионима Русије

Коријен крпеља.Инфекција изложена разним врстама поврћа.Овакви штетници који воле влагу врло често утичу на лук, лук и порилук.Гомила трулежи, формира се гљивица.Дакле, неопходно је борити се против крпеља и гљивица.Мјере које се подузимају за уништавање крпеља:

 • ако је комад земље заражен крпељом, не треба га узгајати као биљке три године;
 • један од начина борбе је топлотно третирање воћа;
 • могуће је ослободити се инсекта током периода култивације распршивањем биљака са 0,2% раствором Целтана.

Онион Роот Тицк

Онион мотх.Овај мали лептир гризу месо листа, формирајући пролазе у ткивима.Листови постепено почињу да умиру.Ови инсекти су уобичајене штеточине лука, пора и пора.Мере контроле мољаца:

 • биљке треба прскати;
 • неопходно је уклонити остатке након бербе;
 • Тло је дубоко орање и растресено.

Млечни лук

Стања и болести у стакленицима

Узгој лука у стакленику помоћи ће да се смањи ризик од инфекције неким инфекцијама.Заиста, у таквој просторији је лакше одржавати температуру, пратити влажност.Проветравање и циркулисање ваздуха у стакленику ће помоћи да се спречи стварање плијесни и плијесни.Ипак, да бисте се у потпуности ослободили свих гљивица и инфекција, неће радити.На пример, периноспорамогу изазвати штету како у пољу тако иу стакленику. Стога, да би се борила против њега, земљиште за садњу мора бити третирано посебним средствима.

Када се узгаја батун у стакленику, поступак сече лишћа се врши тако да суво лишће не постане извор болести. Отпорност на њих такође зависи од сорти батуна. Уз одговарајућу негу у добро опремљеној стакленици, из ње се може произвести пристојна берба зеленог лука.

Препоруке за превенцију

Заједно са пероноспором и фусариумом, болести као што су лук, глава, антракноза, пилићи и друге су честе.Потребно је увести неке превентивне мјере како би се осигурало поврће уз заштиту од инфекција и штеточина:

 • Почетак узгоја лука је неопходан уз припрему стаклене баште, дезинфекцију земљишта у башти. Ако планирате да узгајате зелени лук, поврће се не може прскати.
 • Усклађеност са ротацијом усева.
 • Након сакупљања жетве потребно је подузети мјере за осигурање удобних услова складиштења.
 • Усјев извађен након пуног зрења. Луковице су добро осушене и тек након тога се шаљу у складиште.
Много је лакше спречити појаву болести него се борити против ње. Стога је важно да се поштују правила о бризи биљака.