Знаци апикалне трулежи парадајза и контролне мере против ње Томато

Узгој парадајза је занимање које захтијева од вртлара да обрати пажњу на стање садница које су засађене на отвореном тлу или у стакленику. Чак и под повољним временским условима и одговарајућом негом за бобице, може се јавити уобичајена труљење болести. Међутим, познавајући контролне мјере, лако је носити се с овом болешћу.

Вертек трулеж парадајза

Варијације болести

Вертек трупа се манифестује у две варијанте:

 • неинфективан;
 • бактеријска.

Узроци обе варијанте су исти, али у другом случају сапрофитне гљивице насељавају се у ткивима, а симптоми њиховог развоја су нешто другачији него у одсуству бактерија.

Главни узрок појаве је неуравнотежен садржај калцијума . Поред ниског нивоа овог елемента у земљишту, на његов изглед утичу и бројни други фактори:

 • изненадна и брза измена сувоће и влажности;
 • висок садржај соли у земљи;
 • висока киселост тла;
 • повишени нивои азота, калијума или магнезијума у ​​органима биљака;
 • недостатак мангана и фосфора;
 • прејака светлост;
 • прекомерно влажно земљиште;
 • механичке повреде кореновог система.

Вертек РотПарадајз

Неинфективна сорта

Апикална ротација парадајза појављује се на отвореном терену иу стакленику.Чешће погађа новоформиране плодове издуженог облика у свом доњем дијелу (насупрот мјесту гдје је причвршћено).Такве бобице су више погођене врстом болести која се у почетку јавља унутар поврћа, без вањских симптома.Прво се на бобицама појављује мала концентрична мрка мрља, мекана на додир.

Постепено расте, поцрни, постаје удубљен и раван.Сам плод се стврдњава и суши.Ако пада киша, сува разноврсност болести постаје мокра.Заражене бобице брже сазревају.Ако је заливање недовољно, онда лишће одлаже влагу из воћа.Ћелије поврћа умиру - тако настаје апикална ротација парадајза.

Залепљене бобице падају, не успевају да сазре или не производе одрживо семе.Парадајз вишње је мање угрожен.Поред парадајза, болест погађа и патлиџане, паприке и краставце.

Поражени парадајзи

Бактеријска сорта

Вертек трулеж парадајза, у пратњи бактерија, изгледа као мокро место.На додир је мекана, светло зелене боје.Постепено се боја мијења у смеђу.Нема набора, границе мрља су неравне.

Са развојем бактеријске контаминације, бобица губи своју структуру, над њом се шири трулеж, појављује се оштар карактеристичан мирис.Ова врста болести погађа зрење поврћа акодуго су на површини земље.

Лијекови за лијекове

Недостатак супстанци је ретко критичан. Топе ротација парадајза се појављује на једној или две гране, утичући само на неке бобице. Међутим, то је довољно да се предузму мјере за борбу против ње. Прво уклоните захваћене бобице и лишће.

Ако је узрок болести недостатак калцијума, онда ће помоћи распршивање калцијум нитрата. Да би се то урадило, разблажује се до 1% раствора и неколико пута се распршује по листовима и поврћу. Интервал поступка је од пет дана до недеље. Ова операција ће сачувати плодове који још нису снажно погођени болешћу. Међутим, прскање се врши пажљиво, тако да са обиљем калцијума не постоји недостатак калијума (резултат таквог недостатка је немогућност сазревања поврћа).

Прскање утицаја нитрата са калцијум нитратом

Исто решење се уноси под корење засађених биљака након заливања (по грму по литру течности). За сузбијање овог проблема, користите и креду суспензију (од једне до две кашике по литру воде). Важно је наставити заливање тако да се креда апсорбује у земљиште.

За лечење се препоручује употреба лекова који садрже и калцијум и бор. Ови елементи међусобно дјелују синергистички, појачавајући међусобни утјецај. За употребу је погодан Брекил Ца, у којем је 15% калцијума (лигносулфоната) и пола посто бора. Препарат је намењен за фолијарну методу ђубрива, на кантици воде - 10 грама супстанце. Обрађено једномгодину и по или две недеље.

Превентивне акције

Искусни вртлари бирају за садњу у отвореним или стакленичким сортама које мање утичу на ову болест (“Дубок”, “Бело пуњење”), или хибриди (“Пандароза”, “Раиса ”).Када се брзо развијају хибридне сорте у стакленику, препоручује се одржавање температуре од 17 степени на облачним данима и 18 на сунчаним данима.Повећајте га продужавањем режима дневног грејања.

Парадајз треба умерено плодно тло - лабаво, са добром пропустљивошћу влаге.Ниво киселости је умерен до слаб.Влажност ваздуха - 50-70%.Пре садње садницама у отвореном тлу додају се супстанце које садрже калцијум:

 • пепео;
 • креч;
 • доломит.

Препоручује се да се рајчице обилно залијете

Спречава појаву трулежи и редовно заливање кревета од парадајза, посебно у периоду плодоношења.Превише суво и прегријано земљиште није дозвољено.Не препоручује се вода у малим дозама: на тај начин се на тлу појављује кора, маскирајући сувоћу.

За профилактичке сврхе користе се следећи лекови:

 • "Мегафол" - да стимулише метаболизам, интензивира синтезу хлорофила и побољшава имунитет.Користите - фолијарну методу, по први пут - две недеље након пресађивања на отвореном тлу, а затим користите сваких 14 дана.
 • "Гумфиелд" - помаже код сувог времена.Садржи фулвичне и хуминске киселине.Може се комбиновати са другим средствима.
 • "СВЕЕТ" -убрзава зрење бобица, побољшава њихову боју, утиче на повећање витамина Ц и шећера у парадајзу. Повећава имунитет садње у ниским температурама или сувом времену. Прерада - у фази зеленог воћа. Потребна концентрација је од 0,2 до 0,4%.

Препоруча се наводњавање капањем као најефикасније. Да би се одржала уједначена влажност тла, мулча се. Малчирање почиње почетком јуна, такође у стакленику.

Додатна предност ове процедуре је да потреба за лабављењем нестаје. Када се земља ослободи, лако можете повредити коренов систем.

Апикална ротација парадајза ће се вероватније појавити због неправилне неге (недовољно заливање, недостатак или вишак ђубрива). Овај проблем је лакше избјећи припремом отвореног тла (или земљишта у стакленику) за садњу, залијевање и храњење у времену, него за борбу.