Зашто су листови краставаца на прозору жути, суви? Краставци

Свјежи краставци су одлична закуска за сваку странку.А ако је свјежи краставац присутан код куће на столу зими - ово је најбоље јело.Многи људи узгајају краставце на прозорској дасци да би уживали у поврћу зими.Да бисте то урадили, морате знати како правилно узгајати такве краставце тако да листови не постану жути и да плодови не нестану.

Жути листови су чест проблем код краставаца

Зашто је прозорска даска?

Често се пита зашто је прозорска даска одабрана као кревет?

Краставци, као и многе биљке, воле светлост, сунце.Силл - најбоље место, осветљава сунчеве зраке.За најбољи раст краставаца изаберите прозорску даску, окренуту према југу.Овдје ће краставци добити потребну количину топлине, што је основа за раст и принос усјева.

Важно је припремити посебан терен.Обично га купите у продавници.Али можете га сами скувати, користећи земљу, тресет, компост, пиљевину, ђубриво.

Како одабрати сорту краставца?

Да би се на прозорској дасци добило добро краставце, важно је одабрати праву врсту усева.Овдје су погодне врсте за отворено земљиште и слијетање у стакленику.Најбољи погледи су самооплодни.Највишезаједничке затворене краставце су: Ф1 Ант, Масха Ф1, Чудо у кутији Ф1, Престиге Ф1.

Ф1 Ант је погодан за узгој на прозорској дасци

Брига за краставце на прозорској дасци

Правилна брига о краставцима на прозорској дасци је важна.Зашто?У супротном, лишће ће пожутети, неће бити жетве.

Најважнији задатак при расту краставаца на прозорској дасци је формирање еластичних стабљика. Да бисте то урадили, одсеците слабе листове.Први пут се то ради са формирањем пет листова, али када је горњи део биљке већ ојачан до решетке или друге потпоре.Затим након 5-8 дана проведите обрезивање лима.

Краставици треба да формирају јаке стабљике

Шта може изазвати жуту боју лишћа?

Зашто краставци постају жути и суви суви? У већини случајева, то је појава болести или неправилне његе. Ево неких разлога за овај феномен:

  • Залијевање краставаца не би требало бити у изобиљу.Залити их током садње и отприлике једном недељно.Вода треба да буде на собној температури.Препоручује се прскање културе сваког другог дана како би се одржала влага.Понекад се растеже филм на унутрашњој површини прозора да би се створио ефекат стаклене баште.
  • Често листови краставаца постају жути и суви због недостатка влаге.За самоодржање, биљка је у стању да сачува влагу иу мањој мери обезбеђује лишће водом.Важно је одржавати влагу у просторији, избегавајућижути листови.
  • Ако минерална сол не садржи праву количину хлорофила, то је и разлог зашто лишће постане жуто.Да би се елиминисао овај феномен, краставци се хране сложеним ђубривом, где су у саставу азот, гвожђе и магнезијум.
  • Листови таквих краставаца могу постати жути због болести, паразитских инсеката.Да бисте били сигурни да постоје инсекти, пажљиво прегледајте биљку.Дакле, лисна уши се може однијети на земљу.Листови почињу да се суше, увијају се.Таква болест биљке доводи до смрти биљке.За сузбијање инсеката, биљка се третира инсектицидом, екстрактом белог лука.Ако је болест присутна у краставцима, треба да сазнате каква је болест и да примените жељени лек.
  • Клицка мува доноси велику штету биљци.Ово је сиви инсект са траком на стомаку.Његове бијеле личинке које зими у тлу и могу газити у сјеменке и стабљике садница.Корисно је дезинфиковати земљиште пре садње.Ако се пронађу ларве, неопходно је променити земљиште.
  • Гомила корена може постати жута и сува у листовима краставца на прозорској дасци због болести.Ово је гљивична болест.Коријени труне, што узрокује сушење лишћа, а затим биљка потпуно умире.Да би се спречиле болести, неопходно је спречити прекомерно сушење и прекомерно влажење земљишта.Ако се то догоди, потребно је да у посуду сипате свјеже земљиште како бисте створили нове адвентне коријене.

Недовољно заливање може довести до жутила и сушења лишћа

Да ли је важно хранити се?Добити брз и добар усев краставаца и спречити болести.Храните их пре садње и када се појави први јајник.

​​

Добра дорада се добива из ферментиране органске материје: коре од банана, пилећи измет, уреа.Такође се користе хемијски раствори бора, цинка и мангана.

Узроци сушења листова садница

Понекад листови почну да постају жути и суви око садница.Зашто се то догађа?

  1. Сјеменке лошег квалитета доводе до тога да саднице слабе, танке.Ако се то догоди, потребно је све поново сјеме са новим сјеменкама.
  2. Неприкладно зема.Узрок може бити недостатак исхране.Потребно је пресадити саднице.
  3. Неисправно заливање садница такође узрокује сушење садница.
  4. Раскорак температуре, мало влаге, промаја.

Пратећи правила за узгој садница, добијате жељени принос краставаца. Ако се појаве штеточине, саднице се пресађују у друго земљиште или третирају потребним препаратима.