Нега винограда у марту

Радно време за оне који се баве грожђем почиње у првих неколико данаМарт, а понекад чак иу фебруару.Чим нестане снежни покривач, започиње пролећни рад на винограду.

У марту су почели први радови у винограду

Шта раде у пролећном винограду

Како се бринути за лозу у пролеће?

  • Ослободите резнице од покривача за зиму.
  • Проверити да ли су резнице свеже и квалитетније.
  • Очистите резнице од земље и припремите их за садњу.
  • Подигните винову лозу на решетки.
  • Везати винову лозу, уклонити вишак пупољака, избојке.

Да би се резнице припремиле за садњу, треба одрезати потамњеле врхове стабала грожђа, а добре избојке сећи у резнице.

У пролеће, да би се избегло обилно исушивање, најбоља опција за резидбу је почетак марта. Понекад то раде крајем фебруара, ако временски услови то дозвољавају.Не препоручује се обрезивање у јесен, јер грожђе иде у фазу одмора и отпорност на мраз грожђа се може смањити.

Пре него што очистите винову лозу од земље, морате је подићи.Чишћење винове лозе је обавезан поступаккао што се бактерије накупљају у земљи сваке године.

Стара кора је такође уклоњена, што помаже да се смањи болест на лицу места.

Препоручује се да се одмах уклони земљиште које је изливено око корена.Затим око коријена направите рупу дубине 5 цм и наносите хумус и малч пепела.

У марту се грожђе може ставити на решетку

Превентивно прскање грожђа

Да би се заштитило грожђе од гљивичних болести, у пролеће се врши превентивно прскање.Први пут у сезони, то се ради након подизања винове лозе на подлогу и пре него што пупољци почну да бујају.За ово је погодан 3% раствор бакар сулфата, у ретким случајевима користи се Бордеаук течност.Ако су пупољци већ процветали и нисте имали времена за прскање, онда нанесите Бордеаук текућину, бакар оксиклорид или неки други антифунгални лек са бакром.

Фрагмент вишка пупољака

Да би сачували облик и спријечили задебљање грма, они одвајају додатне пупољке.Ово укључује успаване или будне пупољке или остављене током резидбе.Ако формирате облик вентилатора, хоризонтално, одрежите све бубреге до првог реда жице на бази.На завоју, винова лоза је везана у хоризонталном правцу.

На плодном жбуњу има успаваних очију, тако да се отицање пупољака јавља не само у марту, априлу, већ готово цијелог љета.Тако се додатни пупољци или избојци уклањају током читавог лета, јер од њих нема користи.

"Близанци", "тее", слаби или неплодни, такође се бришу.схоотс.Када су избојци исти у развоју, они остављају онај који се налази ближе жици и расте у вертикалном правцу, у циљу лакшег сналажења.На грани воћа, избојци који расту и одлазе.

Обичајно, 1 метър отрезки на листи 8-10 изделиа.

На гроздове може да остане само јаки пупољци

Селекција резница за клијавост

У марту су клијавци грожђа.Ово је најпоузданија метода за припрему садница у отвореном тлу.Пре него што се садница посади на градилиште, моћи ће да се јачају.Због оваквог приступа, продужава се вегетација грожђа, што омогућава боље сазревање изданака на грму.

Да би се узгајали саднице грожђа, користити зреле годишње избојке грожђа.

Приликом одабира резница, осигурајте да су:

  • добро развијене;
  • пречника 6-10 мм;
  • изрезани су из грмова мајке, што даје висок принос.

Нанесите резнице различите величине, погодне чак и једним оком.Али најбоља опција су резнице са два и три ока.

Може се идентификовати зреле резнице карактеристичном специфичном бојом коре, а ако је стабљика савијена, може се чути благо пуцкетање.

На дршци треба постојати 2-3 ока

Припрема резница за садњу марта

Ручка треба да има 2-5 чворова.Горњи рез је равна стабљика која је обложена парафином тако да сок не тече.На косом посекоту, испод шпице за 2-3мм., на другу страну.

Важно је намочити резнице како би се повећала њихова влажност. Да бисте то урадили, ставите их у хладну воду за 2/3 дужине. Ако су резнице у добром стању, оне се потапају 1-2 дана. Ако се осуше, они се натапају пет до седам дана. У процесу намакања, потребно је повремено мијењати воду.

Да би се стимулисао раст, ставите раствор хетероаоксина резницама, према упутству са соком алое (један део сока се разблажи у два дела воде).

Да би се побољшало укорењивање, резнице резница се изводе: дно резања је огребано на дрво за 8-10 цм.Потребно је пробушити доње чворове и међупросторе иглом.

Пре садње резница припремите контејнере величине 20к10 цм са рупом на дну како би се омогућило да вода исцури.

Испуњавамо резервоаре саставом речног песка (крупнозрнастог) са мешавином земљишта. Корисно је додати слој вермикулита и кондензовати све.

Хетероаксин - стимуланс раста за резнице

Садња резница

Приликом садње резница у пролеће, на површини треба оставити 1-2 пупољка, остатак треба потопити у земљу. Па, пре садње, ставите доњи рез резања у прах корена. Биљка, пожељно у припремљеној бушотини, са дубином не већом од 50 цм са подлогом. Поставите резнице према схеми од 5к4 цм. Боље је залијевати отопљеном водом да би се уклониле шупљине у јамама. Саднице прекривене полиетиленском фолијом.

У првој фази бубрези бубре и отварају се на температури од 8-10 степени. Након 2-3 недеље формирају се корени.

Негасаднице

Да би се адекватно бринуо о садницама, потребно је узети у обзир температуру, светлост, храњење и залијевање.

За правилан развој саднице, у горњем делу подручја, температура не треба да буде изнад + 15-17 степени, а на месту кореновог система + 22-25 степени.Препоручује се да се посуде са садницама идентификују у посуди са водом и да се стави изнад извора топлоте.Можете ставити на прозор, гдје се батерија налази испод.Свако јутро и вечер младице се прскају водом.

Када су пупољци отечени и зелени конус је видљив, саднице треба више светлости, до 14 сати.За 15-20 дана формирају се корени.

Приближно, после два месеца, са формирањем 3-5 листова и корена од 10-15 цм, да би се очврснула, пладањ са резницама се одводи на хладније место (+ 10-15 степени)..На хладном, осветљеном мјесту са сунчевим зракама, саднице се прије садње налазе на отвореном тлу.То се дешава крајем маја месеца.Али не заборавите систематски производити заливање и ђубрење.

За слетање, изаберите место са јужне стране, са добрим осветљењем.

У марту и априлу, главни задатак је систематска инспекција винограда.