Љетни поступак обрезивања кајсије Априцот

Једно дрво кајсије може произвести до 100 кг усјева по сезони, а његове гране које се шире ће постати добро склониште од ужареног сунца.Да бисте добили све ове погодности, морате правилно организирати бригу за њега, у којој љето обрезивање марелица игра важну улогу.

Љетна резидба има за циљ уклањање старих и оштећених грана

Воћно дрво воли свјетло, важно је за његов раст и развој.Резидба помаже да се ослободите старих непотребних грана које спречавају да биљка активно плодове.

Важност летње резидбе кајсија

Вртлари се суочавају са зарастањем крунице прегаче неколико месеци након оплањања пролећа.Стабло пати од преоптерећења, што доводи до погоршања имунитета биљака, његове отпорности на паразите и болести.Обрастање кајсије теже за презимљавање.

Суочени са зарастањем круне биљке воћа, можете га орезати љети. Сврха такве жетве је рационализација регулације постројења.Таква брига је потребна за младе кајсије и за старе.Уклањање грана које слабе раст стабла омогућавају култури да активно плодове.

Резидба кајсија је важна у било којој фази раста дрвећа.Одржава се сваке године, тако да сваки баштован треба да зна за свезамршености овог случаја. Обрезивање воћака је подељено на 3 врсте:

 • санитарни;
 • против старења;
 • обнављање.

Све врсте орезивања се често спајају у једну, посебно у старим стаблима. Санитарна обрада је неопходна за чишћење осушених, оболелих или оштећених грана. Рестаураторска резидба помаже да се постигне добра жетва, подмлађивање - продужава живот умирућег усева још неколико година.

Препоручује се обављање летњег орезивања у јуну, понекад у августу. Не постоји фиксни временски оквир за санитарно чишћење.

Нису сви природни услови усамљене особе повољни за поступак. Током суше, може уништити биљку.

Летње обрезивање кајсије: резервни кљун, доњи цвет и бочни изданак, који ће заменити плодне када се реже

Ревитализујуће обрезивање

Многе сорте кајсије брзо расту и развијају се, те тако троше много енергије на пружање непотребних грана. Њихов недостатак утиче на квалитет и количину усева, те ће бити тешко за постројење да пренесе зимовање. Како орезати кајсију:

 1. Прегледајте дрво ради присуства јаких, високих грана, од којих се очекује већина сезонске жетве. Три од њих не додирују, остатак је потпуно одсечен.
 2. Млади избојци су све обрезивали. Најбоље је уклонити 30 цм од гране.
 3. Средње гране које немају максимални потенцијал приноса смањене су на четвртину.

Такво обрезивање се практикује почетком љета.Жетва кајсија ће се повећатисамо следеће сезоне.Обнова круне дрвета омогућава вам да одржавате здравље и раст културе још 3-4 године.

Летње подмлађивање кајсије

У августу, када је одржана жетва и количина лишћа се постепено смањивала на дрвету, препоручљиво је обавити летње обрезивање.

Стара стабла, за која нису дуго одржавана, подвргнута су обрезивању против старења.Резултат занемаривања воћарске културе је смањење приноса, неједнака расподела плодова на круници.Такво дрво производи усеве само у горњим деловима, а лишће постаје плитко и болно.Нови избојци расту споро или се уопште не појављују.Да бисмо сачували културу од смрти, треба разумети замршеност обрезивања против старења:

 1. Што више изгледа неуредно, марелица више треба помоћ.
 2. Све сушене и оштећене гране и паразити се уклањају.
 3. Велике резане површине третирају се вртом, што омогућава да се биљка опорави од процедуре.
 4. ​​
 5. Подрезивање је праћено формирањем круне (наслагане или ријетке).

Многи баштовани препоручују орезивање стабала старих више од 8-10 година.Једна резидба против старења може бити довољна за неколико година, али за биљке које нису дуго бринуле, процедура је потребна сваке године.

Не треба очекивати жетву у првој сезони након орезивања.Потребно је доста времена да се плодови појаве на доњим гранама.Понекад се фруктификација јавља тек у трећој годиниоперације.

Обрезивање против старења се врши на зрелим стаблима

Технологија обрезивања кајсије

Главне карактеристике летње орезивања односе се на израчунавање граничне удаљености до најближег пупољка и његовог облика. Важно је да део који се издигне изнад бубрега буде 2–3 мм удаљен од њега. Шема обрезивања:

 1. Резови, који се праве испод прстена, изводе се приливом изданака.
 2. Потребно је направити косо резање тако да њихов почетак или крај падне на растојању које је најближе бубрегу, а крај се удаљава за 2–3 цм.
 3. Број секција зависи од старости постројења. Што је старија, то више треба да формира круну.

Препоручује се да се више пажње посвети великим гранама него малим: фруктификација кајсије зависи од здравља старих масивних изданака.

Припрема алата и материјала

Малим изданцима се уклањају шкаре, а велике пуцњаве се уклањају пилом. Димензије алата треба да одговарају гранама које ћете исећи. Грешке у технологији или избор алата могу нашкодити кајсији, па чак ни обрада вртног терена неће спасити дрво.

Пре резања, алате (тестера, оштрица, нож) треба наоштрити, да би се припремиле мердевине и башта вар. Ако ово друго није у домаћинству, онда се то може обавити независно.

За то је потребно растворити пчелињи восак, колофониј и животињску маст у воденом купатилу. Када се све компоненте растопе, у посуду за кухање додајте ланено уље. Хладна супстанца у хладној води.