Основе држања бикова и правила за храњење крава

Узгој стоке привлачи пажњу не само као интересантно подручје узгоја, већ ии као потенцијално профитабилна дјелатност.Нарочито, узгој бикова се може сматрати једним од најперспективнијих типова сточарства.Имајући у виду тренутни висок ниво цена говеђег меса, таква активност не само да може задовољити личне потребе фармера, већ и бити профитабилан посао.

Оплемењивање гобија је профитабилно пословање

Међутим, као и свака озбиљна ствар, узгој младунаца код куће захтева пажљиву практичну обуку и одређена теоријска знања, јер животињепотребан нам је добро организован режим, држање у посебно припремљеним местима, добра исхрана.

Посебности држања у условима фарме

Постоји специфичан узгој бикова код куће.Прво, морате одлучити о просторији за штанд.Требало би да буде умерено осветљено, топло, опремљено преградама за организовање личног простора за животиње.Соба за борбу мора испуњавати основне сигурносне стандарде.

Бити исправно избранлеасхАко је за гобиес користити танак коноп, онда с високим ступњем вјеројатности лако ће га откинути.Чак и код куће, коришћење снажног ланца са спојеним прстеном је оптимално.Неопходно је истовремено и чврсто и слободно везати бика, тако да поводац не омета кретање и не стисне врат животиње, а директно испод огрлице ставите комад издржљиве тканине или коже да бисте избјегли прекомјерно трење с металом.

Одрасли бик се не може држати без поводца

Правилно организовано држање бикова такође подразумева добру хигијенску негу.Пожељно је свакодневно чистити стоку четком, ау топлој сезони опрати под тушем или у рибњацима са текућом водом.Потребно је пратити степен поновног пораста рогова копита, а најмање два пута годишње, током периода ван сезоне, копито треба очистити и одрезати.

За безбедност власника и старатеља, као и за погодност рада са животињом, он треба да постави прстен за нос када бик достигне старост од дванаест месеци.

Под условом да се на фармама држи газдинство, држање бикова са кравама је дозвољено.То их чини мирнијим.Уопштено, када расту бикови треба да обрате пажњу на врсту њиховог нервног система.Претерано агресивне, ексцитабилне или превише стидљиве животиње обично су уништене, јер садржај таквих животиња може бити несигуран.

Прихватљиво је држати младе бикове с кравама

Правилаходање бикова

Из сигурносних разлога, ходање бикова је дозвољено само уз употребу специјалних алата (узица и штап за роњење).На путу, који ће пратити бикове, не би требало да буду људи или животиње, јер бикови могу бити прилично агресивни.Као места за шетњу животиња пожељно је користити посебне полигоне. Добра физичка активност на домету ће омогућити да животиња изгуби агресију и напетост.

Дневна вјежба бикова може укључивати сљедеће врсте активности:

  • рад у ремену неколико сати;
  • оловке за слободно кретање;
  • у присуству посебне опреме - присилно ожичење.
Одржавање бикова је нераскидиво повезано са храњењем, јер без добре исхране животиња неће моћи да расте здраво и снажно.

Гоби треба редовно ходати на свежем ваздуху

Угоститељске услуге за бикове

Када се организује храњење бикова код куће, потребно је изабрати састав и квалитет хране, начин и технологију исхране.

Млади бикови старији од годину дана треба да се хране у изобиљу да би се обезбедио добар просечан дневни прираст.

​​

Са годинама животиња, препоручљиво је прећи на умереније храњење. Овај режим ће осигурати пун развој и раст, искључујући могућност гојазности.

Када треба да променим дијету?

Дијета и прехрамбени стандарди сваког бика требали би бити мјесечни.прилагођен за своју масу, за то је потребно периодично процењивати дебљину, апетит и тежину животиња, као и стање коже и косе, равност и глаткоћу нерођених рогова, екстремитета уопште, карактеристике понашања, итд. Такве статистике се препоручују не само код великих фармера.фарме, али и код узгоја животиња код куће.Када се појаве први знаци гојазности, треба смањити стопе храњења.

Када се тове телади, гојазност не би требало дозволити

Постоје одређене специфичности организације исхране телади са жестоким темпераментом.Такве животиње могу показати агресију, тако да особа која брине о њима мора бити опрезна.

На пример, не можете окренути леђа агресивном бику, и треба да држите дистанцу што је више могуће током процеса храњења.

Приликом храњења бикова, посебно код куће, треба пажљиво проверити квалитет хране, јер храна мора бити сигурна, има високу нутритивну вредност и задовољити потребу за витаминима и елементима у траговима.

Храњење бикова произвођача има посебне специфичности.Организација исхране таквих животиња и њихово одржавање захтијева строго извршавање дневне рутине.

Неухрањеност и преједање су неприхватљиви услови

За бика, и неухрањеност и преједање су једнако неприхватљиви, јер то може негативно утицати на његову сексуалну активност. Норме се израчунавају на основустарост, тежинска компонента и интензитет употребе бикова. За сваку животињу се саставља персонализована дијета, коју треба прилагодити најмање једном у четири недеље.Оброци треба да буду хармонични у протеинима, угљеним хидратима, витаминима и минералима.

Гоби, каки крави, треба да поехватат много лубовата трава

Размери на кръст, които отлични за бикове:

  • а) житарице, као што су зоб или јечам;
  • сено, као и маса зелене траве и силажа;
  • корјенасто поврће, од којих су посебно драгоцене шаргарепе;
  • специјална комбинована храна.

Млијеко, јаја или месно-коштано брашно могу се повремено додавати у исхрану, а неко рибље уље се може додати у исхрану као додатни извор витамина.

Активности узгоја бикова, као и многе друге гране сточарства, имају многе специфичне карактеристике.

Надамо се да ће горе наведена правила, савјети и трикови помоћи у одржавању високог нивоа домаћег узгоја и омогућити да се узгој животиња претвори у профитабилан облик пословања.