Голубица с голубицом: како разликовати подне голубове

Важно је да одгајивач зна како да разликује голуба од голуба: то ће помоћи у обрачунавању јата и репродуктивним способностима.За одређивање пола ових птица користе се различите методе.То је структура тела, понашање (као што је голуб загрљај голуба), карактеристике гласа (као мушки цоос).Такође се користи народна техника, како разликовати женку од мушкарца.

Када голуб и голуб седе раме уз раме, мушкарац обично загрли дјевојку

Неки извори тврде да могу разликовати припадност искусним одгајивачима голубова.Међутим, дешава се да греше.

Методе за утврђивање пола

Спољашње карактеристике

Голуб и голуб разликују се по величини. Ако је мушкарац без генетских абнормалности, он је већи од женке. Међутим, овај метод не ради у случају украсних врста.У таквим пасминама, мужјак изгледа елегантније и крхкије од голуба.

Други начин да се одреди пол припадника јата голубова је погледати:

 • глава: код женки је мања, очи су израженије и испупчене, врат је тањи;
 • кљун: код женки, основа кљуна је ужа, а мушки је дебљи и глупљи, а церес је боље развијен.

Недостаци ове технике:

 • индивидуалне спољашње карактеристике различитих врста голубова (за месне пасмине „дјечаци“ су много већи);
 • старост: стари женски капци су грубљи од младог мушког узорка.

Према аутосек методи, лако је знати да ли је „дјечак“ пред вама или „дјевојком“. Искусни голубеводи, који разумеју карактеристике пасмине, одредиће пол по боји: на пример, мушки представници имају светлију боју перја.

Мушкарац је обично већи од женке

Структура карлице

Здјеличне кости се налазе испод грудног коша, у подручју каудалног подручја. Код женки, удаљеност између њих је шира (не мања од фаланге прста), код мушкараца се готово затварају. Недостатак ове методе је у томе што се не односи на птице које још нису почеле полагати јаја.

Могуће је направити грешку у случају случајева лабавог стаса или рахитиса који су раније били болесни, због недостатка калцијума.

Карактеристике понашања

Одгајивачи голубова старије генерације савјетују да се птица повуче за нос. Према њима, женке реагују на такав третман мирно, а мушки примерци избијају. У пракси, стока се у таквој ситуацији понаша непредвидиво, понекад су жене активније и агресивније.

Недостаци методе:

 • често једна или друга реакција указује на темперамент и карактер;
 • ради се о кроћењу и отпорности на стрес.

Ако су два мужјака стављена у кавез, они су активни и агресивни, онда ће сукоб почети. То једолази из борбе за животни простор, жеље да се сазна који је од њих јачи.То је у супротности са двема женама које мирно и мирно коегзистирају.Хетеросексуалне јединке почињу да лебде: голуб загрли голуба, активно је удварајући.

Голубови у кавезу неће се међусобно борити

У сезони парења, мушке птице се понашају активно.Они шире пера репа, напуштају гушавост, заузимају вертикални положај.За време удварања голуб грли голуба, прогони га. Ако је женка стављена на мушкарца, њено понашање је опуштеније.Губи се, бјежи од прогона и слингс на реп. Ако прихвати удварање, шири перје на доњи дио леђа, лукове и климање главом.

Недостаци овог метода:

 • понекад се мужјаци голубова понашају ниско;
 • Жестина и мир су зависни од пасмине и индивидуалног карактера птице;
 • У стресној ситуацији (на тржишту и тако даље) понашање птица разликује се од уобичајеног, тако да се купац лако греши.

Према узгајивачима, током удварања удварања биће могуће разликовати припадност и по начину како голуб обухваћа голубицу и својим понашањем према особи.Ако птицу узмете с оба крила једном руком, а другу ударите по грудима, „дјечак“ ће држати ноге заједно (што „дјевојке“ не раде).60глас и није увек карактерисана великом тачношћу.Узгајивачи тврде да је мушки глас гласнији и грубљи.Према сведочењу неких одгајивача голубова, звукови које женска особа прави су више пекторални и бурри.

Дивљи представници, поред знака, као што је голуб који грли голуба, може се идентификовати и струјом која се јавља само у току периода парења.

Још једна популарна метода је узимање клатна од мједи, бронзе или бакра и држање птице преко леђа.У случају да се ради о самочки, висак се ротира у кругу, ако се мушко љуља по гребену.Метод је сумњив, али неки га узгајивачи новака користе.

Пилићи

Дефинисање „дјечака“ пред вама или „дјевојком“ је још теже него у случају одраслих представника.Понашање (као код одраслих, када голуб загрли голуба) још није формирано.Код мушкараца, пилићи су обично већи од главе, аи сами су већи.Међутим, за неке пасмине постоје егзактни критеријуми: за “девојке” -тексанов је пад дуг, за “дечаке” - кратак.

Голуб раса Тексан има изражене полне разлике

Корисни савети

Упркос приближном степену вероватноће сваке методе, узмите у обзир резултате које су показали.Ово ће помоћи:

 • да би се избегле даље потешкоће у формирању голубова;
 • идентификују појединце са хормонским или генетским поремећајима.

Наведене методе ће вам рећи како разликовати голуба од голуба.Сви нису тачни на 100проценат, много зависи од одређене расе, старости, индивидуалних особина (голуб обухвата голубицу, али можда и активније понашање агресивне жене). Међутим, ове технике ће помоћи оплемењивачу да идентификује претјерано женске мушке птице или превише активне женке.