Значајке узгоја сорти шљиве Егг блуе Плум

1986. године узгајивачи Института за хортикултуру су скренули пажњу на разноликост западне селекције Унцладе Уллен и прешли је са локалном рано сазрелом шљивом.Хибрид је уобичајен у многим деловима земље, познат по свом укусу и лакоћи неге и трајности.Ово је Егг Блуе Плум.

Карактеристике сорте

У опису сорте шљива Егг постоји низак принос.Од једног стабла може се сакупити само до 12 кг бобица.То је због чињенице да само једногодишње гране доносе плодове.Упркос високој хладној отпорности и одличном укусу, сорта није од интереса за индустријску култивацију.

Он је волио љетнике, мале фарме због његове непретенциозности и издржљивости.Ретка сорта издржава температуре до -35 ° Ц, прољетни мраз до -4 ° Ц, а Егг Блуе Плум толерише ове зимице.Сорта се препоручује за гајење у северним регионима.

Живи плум до 30 година, почиње да доноси плодове 5-6 година.

Шљива

Дрво је познато по значајној висини - до 6 м. Круна је раширена, овална.Дебло је браон сиве боје.Листови имају заобљено-ланцеоласти облик са видљивим зарезима на ивици.Дрво расте током свог живота, чије трајање можедостижу 30 година.

Дрво цвета крајем априла. Ова сорта припада самоплодној, тако да јој нису потребни додатни опрашивачи.

Воће

Плава јаја има лепе јајасте плодове. Њихова нијанса је тамно плава са приметним белим цватом. Кожа плода изгледа густо, али се осећа танко и меко. Месо је засићено жуто, умерено сочно, слатко. Камен је мали, лако се одваја од пулпе.

Ландинг

Могуће је посадити дрво иу јесен иу прољеће. Не толерише високу локацију подземних вода. Налази се на дубини од најмање 1,5 м. Искусни вртлари унапред припремају рупу за садњу. За слетање у априлу, рупа је ископана у октобру. Припремите га овако:

  • копају рупу 60 цм за 60 цм и дубину од 70 цм;
  • додајте канту за компост;
  • помешајте земљу из бунара са 100 г урее и 500 г суперфосфата;
  • мешајте компост са земљом испуњеном ђубривом из бунара;
  • идите спавати и одлазите до прољећа.

У пролеће, непосредно пре садње, ископајте рупу, сипајте у њу неколико канти воде. Сада је спремна за слетање.

Садница је изабрана са целом, нетакнутом кором, развијеним кореновим системом. Налази се у средишту рупе на брду земље. Распрострите коренов систем и поспите земљом. Мора се водити рачуна да се не формирају ваздушне шупљине и да је земља чврсто везана за коренски систем. Да бисте то урадили, док спавате рупу, благо протресите дрво, држећи га, или залијте малом количином воде.

Заливање

Захтева ПлумЗаливање јаја током целе вегетације. Са недостатком влаге дрво ресетује воће и може се осушити. За заливање користите довољно воде.

У врућем времену, залијте биљку у вечерњим сатима, можете наводњавати влагом не само земље, већ и лишћа. Вишак влаге може довести до пуцања коре и допринијети развоју болести.

Храњење

После садње дрвету није потребно додатно храњење током 4-5 година. На крају овог периода треба проценити стање дрвета. Ако је лишће зелено, дрво није болесно и нормално се развија, онда се може применити само компост.

Ово би требало урадити на јесен, благо опуштање тла. Ако постоје знаци недостатка корисних микроелемената, болести, лошег раста, онда се у пролеће додаје део амонијумских ђубрива и фосфатно-калијумова ђубрива у јесен.

Обрезивање

У сортама за орезивање јаја плава нема посебних правила. Стопа раста младе шљиве је просечна.Постоје две важне тачке које треба размотрити:

  • ово је велика сорта, без ограничења дрво достиже 6 м;
  • цвеће се поставља само на прошлогодишње гране.

Плава јаја се формира максимално у првих 5-6 година раста . Са почетком плодоношења, дрво захтева само санитарне мере. Важно је осигурати да се круна не згусне, јер ће у супротном одвод значајно смањити продуктивност или више неће доносити плодове.

Штеточине и болести

Шљиве јаја јаја су отпорнемноге болести.Међутим, монолиоза је прилично честа болест међу овим биљкама и често узрокује смрт стабла.То је због значајне величине дрвета и отежане санитарне резидбе на висини.Да би се ова болест спречила, треба:

  • одмах уништити оштећене гране при првим знаковима болести;
  • спречавају неконтролисану репродукцију лисних уши, жижака, који ову болест носе са болесног стабла на здраве;
  • пажљиво очишћене и обрађене тестере, пукотине, резови, замрзивачи.

Профилактички третман спроводи се пољопривредним препаратима у рано пролеће, пре паузе пупољака или након цветања.Примена фосфор-калијум гнојива на земљиште побољшава имунитет шљиве на монолиозу.

Закључак

Сорта "Плаво јаје" се узгаја већ скоро 50 година.Није изгубила свој значај у областима са хладним зимама и честим пролећним мразима.Уз правилну негу, овај одвод ће донети плод деценијама.Предности њихове употребе су огромне, а џемови, компоти, сушено воће, желе и пастиле су веома укусне.