О вештачком осјемењивању крава Краве

На фармама се чувају краве како би се добило млеко. Што је већи и што је дебљи, то боље. Квалитет млека се повећава ако крава сваке године донесе теле. И за фарму исплативо допуњавање стада. Због тога се осјемењивање врши редовно.

Да би заготовили добру производњу млека, крава би требала доносити теле једном годишње

Зашто је корисно да се умјетно оплоди

Могуће је искористити име за то. Али онда нема гаранције да ће потомци бити примљени. Поред тога, један бик може осеменити ограничен број крава. Истраживања су показала да 95% сперме током оплодње с биком нестаје, а само 5% досеже своје одредиште.Ако се вештачка оплодња врши, онда се иста сперма троши економичније. У једној порцији сеје на неколико стотина животиња.Поред тога, приликом парења, бик може преносити опасне болести. Због тога је много исплативије да се оплодња животиња врши умјетним средствима.

Када се произведе оплодња

Одговарајућа старост крава

Пубертет крава не мора дуго да чека: они могу да репродукују потомство за 8-10 месеци. Али ово је приближна цифра. Много зависи од пасмине животиње, његе и правилног храњења. Стручњаци саветују да се инсеминација врши на крају друге године живота, када добија тежину која одговара 65% њене телесне тежине. Ако се крава прво телади касни, то је мање продуктивно.

Најбоље је да краву осемените када она наврши две године

Ако се крава већ телила, онда се нова оплодња спроводи за 18-40 дана. Тачан број дана зависи од тога када дође до сексуалног лова.

Ако је животиња добила довољно хране, направила шетње, онда се вештачка оплодња крава спроводи већ 2. или 3. месец лактације.

Време за парење

Вештачко осјемењивање треба обавити само у тренутку када је крава спремна за зачеће. Ове животиње могу производити потомство током целе године. Међутим, парење се врши у одређеном временском периоду. Морамо сачекати док фоликули не сазрију у јајницима. Током овог периода, количина естрогена се повећава. Крава почиње топлотом. Траје око 30 сати, али понекад дуже, до 6 дана. Када ће бити дан након почетка еструса, она има сексуални лов. Не траје дуго: 25-30 сати. У овом тренутку морате имати времена за обављање оплодње.

Ловни секс у крави траје само један дан

Има их много вишеважне тачке које треба размотрити.

 • Овум брзо стаје. Јаја је способна за оплодњу у незнатном временском периоду - 5-10 сати. Ако она не буде имала времена да је инсеминира за то време, она ће остарити и неће се моћи спојити са спермом, умреће. Према томе, до тренутка када овулација сперме буде у гениталном тракту краве.
 • Потребно је време за спремност сперме. Ћелије сперме такође нису одмах спремне за оплодњу, у почетку постоји кондензација, тј. неопходна припремна процедура је већ унутар женског пола. За говеда овај поступак траје 5-6 сати. Стога се сперма не убризгава у генитални тракт непосредно пре овулације, већ 5-6 сати пре ње.
 • Ћелије спермија умиру брзо. Ако је крава природно прекривена биком, онда је виталност сперме висока - 24-48 сати.Али када се осјемењује, сперма се прво смрзава, а затим се одмрзава. Због тога је његова виталност нижа - само 12 сати.
 • Оптимално време. Ако је сексуални лов почео ујутро, поступак се изводи у вечерњим сатима у 17-19 сати. 10-12 сати Ако се лов не заврши, наставља се: то се ради сваких 12 сати, све док се лов не заврши.
 • Мужа и осјемењивање. Поступак се изводи или прије мужње краве или 2 сата након њеног завршетка. У мозгу краве се током муже одвијапромене које спречавају апсорпцију сперме.

Пре процедуре, краву треба млекати

Како препознати сексуални лов

Гледање крава.Најлакши начин, иако не даје 100% гаранцију.Који знакови сугеришу да је животиња спремна за парење?

 • крава је немирна;
 • стално оплакивање;
 • гледа около, пребацује се с ногу на ногу;
 • њен апетит се смањује;
 • њушка или лиже гениталије;
 • рефлекс непокретности - мирно стоји ако на њега скочи нека друга животиња;
 • слуз се излучује из гениталних органа, која прво има бјелкасти тон, а затим постаје прозиран, а касније постаје замућен и дебљи.

Ветеринар прегледава вагину краве.Ако погледате вагину, можете видети да је њена слузокожа натечена и црвена.И цервикални канал - у опуштеном стању није благо одшкринут, он производи слуз.

Преглед јајника.За то је потребна одговарајућа квалификација.Неискусна особа може оштетити фоликул.Ако је фоликул сазрео, одмах се осети ако прегледате јајнике: он стрши.Његови зидови постају меки.А ако је незрела, онда чврста, не стоји на површини.

Постоје и други начини који захтијевају посебне реагенсе или скупу опрему.

Преглед треба да се изведе, а процедура треба да се изврши од лице с искусним, најдобрим ветеринарите

Како се изведе оплодња

Визуално осемењавањеКраве треба да обавља само лице са одговарајућим образовањем или са радним искуством које има неопходну дозволу или друга документа. Морају потврдити да особа има право на то.Препоручује се да се држи у посебној арени, где постоје машине за осемењавање, које ће помоћи да се краве безболно фиксирају.

Епицервикална метода

Ово име потиче од речи "епи" и "цервикс".Преведени су са грчког као „близу“ и „врат“.У приручнику се каже да се покушало да се сперма уведе близу грлића материце до њеног канала.Употреба ових техника - само када се ради са пилићима који немају истезање вагине.

Прије извођења поступка потребно је уредити инструменте: ампуле, катетер дуљине 35–40 цм, које су повезане с катетером.Сперма се одмрзава.Кликните на ампулу тако да је сав ваздух изашао, након чега је припремљена сперма усисана у њу.

Упутства за гнојење:

 1. Животиња се испире.
 2. Ставите катетер на предвечерје вагине и гурните га на пола.
 3. Катетер се убацује кроз ињекцију и ампуле.
 4. Уклоните ампулу и њежно масирајте клиторис.
 5. Извуците катетер.

Важно је да се животиња не плаши, јернакон операције мора остати мирна.

После поступка, крава мора бити мирна

Маноцервикална метода

Већ по имену постаје јасно како се операција изводи.Преведено са грчког"Мано" је рука. Употреба ових техника је дозвољена за краве, али не и за оне који имају преуску вагину. Плодност - 65-70%.

Поступак захтијева ове инструменте: ампулу за сперму, катетер дуг 10 цм и гумену рукавицу.

Причврстите бочицу на катетер, припремите сперму. Очистити ваздух и сисати сперму. Упутства за поступање:

 1. Прво, предлаже се чистоћа.
 2. На руци затегну рукавицу и обраде је.
 3. Рука је гурнута у вагину. Масира се цервикс.
 4. Узмите катетер и гурните га ка унутра док не буде 5-6 цм унутра.
 5. Масирајте клиторис.

Схема маноцервикалного метода

Висоцервикални метод

Име долази од ријечи "висо" и "цервикс", што се преводи као "ја изгледам". Специјалиста визуелно контролише процес осемењавања. Овај метод гарантује 50-60%.

Ако на посао дође неискусна особа, може повриједити зидове вагине.

Требат ће ти алати: уређај за расвјету и вагинални спекулум, шприц. Припремите и 4 тегле стакла (100 мл). У 3 од њих (први, трећи и четврти), сипа се 2,9% раствор натријум цитрата (3 и 4 лименке се пуне само топлим раствором температуре од 38-40 степени). У преосталој другој тегли улијте 70% алкохола. Инструкција према којој се спроводи поступак:

 1. Узима се шприц и третира се раствором у првом паковању.Затим се дезинфикује у другој лименки и испере раствором у трећем и четвртом.
 2. Укуцајте припремљену сперму у шприц и поставите је вертикално тако да катетер подигне главу.
 3. Припремљено огледало треба навлажити.
 4. Пажљиво отворите гениталије животиње, пажљиво уметните огледало, отворите га, пажљиво поступајте.
 5. Затим проналазе отвор цервикса, убаците шприц 5-6 цм и убризгајте сперму.
 6. Извуците шприц и огледало, покушавајући да не оштетите органе животиње.
 7. Након сваке употребе, катетер се дезинфикује са алкохолним брисом, а огледало се пере.

Шема висоцервикалног метода

Ректоцервикална метода

Ово је једна од најбољих техника. Крава доноси потомство у 70-75% случајева. За рад су потребни следећи алати: ампула, чисти катетер дуг 35-40 цм са поклопцем од полиетилена и рукавица од истог материјала. Штрцаљка је повезана са катетером, ваздух је уклоњен из ампуле и напуњен припремљеном спермом

Упутство за рад:

 1. Крава се испере.
 2. Растегните рукавицу и обрадите је.
 3. Користећи другу руку, отворите усне животиње да убаците катетер.
 4. Једна рука продире у ректум. Тамо је ухватила цервикс. Фиксира се са два прста: други и трећи. А палац треба да осети рупу у врату. Убачен је катетер.
 5. Врат се ставља на катетер и увлачи, што је дубље то боље. .
 6. Ињектирају сперму, извлаче руку, а затим, без журбе, сам катетер. Истовремено је потребно масирати клиторис.
 7. Масирајте неколико минута након што је опрема уклоњена.

Постоје многе технике вештачке оплодње, али код куће су непожељне. Овдје је важна стручна помоћ стручњака.

Ректокервикална метода се користи под надзором специјалисте

Трансплантација ембриона

Једна крава годишње може родити само једно теле. Ако на фарми постоје чистокрвне краве, стока стоке се може побољшати не само уз помоћ вештачког осјемењивања. Трансплантација ембриона говеда. Овај метод помаже да се одмах добије велики број телади са вредним генетским подацима. За ову процедуру, ембриони чистокрвних крава се узимају и стављају у материцу обичне краве, која постаје сурогат мајка.

Трансплантација ембриона говеда је много профитабилнија од традиционалне методе узгоја животиња.

Анимал селецтион

Донатор може бити свака педигреед кравица која има вриједне особине. Морају се пренети телади. Изаберите оне животиње које се правилно развијају. По први пут као донатор, јуница може бити стара 14 месеци. Ако је крава имала теле, требало би да траје најмање 2 месеца након тога. Животињама-донаторима је потребна одговарајућа нега, потребно их је добро нахранити.

Прималац може бити свака крава, чак и ако она и донатор имају различите расе. Али морамо узети у обзир величину животиња. Ако се теле појављује од велике мајке, велика крава треба да га и рађа.

\ т

Велико теле може посадити само велика крава

Како се то десило

Да би операција била успјешна, донатор и прималац морају имати синкроне сексуалне циклусе. Цео програм траје 1 месец.

 1. Ветеринар прво испитује краве.
 2. Затим почиње да процесуира животиње суперовулацијом хормона.
 3. Након 6 дана, животиње почињу ловити. Крава донора је осемењена. Поступак се понавља 2 пута, између њих 9-15 сати. Понекад је потребно и 3 пута, ако лов није завршен.
 4. Код крава донора, ембриони су испрани.
 5. Након њиховог извлачења, лекар претражује и обрађује ембрионе, дели их у категорије. За трансплантацију се користе ембриони 1,2 и 3 категорије, за замрзавање - само 1, а одбацују се оне које спадају у 4 категорије.
 6. 7 дана након сексуалног лова примаоца, трансплантира се ембрион. Ова процедура је слична вештачкој оплодњи.