Методе обраде осе у винограду

]

Познато је да су осе зависне од слатког грожђа.Они лако гризу кожу и уживају у сочној пулпи.Као резултат, бобица почиње трунути, и на крају, цијела грозда умире.Стога, вртлари, у областима у којима расте ова бобица, жестоко су заинтересовани за заштиту грожђа од осе.

Осе узрокују озбиљну штету на берби грожђа

За борбу с осама у винограду треба темељито припремити.Неки вртлари чак и не сумњају да на том мјесту постоје пругасти штетници све до почетка зрења плодова. У љетњем периоду, популација оса има времена да снажно расте и онда је готово немогуће спасити грожђе. Стога не смијемо заборавити превентивне мјере током цијеле године, без обзира на физичко присуство штеточина на локацији.

Које су методе борбе

Можете се борити са осе на неколико начина:

  • физичко уништење гнезда;
  • употреба хемикалија;
  • народне методе;
  • замке за уклањање пругастих штеточина.

Одмах морам рећи да се период масовне инвазије инсеката поклапа са временом сазревања грожђа.Употреба инсектицида укључује прскање отровних супстанци на површину бобичастог воћа, тако да су оса унутрадаље их није јео. Стога се хемијска средства готово никада не користе, јер више није могуће јести обрађене бобице.Данас су развијене друге методе за заштиту усева од крилатих штеточина.

Клопке су делотворно средство за борбу против осе

Уништавање гнезда

Да бисте се ослободили оса на вашој парцели, требало би да га редовно прегледате и суседнетериторије за откривање гнезда.Ова активност почиње у мају, иначе ће рој расти и носити се са њим ће бити много теже.Најбоље вријеме за тражење гнијезда је у рано јутро када је већина инсеката напустила гнијездо.Најчешће се налазе у дрвећу, под кровом или чак у пијеску.

Чим се открије гнездо стршљена, уништавање би требало почети одмах.Боље је то радити у вечерњим сатима када штетници спавају у гнезду.Вртлар носи заштитну одјећу како би заштитио кожу лица и тијела од угриза.Препоручљиво је носити наочаре и наоружати се лампом.

Искусни вртлари препоручују покривање светлости црвеном тканином, јер пругасти штетници не визуелно перципирају ову боју и моћи ће се изненадити.

Постоји неколико начина да се уништи рој.Најлакши начин за прскање у гнездо хемијским средствима за борбу против инсеката - дихлорвоса.Такође се користе специјалне димне бомбе.Од дима, осе падају, а баштован ће само морати да их прође ногама.Неки вртлари одмах уклањају гнијездоу посебној врећи и однесена са локације. У будућности, инсекти и гнијездо најчешће се спаљују.

Најприхватљивије је уништити гнездо стршљена у мају

Васп Трапс

Препоручује се израда замки из пластичних боца. Да би се то постигло, они се одсецају од врха и постављају на доњи део. Испада нека врста левка, који је касније поставио мамац. Такве замке су објешене по ободу винограда. Тако да се боца може користити на овај начин, направљене су две мале рупе у пластици кроз коју се извлачи танак конопац. Користи се за осигурање замке у винограду.

Како разноврсни производи користе мамац:

  • шећерна вода;
  • мед;
  • џем;
  • пиво.

У принципу, сваки слатки производ са јаком аромом сигурно ће привући пажњу пругастих штеточина. Предуслов је вискозност, тако да осе које су јеле деликатесе више нису из замке. Дозвољено је користити отровни мамац.

За припрему, треба помијешати плодове земље с инсектицидом. Али ако изаберете алат са оштрим мирисом, онда ће то одвратити инсекте.

Отровни мамац се ставља у отворени трап тако да га крилати штеточина може лако напустити. Ако се то уради исправно, осе које су јеле отров, обавезно је унесите у гнездо. Ова метода је посљедње уточиште и користи се само у случају масовне инвазије штеточина.

Васп Трапнаправљена од обичне пластичне боце

Популарне методе бављења осама

Најефикаснији народни лек је страх. То је дизајн који имитира гнездо осице. Ако се постави на градилиште, оса је загарантована.На продају су готови пљачкаши који ће засигурно служити љетниковцу годинама. Али можете га сами изградити.То ће захтијевати врећицу и велики број врећица од целофана. Торба је чврсто упакована у пакете и осигурана у непосредној близини винограда. Када га виде крилати штеточине, они одмах одлучују да је подручје заузето и траже другу кућу.

Још један народни лек који ефикасно помаже борбу против инсеката је лимун и клинчић. Искусни вртлари тврде да пругасти штетници не толеришу ове мирисе. Ако се по ободу винограда ставе кришке лимуна, густо оковане клинчићима, оси ће се држати подаље од њега.

Мирис лимуна плаши осе

Примена решетки

Ова метода је најскупља и напорнија, али вам омогућава да у потпуности сачувате бербу грожђа од било каквих штеточина. Свака гомила се ставља у врећицу посебне тканине тако да штеточине не могу доћи до бобица. А ако у другим случајевима оса и даље једе одређени део грожђа, онда се обезбеђује стопроцентна заштита.

Гарденер набава готове мреже или произвежда ли их самостоателно. За њихову припремурабљена мрежа против комараца.

Други материјал са сличним карактеристикама је погодан, наиме, требало би да обезбеди стално снабдевање свежег ваздуха бобицама.И брзо се суши након кише.

Борба против осе у винограду треба да се спроведе на свеобухватан начин.Препоручује се почетак маја у потрази за стаништима ових штеточина.Ако се ипак појаве на парцели, онда је потребно брзо организовати заштиту усева на неколико начина одједном.Овим приступом вртлар ће спасити грожђе од нежељених гостију.