У ком периоду се беру лешници Валнут

Љешњаци су популарни код произвођача чоколаде и слаткиша, познатих и као љешњаци или љешњаци. Ова лешник је веома корисна за људско тело, а плодови имају невероватан укус. Али они који први пут засаде такве биљке желе да знају када лешници сазрију.

Време сакупљања лешника зависи од места његовог раста

Све зависи пре свега од његовог станишта и разноликости. Ако лешник расте код куће, може се постићи његово сазревање раније. Али оне биљке које расту у шуми, сазревају касније.

Време жетве лешника

Време за сакупљање лешника подудара се са жетвом ораха. Важно је да не пропустите тренутак зрења лешника. Период сакупљања лешника зависи од станишта, сорте. Најчешће, сакупљање ораха је од јула до септембра.

Неки људи више воле да скупљају још незреле лешнике, јер имају све потребне витамине у зеленој форми. Али минус ране бербе је да се такви плодови не складиште више од месец дана, а неки баштовани припремају залихе за зиму. Стога, људи који редовно сакупљају лешник препоручују да не беру воће док сазревају.

Да бисте утврдили да ли је матица зрела, само погледајте њену боју.Зрелост, лешник добија светло смеђу нијансу, а затим потамни.Зрело воће лешника се већ може наћи украјем лета, али на крају плодови сазревају тек у септембру.Током овог периода, скупљат ћете плодове не само из грма, већ и испод њега, јер зрела лешник почиње да се распада.

Зелени љешњаци се могу убирати, али се не могу складиштити дуже од мјесец дана

Како правилно сакупити љешњак

Када се беру плодови, стављају се под грмљеТканина је велике величине и тресе грмље.Зрели орашасти плодови без проблема се љуште.

Када се беру, треба их ољуштити. Чекић нежно удари у лешнике како не би оштетио језгро.Зрна се могу складиштити зими и у љусци, али их треба осушити.

Методе сушења лешника

Само лешник који је претходно осушен складишти се дуго времена.Одмах након сакупљања плодова треба их осушити.

Основни методи сушења:

  • употреба тигања;
  • употребом специјалне електричне сушаре;
  • у рерни;
  • на свежем ваздуху.

Сакупљени лешници треба да се добро осуше

Да би се лешник осушио у тигању, прво га треба очистити од љуске, сипати зрна на загрејану посуду и стално мешати.Време печења је од 3 до 5 минута.Након што се матице охладе, могу се уклонити за складиштење.

У електричном сушачу се такође суши само ољуштена матица.Температура у уређају не сме прећи 90 ° Ц.Време сушења је 5 до 6 сати.Кашике за печење треба периодично мењати, што ће омогућити равномерно сушење матица.

У пећници се љешњаци могу сушити у љусции без њега. Да бисте то урадили, поставите матицу у рерни загрејану на 120 ° Ц. Сушење лешника на овај начин је два сата.

Ако сунце добро сија на вашем подручју, можете исушити плодове ван. Раширите лешник на папиру, оставите неколико дана. После ових манипулација, биће спреман за дугорочно складиштење.