Абоут Асцариасис Пигс Пигс

Асцариасис оф пигс се не може назвати животно угрожавајућом болешћу, али изазива значајну штетуузгој свиња, јерутиче на тежину, развој прасади.Због тога је проценат продуктивности нагло смањен (до 30%).Постоје случајеви смрти младих.

Асцариасис смањује стопу пораста тежине код свиња

Шта је асцариасис?

Ова болест је узрокована Асцарис суум асцаридима, који се населе у танком цреву.Паразити живе свуда осим у сјеверним дијеловима земље.Бијеле су са ружичастим нијансама.Мужјаци расту до 10-25 цм, женке су веће - 20-40 цм Женка производи 100-250 јаја које заједно са отпадом напуштају тело свиње. Ако падну у повољно окружење, тј.снабдевени кисеоником, водом, потребном температуром од 15 до 35 степени (најпогодније - 24-26 степени), затим се развијају до инвазивне фазе. Потребно је 3-4 недеље.

Шта се дешава после?

 1. Ако свиња прогута храну или воду с јајима на одређеном ступњу развоја, онда се ларве појављују у цријевима свиња.
 2. Они улазе у јетру из црева, а затим у десну преткомору.
 3. Након што се паразити пошаљу у плућа.
 4. Прасац кашље, а заједно са слузом ларве завршавају у устима.
 5. Опет их животињеластавице.Још једном у цревима, аскарис расте за 1,5-2,5 месеца.Укупно таквих аскариса живи 4-10 месеци.

Слика од Асцариса

Како се јавља инфекција

Најчешће, свиња прогута инвазивна јаја са храном или водом.Ако животињама недостају минерали, они једу земљу.Може да садржи и јаја која су опасна по здравље.Свиње се инфицирају у тренутку када се лизају из брадавица материце.

Најчешће, инфекција настаје ако је свињац превише прљав, подови у просторији су лабави, а терен се налази у долини, тако да су собе влажне.

Понекад црви доприносе ширењу болести, унутар које личиница одлази.Паразити носе и разне инсекте.Асцарис јаја је тешко уништити: могу се чувати у земљи до 2,5-10 година.Умиру само на - 30 ° Ц, а онда не одмах, већ за један дан.Ако третирате асцарис топлом водом, само половина ће умрети.

Ако се прасад слабо хране, у њиховој исхрани нема витамина Б и А, а прасад се инфицира.Такође, санација у свињцу помаже у ширењу болести, па је превенција и уравнотежено храњење и свакодневно чишћење.

Чист свиња је добра превентивна мера за асцариасис

Учинак асцариса на свиње

Како свиње постају асцариасис са годинама,производи се отпорност на инфекције. Стога ова болест представља највећу опасност за младе животиње. Патње и назимице трпе,што је од 3 до 5 месеци. Шта су опасни округли црви?

 1. Личинке током миграције узрокују повреде малих жила, ткива, органа, због којих долази до крварења. Понекад постоје упални процеси.
 2. Живећи у телу свиње, личинке луче и производе метаболизма, понекад умиру. Због тога свиње развијају алергије и друге промјене, као што су метаболички поремећаји.
 3. Одрасли повреде цревну слузницу.
 4. Ако се акумулира значајан број паразита, јавља се цријевна блокада. Можда његову паузу.
 5. Ако се паразити попну у жучне путеве, тада се омета одлив жучи.
 6. Са јаком инфекцијом ларви асцарис, прасади развијају упалу плућа асцариасис.

Асцарис је веома опасан за сисајуће прасад

Асцариасис Симптомс

Код одраслих (крмаче и свиње) симптоми ове болести нису видљиви. Чињеница да су инфицирани може само рећи повреду органа за варење. Али код прасади су изражени симптоми. Постоје две врсте асцариасис.

 1. Симптоми акутне асцариасис:
 • пнеумонија;
 • знакови алергија;
 • могуће су конвулзије;
 • прасима шкргуће зуби;
 • трбушни мишићи трбуха и ногу;
 • животиње се тешко крећу;
 • кашаљ, кратак дах;
 • висока температура, која расте до 41,5 ° Ц;
 • прасад која се скривају у леглу;
 • понекад је на кожи видљив велики осип, након 6 дана појављује се краста.
Ови симптоми трају 6-15 дана.Свиње - одојак повраћа, оне имају јак недостатак даха, тече слина.Понекад се јављају грчеви. Током храњења или мало касније, животиња цвили, а онда пада на под, пати од грчева.Његово дисање постаје учестало, његова кожа постаје црвена, а очи отворене.Овај напад траје не дуже од 2 минута, али исцрпљује младе.Они постају летаргични, њихов ход је климав.

 1. Симптоми хроничне болести:
 • смањен апетит;
 • дијареја или констипација;
 • прасад губи на тежини, претвара се у мраз.

Мала покретљивост прасади може бити симптом асцариса.или, захваљујући другим методама, постављена је дијагноза, прописано је лечење - деворминг.Спроводи се уз помоћ лекова.Најчешће се користи пиперазин хексахидрат или његова сол.Али постоје и други лекови: фебантел, нилферм, итд.

Третман са пиперазином се спроводи 2 пута дневно, ујутру и увече.Храни се младим животињама у количини од 0,3 г /кг, ако свиња тежи не више од 50 кг.Ако је већи, узима се 15 г лека по особи.Лијек се припрема одмах за групу животиња, која се даје заједно с храном.На дан када се третман обавља, количина хране се смањује за 2 пута или за трећину.Храна је зачињена нечим течним: млеком или сурутком.И дају воду у малим количинама.Третирање фенбендазолом се такође спроводи два пута, прописано је 10 мг /кг.

Примена другихо лековима се може разговарати са ветеринаром. Он ће прописати третман: неопходну дозу лекова, колико пута и колико често да се лек даје.

Лекови за асцарис се мешају у храни

Превенција

Болест је боље спречена него излечена. Дакле, на оним мјестима гдје је свињска асцариасис уобичајена, проводи се дехарминизација. Када се ова превенција врши?

 1. Све крмаче су девормед месец дана пре њиховог прасења.
 2. Прије него што свиње преведу на пашу - једном, а прије повратка у шталу у јесен - други пут.
 3. Ако се нова свиња уведе у тов, она ће се прегледати и, ако је потребно, третирати.
 4. Младе животиње су такође дехормисане по посебној шеми:
 • прво - у 35 - 40 дана;
 • затим - 50-60 дана;
 • последњи пут је 80 дана.

Ако бебе расту од децембра до маја, онда само 2 пута: прво - за 50-55 дана, а затим - за 90 дана.

Чим се животиње осуше (немогуће је чекати дуже од мјесец дана), врши се третман свињских кућа. Без тога, превенција животиња није ефикасна.

Двореците также треба да бъдат чистки.