Болести и штеточине: како заштитити грожђе

Искусни вртлари знају да није довољно засадити грмље на властитој земљи како би добили висок принос грожђа. Винограду је потребна пажња и брига. Посебно место заузима заштита грожђа од болести и спречавање појаве штеточина.

Прскање винограда ће га заштитити од многих болести

Болести и штеточине грожђа

\ т

Познато је скоро 500 врста болести грожђа. То укључује гљивичне инфекције, бактеријске инфекције и вирусне болести, као и микоплазму и друге врсте обољења.

Већина домаћина се суочава са следећим болестима које утичу на квалитет усева:

  • плијесан;
  • оидиум;
  • сива трулеж;
  • црна мрља;
  • Инфективно сушење.

На ову листу морате додати још вртних штеточина које могу проузроковати знатну штету винограду. Главни проблеми су:

  • лажни штитови;
  • гриње;
  • паук обол;
  • црв;
  • филоксера и други.

Као што можете да видите, има доста оних који желе да "пробају" грожђе пред власницима.Ако вријеме не подузме мјере за борбу против "хватача", онда жетва можеда не видим.

Филоксера је грожђе које једе паразит

Класификација препарата за прераду

Данас је доступна широка листа препарата који се могу поделити.на фунгициде и инсектициде.

Фунгициди су дизајнирани да се боре против гљивичних лезија и инсектицида за убијање штеточина. Фунгицидне формулације карактеришу раздвајање у контактне и системске ефекте.Они се разликују у погледу чекања на резултат, и на принципу утицаја на биљку.Ако се детаљније опишу, системски фунгициди продиру у биљна ткива и крећу се заједно са њима, уништавајући болест.Они имају велики утицај на биљку, способну да униште високо развијени процес болести.Поред тога, ови фунгициди се не испиру падавинама.

Контактне хемикалије не продиру у ћелије, њихово деловање се заснива на директном контакту са патогеном микрофлором на површини.Брзо дјелују на додир са патогенима, добро се понашају у подручјима директног контакта са гљивичним спорама, и не изазивају овисност, односно, погодни су за поновљене третмане.Али ова група лекова не може да се носи са дубоким лезијама и лако се испире кишом.

​​

Постоји група системских лијекова који комбинују основне особине горе описаних супстанци.У сваком случају, узгајивач мора пажљиво прочитати опис и упуте.Тек након тога донесите одлуку о употреби супстанце на локацији.

​​

Всак фармер избира препарати за прскање на сопствене потреби

Победа над печнина

Плоса мосно утича на все органите на зелените биљки.То је гљивична болест која репродукује споре које преживе зиму у земљишту, у бујном лишћу и смрвљеним бобицама.Потицај развоју спора дају обилне падавине у прољеће, када температура расте до + 11 ° Ц.Први стадијум болести одвија се тајно, визуелни знакови се појављују за 5-10 дана.

Виноград заражен пепелницом има жућкасте мрље различитих конфигурација на листовима.Са повећањем влажности на доњој страни зараженог лишћа приметан је беличасти премаз.То су конидијални спорови који поново инфицирају биљку.Током сезоне, гљивична инфекција производи до 16 генерација.

За борбу против плесни, виноград се прска контактним или системским фунгицидом.Може бити "Микал", "Ридомил", "Холимитсин" или Бордеаук.Према правилима, прво прскање се врши пре форсирања изданака до 25 цм.За време вегетације потребно је провести 7-8 апликација, а интервал између њих је од 15 до 21 дан, у складу са упутством.

Потребно је извести све агротехничке мјере како би се смањила влажност и спријечило прекорачење лишћа.

Лек Мицал се успешно бори с пепелницом

Борба против пепелнице (оидиум)

Оидиум је такође гљивична болестгрожђе. У том процесу трпе сви зелени органи биљке, покривени су светло сивим слојем мицелија. Хифе гљивица су причвршћене на живе површине усисним чашама и усисавају снагу из спољашњих ћелија. Постепено, смрт заражених ткива.

На лишћу, оидиум се јавља као одвојена места која доводе до скупљања и прераног ослобађања листа. Заражени цвасти се потпуно осуше, а грожђе пукне. Ако се оидиум слегне на лигнифициране изданке, онда смеђе мрље постају видљиве.

Узрочник болести зими скрива у бубрезима заражених изданака. Крошње које извирују из таквих пупољака одликују се лакшом, благо сивкастом бојом. Период инкубације болести је до 14 дана. Споре су способне за клијање на температури од + 5 ° Ц.

Препарати сумпора се користе за борбу против пепелнице. Пре цветања, пожељан је влажни прах или колоидни сумпор, а затим сумпор који се меље. Током периода активног развоја, третирају се са Топсином, Фундазолом, Баилетоном и другима. Прскање се понавља са интервалом од 10-15 дана.

Топсин - лек против оидиума

Борба против сумпора

Ова гљивична инфекција може уништити до 80% укупне бербе грожђа. Она утиче на све системе, укључујући и процесе који су сазрели на годину дана. Сива трула је опасна за саднице, јер доводи до пропадања бобица и гребена. Гљивица је способна да преживи у великом температурном опсегу. Разлика је од +5 ° Ц до +30 ° Ц. ИнтензитетРазвој мицелија драматично се повећава са повећањем влажности до 70%.

Патоген презимљава у погинулим биљним остацима и почиње да се развија са почетком пролећа.До краја љета формира жаришта на гроздовима.

Основне мјере за контролу сиве плијесни су правовремене агротехничке мјере.Грмље треба везати, уклонити неплодне изданке и изравнати, како би се побољшала вентилација.Исто тако будите сигурни да уништите штеточине и правовремено жетву.Сви биљни остаци морају бити очишћени и спаљени да би се уништио узрочник.

Да би се спречио развој болести, грмови се третирају фунгицидима.Ово могу бити Бенлеит, Еупарине, Топсин.Први третман треба да се уради након што капи падну, а други - пре затварања плодова у рукама.Два накнадна третмана се изводе у почетној фази зрења и мјесец дана прије жетве.

Сивата трава може да се избегне редовно разтирававе на гроздата и уни {тававе на {тетите

Инфективни, неинфективни и вирусни болести на грозду

Поред гљивичних инфекциј,разне инфективне и вирусне болести.То може бити антракноза, инфективно скупљање грмља, клороза, кратки чвор и многе друге.Да би се борили против њих, ствара се мала слика, прскањем хемикалија у пролеће, пре него што се бубрези активирају.Водите рачуна о уништавању штеточина које преносе патогене.Посебна пажња се посвећује стању садног материјала.Саднице треба да буду јаке и здраве.

Једна од најчешћих и најопаснијих лезија у овој групи је заразно скупљање грмља. Болна лоза производи слабе избојке са кратким интернодијама и плитким деформисаним лишћем. Када температура расте, раст пуцања може потпуно престати. Листови касније цветају на грмљу, а на кришкама су присутне некротичне мрље. Испрва се исушују појединачни рукави, а онда грм умире у потпуности.

Штета од мраза или озбиљна суша могу изазвати развој ове болести. Узрочник заразног исушивања зими у дрвеном кори старих винова лоза, у рукавима и воћним везама.

За борбу се врши обрезивање са обавезним сакупљањем смећа, које се мора спалити. Поред тога, када се знакови заразног исушивања изводе прскањем "ДНОЦом"

Инфективно сушење грожђа може настати у одсуству редовне орезивања

Заштита грмља од штеточина

У јесен, након што је лишће пало, а у прољеће, прије активирања бубрега, потребно је распршити инсектициде како би се уклониле зимске фазе штеточина. За борбу против различитих типова крпеља можете користити лекове "Нитрафен" и "ДНОЦ".

У периоду када грм гура зелени конус, третман се врши са лопатицама, мољцима и косама. Кемикалије "Цхлорофос" и "Фозалон" су погодне за то. Исти лекови су погодни за сузбијање лишћа и грожђа. Међутим, обрада се мора обавити и ранијецветање када се пупољци попуштају.

Мере за заштиту винограда од болести и штеточина могу се спроводити народним средствима. За ово се прскање врши не хемијским препаратима, нити одварцима биља. Хемију је немогуће користити у периоду сазревања грожђа, али су децоцтион и инфузије сасвим прихватљиви.

Против инсеката користити одвар коре лука лук, цветове или гавез. Али ова средства се морају примењивати на грмље што је чешће могуће, јер их свака падавина потпуно уклања из постројења. У многим случајевима, такве противмере нису ефикасне. Само смирују узгајивача, неко време.

Заправо, прскање грмља не траје предуго. Али ова мјера је апсолутно неопходна за стабилан принос винограда. Обезбедите биљкама одговарајућу негу и обезбедиће вам обилну жетву.