Главни типови сидератова за кромпир Крумпир

Кромпир је тежак усјев, а земљиште захтева храњиву и растреситу земљу. Да би побољшали свој квалитет и постигли већи принос, баштовани гаје зелено гнојиво. То су помоћне биљке које су уграђене у земљиште како би побољшале свој састав и структуру.

Да би се побољшао раст кромпира, можете му додати зелено гнојиво

Користи и ефикасност

Сидерати су еколошко ђубриво које има неколико предности:

 • смањује киселост тла и штити је од исушивања;
 • зауставља ширење корова;
 • бори се против штеточина;
 • засићује тло корисним елементима у траговима: душиком, калијем, фосфором.
Њихови разгранати коријени савршено помажу у попуштању тла. И након њиховог труљења, формирају се мали канали због којих се измјењују кисик и влага.Ефикасност таквих биљака је упоредива са увођењем стајњака у земљу.Понекад се ова два метода комбинују, јер ће стајњак само појачати дјеловање сидерата. Функције биљних ђубрива омогућавају правилан раст сваког корена и добијање квалитетне и богате жетве.

Сидерати испоручују хранљиве материје директно у корене кромпира

Када и како сејати сидерате?

Могуће је посијати сидерат за кромпир у јесен, кадамразеви ће остати око мјесец и пол. Саде се одмах након жетве у култивисаном земљишту. Биљке труну под снегом, дајући потребне хранљиве материје. Не смијемо заборавити на редовно залијевање.

У пролеће, зелени људи се саде под кромпир, али након што се земља довољно загреје и снег се потпуно отопи. Боље је то урадити у априлу и косити две или три недеље пре садње поврћа.

Током овог периода, биљке ће моћи да потпуно труле. Не би требало да остављају семена која могу бити извор корова. У пролеће је важно да не пропустите време жетве биљних ђубрива.

Кромпир можете "хранити" сидератам након садње. Тако између редова биљне сенфице, која ће задржати влагу и уплашити штетне инсекте. Искусни вртлари саветују да се садња зеленог стајњака за кромпир у јесен. То ће омогућити употребу сорти отпорних на мраз као заштиту од снијега, а када дође прољеће, стабљике ће трунути.

Потребно је знати нека правила њиховог узгоја:

 • Постоји око два килограма сјемена по сто квадратних метара.
 • Свака појединачна култура треба своју властиту биљку.
 • Сидерати се измјењују једном годишње за једну културу.
 • Потребно је знати тачну количину потребног ђубрива и засадити одређеном густином. Мала количина неће дати жељени ефекат. Ако претерате са сидератами, они ће почети да бришу
 • Размотрите тип тла. Зрна су засађена на глини и мочварама. Пеапреферира неутрално тло. Еспарцет расте чак и на каменим тешким тлима, а лупина у било којој земљи осим глине.

Узгој корисних биљака је прилично једноставна технологија. Семе се распоређује у растреситом земљишту, формирајући жљебове и покривено земљом.Приликом заливања неопходно је осигурати да семе не подноси водом. Смеар сидерата није вредно тога. Потребно је користити хеликоптер и одрезати их на плиткој дубини. У овом случају, они ће бити кориснији. Не можемо дозволити зарастање сидератова. Потребно их је пререзати пре него што почну да цветају. Месец дана касније, све коначно труне.

Сенф је велики сидерат, али се мора пререзати пре цветања

Који сидерати су погодни за кромпир?

Препоручује се употреба махунарки. Они земљишту дају азот и фосфор.То су грашак, лупин, детелина, луцерка, сардела. За кромпир су погодни и зоб, пшеница, раж, сенф.Нису гори од махунарки које штите земљу од исушивања и обогаћују је витаминима. Ако се посади у јесен раж или сенф, онда ће зими заштитити земљу од смрзавања. Они такође побољшавају структуру земљишта, али емитују много мање азота од других.

Тешко је издвојити једно универзално ђубриво, јер свака има своју сврху. Важно је комбиновати разне сидерате за кромпир, садећи их заједно. Најбољи од њих су лупин, раж, сенф, грашак и зоб:

 • Лупин је једно од заједничких ђубрива и најбољи прекурсор за кромпир.Његови врхови су усађени у земљу после пет недеља.Важно је спречити формирање семена.Коријенски систем лупине расте дубоко у земљу и не лишава горњи слој хранљивих елемената у траговима.
 • Раж се сије после копања кромпира.То је хладно-отпоран сидерат, који преживљава у јаким мразима.Ова житарица је погодна за било коју врсту земљишта и лако држи хранљиве састојке у свом горњем слоју, спречавајући их од прања растопљеном водом.
 • Сенф је хладно отпорно ђубриво које се уграђује у земљиште неколико пута годишње.Подиже се довољно брзо, тако да морате имати времена да косите зеленило, док се не појаве први цветови.Сенф помаже да се ослободе жичаних личинки, као и да смање бујну вегетацију.Корен горушице излучује органске супстанце које су у интеракцији са земљом и допуњују залиху калијума.
 • Зоб је засађен у рано пролеће и до средине септембра.Мов четрдесет дана након тога.Одлична је заштита од корова.
 • Грашак је годишњи махунар који се вреднује због своје преурањености.Лако се апсорбује у земљишту након разградње, допуњавајући га хумусом и органском твари.Дошло је до акумулације азота из ваздуха због бактерија квржица на његовим коренима.

Лупин је привлачан и користан сидерат за кромпир

Пшеница и раж могу привући различите штеточине.Стога им се не саветује да сијају непосредно пре искрцајакромпирСунцокрет извлачи из земље пуно хранљивих састојака, и полако се распада.Не препоручује се да се користи као претходник овог поврћа.

Сидератион е ефективна помос за парцели за дача, каде се планира да се гоји кромпир.

Искусни вртлари дуго користе сидерат како би сачували плодност тла.Вешта употреба биљних ђубрива ће омогућити прикупљање богатих берби поврћа.